Search
Close this search box.

Lunarna eklipsa u Vagi – pomračenje uma ili pad sistema?

NASLOVNA-2048x555

25. mart 2024. godine „rezervisan “ je za lunarnu eklipsu. Kao i svako pomračenje, ona predstavlja veoma osetljiv trenutak koji će imati dalekosežne efekte. Međutim, čak i kada nosi izvesnu dozu težine, lunarna eklipsa je jedan od najuzbudljivijih planetarnih događaja. Specifikum ove koja nam je u fokusu je to što se dešava na 5. stepenu Vage i u konjunkciji je sa Južnim mesečevim čvorom. Zbog toga ovaj nebeski spektakl donosi sa sobom najavu i obećanje ozbiljnih promena. Ali, s pravom nosi i „bombastičan“ naslov sa pitanjem: Lunarna eklipsa u Vagi – pomračenje uma ili pad sistema?

Tokom ovog značajnog perioda zaista se može desiti mnogo toga. A šta nas sve očekuje i kako da se nosimo sa ovim snažnim energijama, saznajte u nastavku teksta. Na kraju vam prenosimo i objašnjenja, savete i preporuke astrologa Dragane Kovačević – „Uranova deca“.

Šta je lunarna eklipsa i kako ona utiče na nas?

Lunarna eklipsa ili pomračenje je astronomski događaj koji se dešava kada Zemlja prolazi između Sunca i Meseca, stvarajući senku zbog koje Mesec prestaje da bude vidljiv – delimično ili potpuno. U astrološkom smislu, ovo je vreme kada se suočavamo sa unutrašnjim sukobima i donosimo važne odluke. Ovo je vreme kada se osećaju intenzivne energije. Ovo je i vreme u kojem smo pozvani da duboko zaronimo u sebe i povežemo se sa svojim unutrašnjim svetom, jednako kao sa kosmičkim ritmom. Lunarna eklipsa generalno sa sobom donosi poziv za transformaciju i oslobađanje od starih obrazaca.

Izvor: Canva

Njen uticaj može biti dubok i sveobuhvatan. Sa emotivne strane, možemo osećati dublju povezanost sa svojim unutrašnjim osećajima i sopstvenim potrebama. Ovo je i vreme kada smo pozvani da se oslobodimo emocionalne blokade i da se otvorimo za dublje emotivne veze. Lunarna eklipsa može uticati i na našu psihu, te mnogi, baš u ovom periodu, utonu u duboko razmišljanje i posvećenu introspekciju.

Koliki je značaj lunarne eklipse?

Značaj pomračenja, uopšteno govoreći, je veliki. Lunarna eklipsa se fokusira na naš emotivni svet i unutrašnje procese, te i neposredno pre i odmah nakon nje možemo osetiti nagli preokret ili intenzivne emocionalne reakcije. Međutim, njen uticaj može biti prisutan i tokom narednih nedelja, pa čak i u periodu od šest meseci. To je vreme kada ćemo svakako doživljavati promene u našim odnosima, emocionalnim reakcijama i unutrašnjem balansu.

Izvor: Canva

Jasno je da eklipse, generalno, predstavljaju intenzivne energetske trenutke koji mogu imati dugoročne posledice na naš život. Zato je veoma važno da ih pravilno razumemo i protumačimo. Od toga mogu da zavise naše buduće odluke i aktivnosti, kao i odabir našeg ličnog pravca. Međutim, važno je napomenuti da individualni doživljaj uticaja lunarne eklipse može varirati u zavisnosti od niza faktora, kao što su natalna karta i lična osetljivost na astrološke energije i životne okolnosti.

Lunarna eklipsa u Vagi u konjunkciji sa Južnim mesečevim čvorom

Kada se lunarna eklipsa odvija u Vagi, znaku koji simbolizuje balans, harmoniju i odnose, naglašena je potreba za ravnotežom i pravednošću. Stoga je jedan od ključnih aspekata ove lunarne eklipse uticaj na emotivno balansiranje. Jer, ova energija može izazvati duboke unutrašnje promene, posebno u vezi sa našim odnosima. Zbog toga bismo mogli da osetimo potrebu da po svaku cenu rešimo nerešene konflikte ili da donesemo važne odluke po pitanju partnerskih odnosa. Važno je da ostanemo otvoreni za komunikaciju i da probamo da pronađemo harmoniju između naših i potreba onih oko nas.

