Search
Close this search box.
,

Mačke koje se ne linjaju

Da li postoje mačke koje se ne linjaju ili ovi kućni ljubimci neminovno sa sobom „vuku“ i obaveze poput usisavanja, četkanja nameštaja i skupljanja dlaka po celom stanu?

Razmišljaš da nabaviš mačku, ali znaš da se one dosta linjaju i da će ti cela kuća već posle nedelju dana biti u haosu. Nemaš ni živaca ni vremena da skupljaš dlakurde svaki dan, i kad pomisliš da će to trajati godinama, momentalno odustaješ od nabavke mačke. 

A šta ako ti kažemo da postoje i mačke koje se ne linjaju? Da ipak postoji način da uživaš sa tako cool kućnim ljubimcem bez da brineš o tome da li će ti se po ćoškovima stana nastaniti dlake i da će ti iz nameštaja viriti dlakave iglice koje nema šanse da izvučeš?

Pošto znamo da većina ljudi odustaje od mačke kao ljubimca baš iz ovih razloga, istražili smo da li postoje mačke koje se malo ili nimalo ne linjaju. I da, ima ih, a evo i koje su…

1. Ruska plava mačka

Izvor: Canva

Ova fenomenalna rasa mačaka je dobila naziv po boji svog krzna, koje je ujednačeno sivo plave boje. Jedna je od rasa mačaka koje se ne linjaju ili je to krajnje minimalno.  Meke na dodir, umiljate i krajnje smirene, ruske plave mačke su jedan od prvih izbora ako želiš ljubimca koji ne ostavlja dlake svuda a pritom je elegantan, dostojanstven i druželjubiv.

2. Sijamska mačka

Sijamka je jedna od starijih rasa mačaka, koju odlikuju kratka svetlo smeđa dlaka sa crnim šapicama, ali i prelepe plave oči. Ove mačke su velike maze i vole da budu u prisustvu ljudi, a što se tiče njihovog linjanja, krzno im je veoma zahvalno za održavanje i dovoljno ga je preći nakvašenom krpicom da bi se skinule malobrojne neželjene dlake.

3. Sfinks mačka

Sfinks su one „ćelave“ mačke koje liče na ET vanzemaljca. Iako se smatra da uopšte nemaju dlake, ipak poseduju sloj kratke meke dlake koje podsećaju na koru breskve. Ovo su najidealnije mačke za one koji ne žele apsolutno nijednu dlaku u stanu. Ako se odlučiš za nju, ipak budi spremna da se ponekad i uplašiš od njenog izgleda kada ti se pojavi noću u krevetu.

4. Bengalska mačka

Izvor: Canva

Ove mačke imaju kratkodlako krzno sa šarama poput svojih divljih rođaka leoparda. Jako snažne, aktivne i zanimljive mačke koje se ne linjaju i koje će ti definitivno obogatiti život. Potrebno ih je samo četkati otprilike jednom nedeljno, u čemu će uživati. Ipak, zbog svoje veličine i aktivnog karaktera, ne treba ih uzimati ukoliko je u pitanju mali stan. Takođe, nisu baš pogodne za porodice sa malom decom, baš zbog svoje energičnosti.

5. Devon Reks

Mačka slična sfinksu, samo što ipak ima malo krzna, koje je kratko i kovrdžavo, bez poddlake. Zbog svog neobičnog izgleda, ove mačke će te ili očarati ili odbiti, ali ipak, za sve one kojima je na prvom mestu borba sa dlakama, Devon Reks mačke mogu biti idealni ljubimci, jer su dobroćudne i jako inteligentne. Zanimljivo je da njihova kovrdžavost ide dotle da su im uvijeni čak i brkovi.

6. Korniš Reks

Izvor: Canva

Slično rasi Devon Reks, ova rasa mačaka ima kratko kovrdžavo krzno bez poddlake, te se njihova nega svodi samo na povremeno uklanjanje mrtve dlake mokrom krpicom ili nežnom četkom. 

7. Tokinška mačka

Ova rasa nastala je ukrštanjem sijamske i burmanske mačke. Po izgledu je slična sijamkama, nežnog bež krzna i plavih očiju. Jako se malo linja i važi za jednu od privrženijih rasa, koja teško podnosi samoću i baš voli društvo ljudi. Odličan je izbor za starije ljude ili osobe sa autizmom, jer se smatra da odlično „čita“ neverbalnu komunikaciju. Ipak, treba imati u vidu da su ove mačke prilično glasne i da imaju karakterističan mjauk, koji nekima može i smetati.

8. Regdol mačka

Izvor: Canva

Ragdoll, što na engleskom znači krpena lutka, najbolje govori kakva je rasa u pitanju. Ove mačke su izuzretno popularne u celom svetu što zbog svog izgleda, što zbog karaktera. Njihovo krzno je dugodlako, ali zbog malo poddlake one se malo linjaju i zahtevaju minimalnu negu blagim četkanjem jednom nedeljno. Duboko plave oči će te pratiti svuda po kući i dočekivati na ulaznim vratima, što je razlog što ih mnogi upoređuju sa psima. Radoznale, ali opuštene poput krpene lutke, razigrane ali ne i uobražene, ove mačke su idealne za porodice sa decom, pa čak i one koje već imaju psa.

Ok, dali smo ti 8 predloga za mačke koje se ne linjaju, ili je taj proces minimalan. Ako se dvoumiš da li da uopšte nabavljaš mačku zbog tog razloga, više nemaš izgovor, jer pored ovih 8 rasa, postoje i druge čije dlake nećeš morati da jedeš u salati ili da na njima spavaš umesto jastuka. Nadamo se da smo ti pomogli. Sada je izbor na tebi!

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


  Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

   PODELI
   PODELI
   Katarina Lancrat

   Katarina Lancrat

   Master specijalni pedagog na papiru, dugogodišnji copywriter u praksi. Posao u „Zvečanskoj“ me prekalio, na SOS telefonu potkovao, a pisanje web sadržaja učinilo svojom, slobodnom i odlučnijom nego ikad. Keva sam dva detinja bistra uma, ali i mnogobrojnih kreativnih tekstova koji lebde svuda po webu. Knjige su mi odlično društvo ali samo ako imam sa kim da ih oživim.
   Pogledaj komentare (0)

   Ostavite odgovor

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

   POVEZANI ČLANCI