Search
Close this search box.

Alhemija – put od vizije do Kamena Mudrosti i večnosti

Alhemija je nastala u drevnim vremenima. Nastala je na mestu gde se snovi i stvarnost prepliću, stvarajući čudesne i kompleksne kristale Kamena Mudrosti, obavijenih velom tajne. Stvorili su je naučnici, sanjari, vizionari – oni koji su tragali za istinom, duboko zagledani u sjaj zvezda i udubljeni u šapat prirode. Ploveći duhom po beskrajnim horizontima SveZnanja, alhemičari su grlili svoje kolbe i retorte, ali i svoje snove. Zato je alhemija mnogo više od „samo“ drevne veštine i nauke. Alhemija je i filozofija, umetnost, transformacija i stalna težnja za osvajanjem nedokučivog koje se krije u večnosti.

Izvor: Canva

Kamen Mudrosti – od transformacije metala do duše

Na prvi pogled, alhemija je umetnost pretvaranja „običnih“ metala u čisto zlato. To je ujedno i prva asocijacija na alhemiju. No, njena suština je mnogo uzvišenija i veoma daleka u odnosu na puki profani materijalizam. Alhemija u sebi sadrži duboku i tajanstvenu alegoriju koja se najbolje ogleda u pojmu „Kamen Mudrosti“ – zagonetnom „sastojaku“ koji ne transformiše samo metale, već i samog čoveka. Najveća „čarolija“ alhemičara je zapravo – bila i ostala – potraga za suštinom i unutrašnjim preobražajem duše, po ugledu na procese transformacije u prirodi. Na tom putu, alhemičari su, poput veštih čarobnjaka, bili vođeni strašću, odvažnošću i istinskim poimanjem Univerzuma.

Izvor: Canva

Alhemičari su istinski zaljubljenici u tajne prirode. U svakom njenom elementu vide ključ za razotkrivanje velike misterije sveta, postajanja i opstajanja. Zato je svaki njihov eksperiment poput čaroije koja spaja mikro i makrokosmos. Potragu za Kamenom mudrosti – supstancom večnog života, beskrajnog znanja i razumevanja, prvi alhemičari su obavljali daleko od očiju javnosti. Njihove laboratorije bile su sakrivene i tajne. Sve u vezi njih bilo je mistično. U atmosferi polumraka po kojem su se igrale senke slabog plamena sveća, alhemičari su stvarali svoja čuda. Stranice sa ručno pisanim zapisima, crtežima zvezdanog neba i tajnih simbola, zauvek su upile miris esencije retkih biljaka i etra. Tako su i preživele do današnjih dana, zajedno sa plamenom Velike Tajne koji se nikada nije ugasio.

Izvor: Canva

Život kroz prizmu alhemije i jezik simbola

Živeći u svom svetu, bez granice između realnosti i snova, alhemičari su oduvek bili poput mosta između Neba i Zemlje. Njihova potraga nije tek puka potraga za zlatom, već potraga za dubljim smislom i značenjem postojanja. Njihovi eksperimenti nisu samo hemijski, već pre svega duhovni. Svaki, pa i najmanji plamen koji su ikada zapalili, bio je zapaljen u čast Univerzuma. Svaka kap koju su ikada transformisali u oblak, bila je oda životnom dahu koji je žudeo za spoznajom. Strast za znanjem i odanost istini zauvek je ostavila neizbrisivi trag na svemu što je ruka alhemičara ikada takla.

