Now Reading
Ostala sam bez posla. Šta sad?
Dark Light

Ostala sam bez posla. Šta sad?

ostala sam bez posla

Svi u životu prolazimo kroz izazovne trenutke. Jedan od njih svakako jeste i gubitak posla. Osećaj nesigurnosti i neizvesnosti može biti izuzetno teško iskustvo. Bez trunke uobičajene patetike, želimo da ti kažemo da nisi ni sama ni usamljena – za početak. Iako si ostala bez posla, nisi ostala bez svoje vrednosti.

Izvor: Canva

Transformiši trenutni problem u novu priliku i ostvari svoj puni potencijal.

Imati posao nije ni merilo uspeha, ni merilo sreće. Sigurne smo da imaš potrebnu snagu da se izboriš sa ovom situacijom i da nećeš dozvoliti da te strah savlada. Znamo i da imaš dovoljno mudrosti da se sada okreneš prvo sebi, a onda i ka drugačijoj perspektivi. I sama znaš da svaka promena donosi i novu priliku. Pre ili kasnije, otvorićeš vrata ka mogućnostima koje ti se pružaju.

Mi smo tu samo da te podsetimo da je ovo pravo vreme da konačno iskoristiš sva svoja znanja, iskustvo i veštine. Konkretnim i korisnim savetima želimo da ti damo podršku i da ti pomognemo da se, sa samopouzdanjem i entuzijazmom, ponovo uspraviš i kreneš napred. 

Prihvati svoje emocije

Gubitak posla je pre svega emotivno iskustvo. Stoga je sasvim normalno da osećaš tugu, bes, strah, nesigurnost i/ili frustraciju. Izuzetno je važno da sve ove emocije najpre prepoznaš, da dozvoliš sebi da ih osetiš i da ih na kraju prihvatiš. Važno je i da budeš (sa)osećajna prema sebi, da imaš razumevanja i strpljenja. Daj sebi vreme za oporavak, pre nego što kreneš dalje. Poradi prvo na procesu isceljenja. Da bi mogla da se fokusiraš na sledeći korak. Trebalo bi da prvo povratiš unutrašnji balans.

Izvor: Canva

Sagledaj svoje talente i veštine

Kada budeš spremna da se suočiš sa novonastalom situacijom, preispitaj ponovo svoje interese, vrednosti, ono što te inspiriše i pokreće. Probaj da se setiš šta te je to u prošlosti činilo srećnom i ispunjenom, ali razmisli i o tome čime to možeš i želiš da doprineseš svetu. Napravi listu svojih formalno i neformalno stečenih znanja, iskustava i postignuća iz svog profesionalnog, ali i svakodnevnog života. To će ti pomoći, ne samo da uvidiš koliko toga vrednog imaš da ponudiš, nego i da ponovo izgradiš (verovatno) poljuljano samopouzdanje. Ovo je idealna prilika i da sebe (ponovo) doživiš kao autentično biće.

Istraži nove mogućnosti i radi na sebi

Izvor: Canva

Iako imaš bogato iskustvo i znanje koje je dragoceno, važno je da budeš otvorena za učenje, sticanje i usvajanje novih znanja i veština. Ozbiljno razmisli o tome na koji način možeš da se dodatno usavršiš ili da stekneš nova znanja. Na raspolaganju su ti i brojni seminari, kursevi, radionice, edukacije. To u velikoj meri može da te učini znatno konkurentnijom, ali i da ti poveća samopouzdanje i sigurnost. Potrebe tržišta se stalno i brzo menjaju, pa je ovo odličan način da se i ti „usput“, prilično brzo prilagođavaš promenljivom i zahtevnom poslovnom svetu. Proučavaj tržište rada. Razgovaraj sa stručnjacima iz različitih oblasti. Istraži i mogućnosti tebi nepoznatih ili posve novih industrija i radnih mesta. Probaj da otkriješ gde bi to mogla da iskoristiš svoje veštine. Budi kreativna u tom procesu.

