Search
Close this search box.
,

Kanoli – kulinarski dragulj sa Sicilije.

Putovanje kroz vreme i recept za pripremu.

Topli povetarac i mediteransko sunce miluju tvoju kožu. Sa osmehom na usnama, kao omađijana, gledaš u daljinu. Tamo gde tirkizno nebo ljubi azurno more. U pozadini se čuje gitara. Nino Rota i Apollonia’s theme.

Ne – ne brini. Nisi nekim čudom upala u film „The Godfather“, ali jesi na Siciliji. Nalaziš se na jednom od najbajkovitijih mesta na svetu – na ostrvu bogate istorije i čarobne kuhinje. I baš tu, negde između vulkana i gradova zarobljenih u vremenu, skriva se i jedan od najlepših kulinarskih dragulja: sicilijanski kanoli.

Izvor: Canva

Istorija kanola

Ako si ikada probala kanoli, znamo da ne znaš šta je dosta. Bez brige – nisi jedina. Ova inspirativna, zanosna poslastica osvaja srca gurmana već vekovima. Jer, za slučaj da nisi znala, kanoli su stvoreni pre oko 800 godina kao deo sicilijanske kraljevske trpeze. Legenda kaže da su prvobitno isključivo služeni kao poslastica za vreme svečanih prilika, kada su se slavili važni događaji u životima ondašnjeg plemstva. Prvi kanoli bili su u obliku zlatnih štapića koji su se punili bogatim kremom, simbolizujući na taj način uspeh i prosperitet.

Prema istoj legendi, Etna, moćni sicilijanski vulkan, bio je glavna inspiracija za ovu jedinstvenu poslasticu. U novije vreme, kanoli se često pripremaju i u „cepelin“ ili „palačinka“ obliku, što ih čini dodatno privlačnima za „moderne“ sladokusce željne noviteta. Ipak, kanoli kao zlatni, slasni vulkan iz kojeg izvire kraljevski raskošan ukus, je neprevaziđen.

Izvor: Canva

U čemu je tajna „kanoli“ ukusa?

Glavni „sastojak“ ove neodoljive poslastice je zapravo testo koje se pravi od brašna, šećera i sicilijanskog belog desertnog vina Marsala. Ali, savršenstvo se zapravo krije u pravoj kombinaciji svih sastojaka, kao i u pažnji i veštini izrade. Ljubav i strast se podrazumevaju – to ne treba posebno ni isticati. Jer, ipak govorimo o Siciliji.

Nakon što se testo izmesi i pripremi, obavija se oko metalnih kalupa i potapa u vrelo ulje dok ne postane hrskavo i zlatno-smeđe. Kada se kanoli ispeče, dolazi na red najuzbudljiviji deo: punjenje. Kanoli se tradicionalno pune kremom napravljenim od rikota sira i badema. Međutim, varijacije punjenja za kanoli su gotovo beskrajne. Krem je često obogaćen aromama citrusa, vanile ili cimeta, kandiranim voćem ili pistaćima, što dodaje potpuno novu dimenziju ovom carstvu ukusa.

Izvor: Canva

Sicilijanski kanoli su istinski delikates, koji će te, već sa prvim zalogajem, uvesti u samo srce ostrva punog tajni. I baš taj „samo jedan zalogaj“ je dovoljan da te zauvek i nepovratno veže za Siciliju. Kanoli su blago koje oduzima dah i na čudesan način vodi na put kroz vreme – u doba kada su romantika, ljubav i strast bili jedno. Zato uživaj i prepusti se ovoj čaroliji.

Sicilijanski kanoli – recept i priprema

Testo:

  • 300 g mekog brašna
  • 2 kašike šećera
  • ¼ kašičice soli
  • 2 kašike otopljenog maslaca
  • ½ šolje Masara vina (kao zamena se može koristiti belo desertno vino sa min 17% alkohola)
  • 1 jaje (za premazivanje testa pre prženja)
  • Ulje za prženje

Krem za punjenje:

  • 400 g rikota sira
  • 100 g prah šećera
  • ½ kašičice ekstrakta vanile
  • ¼ kašičice cimeta
  • 20 g seckanih badema
  • Po želji se može napraviti punjenje sa dodatkom ruma i kandiranih komadića pomorandže, kao i sa seckanim pistaćima.

Izvor: Canva

Način pripreme:

  • U velikoj posudi pomešaj brašno, šećer i so. Dodaj otopljeni maslac i vino, pa umesi glatko testo. Pokrij ga krpom ili providnom folijom i ostavi da odstoji 30 minuta. Testo može da se premesi još jednom, nakon čega se ostavi da odstoji još 30 minuta.
  • U drugoj posudi sjedini rikota sir, prah šećer, ekstrakt vanile i cimet. Dobro umešaj, dok ne dobiješ glatku kremu. Dodaj seckane bademe i još jednom promešaj.
  • Nakon što je testo odstojalo, podeli ga na dva dela. Jedan deo ostavi pokrivenim, kako se ne bi sušilo. Drugi deo razvij oklagijom, na površini posutoj brašnom. Debljina razvijenog testa treba da bude oko 2 mm. Velikom čašom „vadi“ krugove ili ih iseci nožem za testo, a potom ih premaži umućenim jajetom. Svaki krug pojedinačno obmotaj oko kalupa za kanoli. Krajeve testa „zatvori“ tako što ćeš ih premazati (prethodno odvojenim) belancetom i stisnuti prstima. Tako dobijaš „cevi“ za punjenje. Ako ne možeš da nađeš kalup za kanoli, može da posluži i metalna tuba za tulumbe na primer. Tvoja mama ili baka ih sigurno imaju u nekoj kutiji u dnu ormara.
  • U dubljoj šerpi, zagrej ulje na srednjoj temperaturi, pa spuštaj testo i prži dok ne postane hrskavo i zlatno-smeđe. Nakon što izvadiš kanoli iz ulja, ostavi ih na papirni ubrus, kako bi se oslobodili viška masnoće.
  • Napuni poslastičarsku kesicu za dekorisanje (ili špric) sa pripremljenim kremom i pažljivo puni kanoli sa obe strane, pre nego što se potpuno ohlade.
  • Kanoli možeš da umočiš u rastopljenu čokoladu ili sitno seckane pistaće na primer. Mogućnosti su velike. Svakako, pospi ih prah šećerom i seckanim bademima, kako bi im dala onaj savršeni „finalni dodir“ pre nego ih poslužiš.

Izvor: Canva

Možda ćeš poželeti da utiske i fotografije podeliš sa nama. Unapred im se radujemo. Ono što je izvesno, ti i oni koje budeš poslužila, uživaćete grickajući kanoli – kullinarski dragulj sa Sicilije.

Prijatno!

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


    Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

      Tagovi:
      PODELI
      PODELI
      Dragana Šuica

      Dragana Šuica

      Biram da živim ono što volim - slobodno, bez nametnutih okova. Zaljubljena sam u radost življenja, prirodu, životinje i ljudsku dobrotu. Volim da putujem od prošlosti do budućnosti u polju univerzalnog znanja, ali i da podignem zavese mističnog. Moć reči koristim da istini i skrivenoj lepoti dam vidljiv oblik. Stečena iskustva i spoznaje rado delim, jer verujem u to da smo ovde i sada ZaJedno – da kreiramo i čuda stvaramo.
      Pogledaj komentare (0)

      Ostavite odgovor

      Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

      seventeen + one =

      POVEZANI ČLANCI