Kako se leto bliži, a mi nakon zime sve širi i niži, ostaje nam da kao Kinezi živimo na riži – ne bismo li bili tamanica za predstojeću sezonu. Ili ne moramo baš…?
Ne lupamo li svi glavu neposredno pre, pa i u toku samog leta, razmišljanjima o kupaćem kostimu, moru, plaži, ali i onim džepićima što nam vire sa strane? Dok se kuvari širom sveta bore za Mišelinovu zvezdicu, mi se borimo da ne budemo maskota za Mišelin gume, poput Mišelinka.
Dok jedem svoje poslednje parče pizze koju mi muž sprema, razmišljam šta ZDRAVO sutra da skuvam. Kada, kako i zašto su lagana jela za ove teške letnje dane postala prava Olimpijska disciplina?
Otkriću vam nekoliko interesantnih saveta i recepata za lagana jela za teške letnje dane, koji ne zahtevaju neke posebne kulinarske veštine, a opet mogu sasvim lepo da zadovolje sva naša čula. Lako se i brzo se spremaju i ne podrazumevaju pun šporet šerpi i tiganja pored kojih doživite toplotni udar.
Saveti su sledeći:
- Ne kuvati!
- Naći dečka/muža kuvara
Svakako, uvek su dobrodošle obrok salate, tortilje pa čak i sendviči ako im se malo posvetite. Ipak, ako pak želite da malo više uđete u celu priču, nema vam druge, no da se latite pleha/tepsije i uključite rernu.
Kapreze salata kao lagan obrok
Potrebno vam je:
1 mocarela, 1 veći paradajz, malo rukole, pesto od bosiljka (pesto đenoveze), maslinovo ulje (ekstra devičansko), so, biber.
Izvor: Canva
- Isecite mocarelu (loptica od 125g) na kolute, najbolje 5 koluta. Paradajz takođe na kolute – koliko izvučete, ne mora 5.
- Na tanjir stavite šaku rukole i na nju ređajte naizmenično kolut mocarele, kolut paradajza i tako dok ima. Posolite (i pobiberite) po ukusu. Kada to poređate, uzmite jednu supenu kašiku pesta od bosiljka i rasporedite po mocareli i paradajzu. Sve to prelijte lepim maslinovim uljem. Preporučujem da prepečete malo hleba, bilo da je tost ili običan – svejedno. Verujte mi, ko je probao zna o čemu pričam!
Nije čudo što je ova salata uvrštena u skoro svaki jelovnik širom sveta. Tako jednostavno, a preukusno lagano jelo za ove teške letnje dane!
Letnja pasta
Izvor: Canva
Potrebno vam je: oko 300g testenine (pene, fusili), 1 srednji paradajz, 5-6 šampinjona srednje veličine, 2 čena belog luka, 1 manja glavica crvenog luka, 1 tomatino, so, biber, origano, bosiljak.
- Obarite testeninu
- U veliki tiganj ili pliću šerpu, na maslinovom ulju propržite sitno seckan crveni luk na kockice, dodajte sitno iseckana dva čena belog luka, paradajz iseckan na kockice i iseckane šampinjone. Začinite to solju, biberom, origanom i malo bosiljka. Ne preterujte sa suvim začinima, jer mogu da daju gorak ukus jelu. Kada se to ukrčka, dodajte pola tetrapaka tomatina i sipajte skuvanu testeninu. Ostavite na tihoj vatri jos nekoliko minuta uz mešanje i zatim servirajte.
- Odozgo, po ukusu, uvek možete izrendati neki kačkavalj koji volite.
Ako ste ljubitelj mesa, uvek možete dodati malo piletine.
Krem čorba/potaž od tikvica
Potrebno vam je:
1-1.5 kg tikvica, dve veće šargarepe, 2 štapića celera, jedna srednja glavica crnog luka, jedan veći krompir, so, biber, suvi začin, svež peršun i sveža mirođija.
- U velikom loncu na ulju propržite sitno iseckan crni luk, šargarepu na kolutiće i sitno iseckane štapiće celera. Dok se to prži, iseckajte tikvice i krompir na kockice.
- Kada luk i celer omekšaju, sipajte u lonac iseckani krompir i tikvice i ulijte vrele vode da sve to lepo pokrije, pa još malo preko toga.
- Kuvajte sve dok varjača ne prodje kroz kolutić šargarepe lako kao kroz puter. Tada, sklonite lonac sa vatre. Dobro izblendajte svo povrće u loncu. Dodajte so, biber, suve začine, iseckajte pola veze peršuna, i pola veze mirođije. Nastavite da blendate sve dok se biljčice ne usitne. Dosolite po ukusu.
- Promešajte i vratite na srednju vatru koliko samo da baci još jedan ključ.
Jako je osvežavajuća, lako se i brzo sprema.
Grilovana piletina sa grilovanim povrćem
Potrebno vam je:
Dva srednja parčeta pilećih grudi/filea, veća glavica crvenog luka, veća crvena paprika, nekoliko šampinjona, jedan patlidžan, jedna veća tikvica i dve veće šargarepe.
- Pileći file isecite tanko, začinite ga solju, biberom i suvim začinom. Dobro zagrejte gril- tiganj i sipajte malkice ulja da se ne lepi. Bacite na njega tanko isečenu piletinu, trebaće joj svega nekoliko minuta po strani da bude fina i sočna.
- Kad izvadite piletinu, isecite luk na deblje kolute i stavite na vreo tiganj, isto tako isecite i tikvicu i patlidzan. Šampinjone izgrilujte tako što ćete samo peteljku da otkinete, a kapicu slobodno celu bacite na tiganj, čim otpusti vodu, spremna je. Šargarepa se najbolje griluje kada je baš baš tanko isečena, s toga, moj savet je da uzmetu ljuštilicu za krompir i time tanko izgulite celu šargarepu i bacite na tiganj. Crvenu papriku isecite tanko na štapiće. Grilujte jedno po jedno povrće da bi vam sve stalo, nemojte krcati veliku količinu jer onda nema efekta.
- Grilovano povrće posolite i prelijte maslinovim uljem.
Losos sa povrćem (može i druga riba, samo da je file)
Izvor: Envato
Potrebno vam je:
2x 250g lososa, jedan cvet brokolija, dve šargarepe, jedna veća tikvica, jedna glavica crvenog luka, jedan manji patlidžan.
Za marinadu: 3-4 čena belog luka, peršun, maslinovo ulje
Ovo je još jedno lagano jelo, koje će teške letnje dane učiniti makar malo lakšim.
- Iseckati beli luk i peršun jako jako sitno i preliti maslinovim uljem. To će nam biti marinada za prelivanje. Ostaviti da odstoji bar sat, dva vremena.
- U šerpici zaslanjene vode prokuvati povrće, počev od najtvrđeg, ka najmekšem. U ovom slučaju, prvo šargarepa, luk, patlidzan, tikvica, i tek na kraju brokoli.
- Filete lososa dobro začiniti solju i biberom.
- Na tiganju sa strane, na maslinovom ulju malo propržiti filete lososa, tek koliko da dobiju koricu.
- Rernu zagrejte na 180 stepeni. U staklenu posudu sipajte malo vode i ulja, poređajte povrće, stavite preko povrća filete lososa i sve to prelijte lepo marinadom belog luka.
- Peći u rerni 20-25 minuta.
Kažu da si ono što jedeš – pa hajde da to i proverimo!
Dakle, od vas se ne očekuje da budete master šef. Ponavljam: ovo su lagani obroci za teške letnje dane.
Autorka: Sandra Kočić
KAKO BI OCENILI TEKST?