Izgradi lični brend

Definitivno živimo u digitalnom dobu, te je izgradnja ličnog brenda postala izuzetno važna za pronalazak (novih) profesionalnih prilika. Ako već nemaš profil na nekoj profesionalnoj mreži poput Linkedin-a, možda je vreme da ga napraviš. Redovno ažuriraj svoj CV i podeli sa drugima svoje profesionalno iskustvo, postignuća i veštine. Razmisli o pokretanju bloga ili veb stranice na kojoj bi delila svoja znanja i stručnost. Sve su ovo načini da se istakneš i privučeš pažnju potencijalnih poslodavaca ili klijenata.

Poveži se sa drugima

Veze su važne u svim fazama i segmentima života, a naročito u procesu pronalaženja novog posla. Razgovaraj sa ljudima koji imaju iste interese kao ti. Oni ti mogu pružiti podršku, korisne savete, a možda čak i nove poslovne prilike. Aktiviraj svoju „mrežu“, poveži se sa bivšim kolegama, pridruži se profesionalnim grupama i udruženjima. Ako imaš mogućnosti, potrudi se da prisustvuješ društvenim događajima, konferencijama i seminarima – budi tamo gde možeš da upoznaš nove ljude i proširiš listu kontakata. Budi aktivna na društvenim mrežama i učestvuj u relevantnim diskusijama. Takođe, istraži lokalne grupe ili organizacije koje podržavaju karijerni napredak žena.

Ostani fokusirana i pozitivna

Izvor: Canva

Pogledaj još
Beogradski sajam nasl

Proces traženja novog posla može biti izazovan i dugotrajan. Nemoj se obeshrabriti zbog eventualnog odbijanja ili privremenog neuspeha. Važno je da održiš pozitivan stav i ostaneš fokusirana na svoje ciljeve, ma šta da se dešava. 

Razmisli o preduzetništvu

Znamo da ti je ovo sada možda „too much“, ali ipak: gubitak posla zaista predstavlja dobru priliku i da ozbiljno razmisliš o opcijama za pokretanje svog preduzetničkog biznisa. Ovo može biti (zaista mnogo) veliki izazov, ali uz dobru pripremu, istrajnost i logistiku, može biti i tvoj „bingo“. Svakako, na raspolaganju ti je i „freelance zona“. Razmisli.

Traži podršku

ostala sam bez posla

Izvor: Canva

Nemoj da se ustručavaš da tražiš podršku od svoje porodice, prijatelja ili stručnjaka iz različitih oblasti. Iskusni eksperti mogu da ti daju dodatnu i dragocenu motivaciju i da ti pomognu da postaneš efikasnija u pronalaženju opcija i rešenja. Tražiti pomoć je jednako ispravno kao i primiti je ako je neko ponudi. To nije odraz slabosti, nego ljudskosti. Ne zaboravi to.

Da te podsetimo još jednom

I Opra je svojevremeno dobila otkaz. Nakon toga je prepoznala svoje potencijale i postala „The Oprah Winfrey“ – planetarno poznata i jedna od najbogatijih na svetu. Vera Wang je napravila svoj prvi (svetski) brend nakon što je u četrdesetoj godini dobila otkaz iz časopisa „Vogue“, gde je radila kao urednica. 

Zato ne zaboravi: gubitak posla je jedno od životnih poglavlja – ono koje te ni u kom slučaju ne definiše. To je samo trenutak u vremenu u kojem treba (opet) da prepoznaš svoju vrednost, talente i snagu, da otreseš prašinu i odlučno kreneš napred. 

What's Your Reaction?
Bumerski
0
Korisno
4
Nisam sigurna
0
Sjajno
6
Zabavno
0
Pogledaj komentare (0)

Odgovori

Vaša adresa neće biti objavljena.

Sva prava zadržana. Bumerka 2023, Made by craze&friends
Politika privatnosti i kolačića

Scroll To Top