Izvor: Canva

Duboka i značajna tema balansa između ličnih i tuđih potreba, kao i tema balansa između prošlosti i budućnosti, još je više naglašena činjenicom da se ovogodišnja lunarna eklipsa u Vagi dešava u konjunkciji (tačka spajanja, preklapanja) sa Južnim mesečevim čvorom. Suprotno od Južnog mesečevog čvora u Vagi (opozicija) nalazi nam se Severni, u znaku Ovna. Ovo je veoma važna osa i zaista je treba pravilno razumeti. Takođe, ne bi trebalo izgubiti iz vida ni nekoliko ključnih i značajnih elemenata uticaja ove konfiguracije:

Balansiranje odnosa

Vaga je znak povezan sa odnosima generalno, harmonijom i pravednošću, dok je Ovan fokusiran na individualnost, hrabrost i akciju. Kada se osa mesečevih čvorova nađe u ovim znakovima, naglašava se potreba za pronalaženjem ravnoteže između sopstvenih potreba i potreba drugih, pre svega unutar odnosa. Ove energije i ovo saznanje može dovesti do duboke introspekcije i samopreispitivanja o sopstvenom načinu komunikacije, saradnje i kompromisa.

Transformacija kroz balans

Kada se eklipse dešavaju u znakovima Vage ili Ovna, akcenat je na potrebi transformacije kroz nalaženje balansa. To može značiti preispitivanje sopstvenih impulsa i reakcija, kao i pronalaženje načina za integraciju suprotnih aspekata našeg bića na harmoničan način.

Prošlost i budućnost

Severni mesečev čvor predstavlja naše karmičke lekcije i buduće evolutivne ciljeve. Južni mesečev čvor naglašava našu prošlost i obrasce koje treba prevazići. Kada su čvorovi na osi Ovan-Vaga, budi se potreba za prevazilaženjem prošlih ograničenja i kretanjem ka budućnosti, sa jasnim fokusom na balans i ličnu autonomiju, odnosno integritet.

Odluka i akcija

Ovan je znak akcije i inicijative. Vaga je povezana sa donošenjem odluka i ravnotežom. Zato se tokom ove lunarne eklipse možemo osetiti prozvanima da preduzmemo hrabre korake ka postizanju unutrašnjeg mira i spoljašnje harmonije, uzimajući u obzir kao važne i svoje potrebe, jednako kao i potrebe drugih.

Izvor: Canva

Reč astrologa

U konačnici, lunarna eklipsa u Vagi u konjunkciji sa Južnim mesečevim čvorom, nesporno naglašava važnost balansa, transformacije i evolucije u odnosima, kao i u načinu na koji se odnosimo prema sopstvenoj prošlosti i budućnosti. Vreme pred nama je definitivno period za duboku introspekciju, ali i za akciju usmerenu ka postizanju unutrašnje i spoljašnje ravnoteže. Kako bismo još bolje razumeli period pred nama, pozvale smo u pomoć i eksperta iz oblasti astrologije i numerologije, Draganu Kovačević, iz astro-tima „Uranova deca“. Evo šta nam je ona rekla:

„Da bismo na pravi način razumeli ovu lunarnu eklipsu, potrebno je da se, posmatrajući trenutne aspekte, pre svega zapitamo i da probamo da odgovorimo na neka ključna pitanja. Da li je ovo upravo trenutak pomračenja svesti jedne žene, majke? Da li je ovo trenutak oslobođenja svih njenih starih obrazaca, svih njenih lažnih morala, svih bitki, i svih padova? Da li će ovo pak biti trenutak mrkloga mraka duše? Trenutak kada možda više ništa neće biti važno, osim mira i harmonije, koja nam tako dugo nedostaje? Bilo bi divno kada bi ova lunarna eklipsa donela makar neku divnu harmoniju, makar jedan trenutak osećaja vanvremenske lepote. Trebalo bi, ali, nažalost, neće – barem ne svima.

Period pred nama će doneti nemir i težinu, sukobe i „tamnu noć“ duševne muke koja već dugo traje i nikako da joj kraj dođe. Međutim, veoma je važno da shvatimo, da se to odnosi samo na one koji na istom stepenu imaju neku planetu, vrh polja ili osetljivu tačku natala, kao što je na primer Mesečev čvor. Jer, svaka eklipsa deluje samo na istom stepenu i nikada i nikako drugačije. Ovoga puta, to je 5. stepen Vage“

Izvor: Privatna arhiva „Uranova deca“

Simbolika lunarne eklipse u Vagi

„Slika ove lunarne eklipse u Vagi“ – nastavlja Dragana Kovačević – „je slika svih majki, svih žena, svih dugo okovanih, težnjom stisnutih što se osloboditi moraju, što trpeti ne mogu. Jer Vaga je, između ostalog, brak, a pomračenje nosi simboliku uništenja, ali i trenutka konačne istine o životu.

Vaga, takođe, vlada i sudom. Zato se možemo pitati i da li je ovo trenutak jasnoviđenja pravde ili trenutak pada kontrole sudova i državnih organa? „Preko puta“ Vage je znak Ovna koji simbolično vlada policijom, a dispozitor (vladar) ove eklipse je Venera u Ribama. Međutim, Venera je uništena od Saturna, a približava se zlu i dobija potrebu da ga otkrije. Ali, ne – neće moći sada. Ne može, jer krajnji vladar ipak je Neptun u Ribama, pa će opsena trajati još, uz samo mali tren koji će nagovestiti velike promene.

U ovom periodu neće biti „događaja“, ako na istom stepenu nemamo neku bitnu tačku horoskopa. Kako svaki horoskop, odnosno natalnu kartu, čini 26 nebeskih pozicija, eklipsa će negativno uticati samo na one što imaju isti stepen na osi kardinalnih znakova (Vaga, Ovan, Rak i Jarac). Ostalima, ova lunarna eklipsa može čak dobro doneti.

Izvor: Canva

Ako posmatramo širi plan, ovo je slika svih promena koje sledi, kao i svih sistemskih i dubinskih revolucija, koje se neminovno moraju desiti. Probajte da zamislite, na primer, razočaranu sutkinju koja doživljava kolaps usled dugogodišnjeg pritiska zlog sistema. A onda, kako ta žena, u trenutku „proročke“ sile, odlučuje da zapali arhive i da menja sve, ali, ovaj put, u skladu sa zakonom. Takođe, ovo je slika i protesta advokata, sudija, pravnika, poštenih policajaca. U eklipsi je i simbolika osvešćivanja naroda, bar na jedan kratak tren. Ona je trenutak spoznaje istine o godinama obmana od strane medijskih kuća ili marioneta poganog sistema.“

Suština i posledica lunarne eklipse

„Ali, čim prođe malo vremena, vratićemo se u surovu realnost. Jer, neće pomračenje samo od sebe doneti događaj, već značajni aspekti koji nam dolaze i to već krajem aprila. Globalno posmatrano, Mesec simbolizuje i narod, pa je iz te perspektive svaka lunarna eklipsa značajna. Svedočimo da narodi širom sveta ne mogu više da se bore sa mukom, niti mogu više da trpe. U ovom trenutku, potreban je samo jedan mali okidač, jedno nervozno popodne, da se sve pretvori u ustanak i veliki pokret za oslobođenje na svetskom nivou.

Da li će „inicijacija“ sukoba krenuti od tajnih službi, da li će se jedni sa drugima sukobljavati ili će poljoprivrednici ustanak podići, ostaje da vidimo. Posledica lunarne eklipse biće svakako jasnije kada je budemo gledali kroz prizmu prediktivne slike nebeskih kretanja koja nam dolaze.

Izvor: Canva

Jer, sama lunarna eklipsa je zapravo uvid, odnosno spoznaja onoga čega možda nismo bili svesni ni spremni priznati najpre sebi, pa onda ni drugima. Ali, u tome leži sloboda. U priznanju sebi da, iako možda na tren, ipak dolazi vreme buđenja. Tuđi izbori nemaju veze sa nama. Naša potreba duše je naš zapis nebeski u trenutku rođenja. Ta potreba je samo naša i niko nema pravo da nam se meša. Nemamo čega da se plašimo kada svoju dušu poznajemo ili smo na putu da je upoznamo. Prepustimo se slobodi ili pustimo Univerzum da nas do nje dovede – za naše dobro.“

Kako se pripremiti za lunarnu eklipsu?

Meditacija, refleksija, fokusiranje na svoje ciljeve, kreativan rad i odvajanje vremena za razvoj duhovnosti, mogu nam pomoći da pronađemo unutrašnju ravnotežu i jasnoću, te samim tim i da energije lunarne eklipse iskoristimo do maksimuma. Takođe, važno je da budemo otvoreni za promene, ali i da prihvatimo izazove koji sa njima neminovno dolaze.

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


  Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

   PODELI
   PODELI
   Dragana Šuica

   Dragana Šuica

   Biram da živim ono što volim - slobodno, bez nametnutih okova. Zaljubljena sam u radost življenja, prirodu, životinje i ljudsku dobrotu. Volim da putujem od prošlosti do budućnosti u polju univerzalnog znanja, ali i da podignem zavese mističnog. Moć reči koristim da istini i skrivenoj lepoti dam vidljiv oblik. Stečena iskustva i spoznaje rado delim, jer verujem u to da smo ovde i sada ZaJedno – da kreiramo i čuda stvaramo.
   Pogledaj komentare (0)

   Ostavite odgovor

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

   POVEZANI ČLANCI