Izvor: Canva

U alhemiji ništa nije onako kao što se na prvi pogled čini. I kao što suština alhemije nije samo fizička transformacija materije, već prvenstveno transformacija svesti samog alhemičara, ni njen jezik nije uobičajen. Zbog toga simboli imaju veliku važnost u alhemiji. Oni su, pre svega, korišćeni kako bi šifrirali ezoterično znanje, filozofske koncepte i duhovna saznanja. Ali, simboli su zapravo služili i kao jezik koji je sačuvao i dalje prenosio dublje spoznaje i značenja izvan doslovnog prikaza i tumačenja. Na taj način, alhemijski simboli su postali vanvremenska poveznica između fizičkog i duhovnog sveta. Postali su i idealno „oruđe“ koje je omogućilo alhemičarima da komuniciraju kompleksne ideje, dešifruju drevna znanja i prenesu mudrost kroz generacije. Upravo je upotreba simbola zaslužna za to da i danas alhemiju percipiramo kao spoj nauke, filozofije, umetnosti i duhovnosti. Da su simboli zaista univerzalni jezik, možda je najočiglednije u jasnoći poziva koji je uspeo da se održi kroz vekove. Uprkos svim barijerama, alhemija i danas, sasvim jasno i razumljivo, poziva praktičare da se, vođeni željom za transformacijom, odvaže i krenu na uzbudljivo putovanje u dubine ljudske duše. 

Izvor: Canva

Principi i kulminacija procesa

Tajnost i duhovna spoznaja

Alhemičari nisu komunicirali mnogo sa onima izvan svojih „krugova“ i delovali su uglavnom u tajnosti. Može se reći da su na neki način skrivali mudrost. Taj princip tajnosti je, pogotovo u drevnim vremenima, imao svoju praktičnu funkciju, ali je dodavao i element ekskluzivnosti alhemijskom znanju. Tome su u mnogome doprineli i alhemijski simboli – bilo kao jezik zapisa ili alegorijske predstave suštine delovanja.

Duhovna spoznaja kao princip, najbolje se ogleda upravo u procesu pretvaranja „običnih“ metala u zlato. Jer, to je ujedno i zapravo proces transformacije duše, sa svim svojim fazama duhovnog prosvetljenja i ličnog rasta,. Zbog toga su, na primer, osnovni simboli procesa čišćenja prikazivani upravo simbolima vatre ili feniksa koji se uzdiže iz pepela.

Izvor: Canva

Jedinstvo suprotnosti i transmutacija

Jedinstvo suprotnosti kao princip, utkan je u sam koncept alhemije. On svoju simboliku najpre ima u spajanju elemenata kao što su voda i vatra, muško i žensko, sunce i mesec. Cilj spajanja svih ovih simbola, odnosno elemenata je zapravo alhemijska težnja postizanja harmonije unutar sebe i univerzuma.

Put ka prosvetljenju i najboljoj verziji sebe imao je svoje korake – baš kao i proces pretvaranja metala u zlato. Svi oni su ilustrovani simbolima i predstavljaju princip preobražaja – proces transmutacije, kako na materijalnom, tako i na duhovnom nivou. Kulminaciju tog procesa predstavlja pronalaženje Kamena Mudrosti.

Izvor: Canva

Astrologija, kosmos i skrivena značenja

Alhemičari su oduvek snažno verovali u uticaj planeta. Zato je alhemija toliko duboko povezana sa astrologijom i verovanjem da nebeska tela imaju jak uticaj na „zemaljske stvari“. Zbog toga se simboli planeta i astroloških znakova koriste i kada se „govori“ o osobinama određenih supstanci i njihovim interakcijama.

„Kako gore, tako i dole“ je princip koji, ne samo da je najpoznatiji, već možda i najjasnije oslikava suštinu alhemije. Ovaj princip sugeriše da su mikro i makrokosmos, odnosno naš unutrašnji svet i svemir, tesno povezani. Tačnije, sugeriše da se isti obrasci i procesi ponavljaju u celom Univerzumu, od najmanjih atoma, pa do najvećih galaksija.

Sam jezik simbola sadrži različite slojeve, dimenzije i skrivena značenja. Da bi se simboli pravilno „dešifrovali“, potrebna su dublja znanja i razumevanja. I upravo taj princip predstavlja stalni podsticaj za daljim istraživanjem jezika simbola koji su svuda oko nas. Samo njihovim istinskim razumevanjem može se osvetliti i otkriti istina o sebi, svetu i Božanskom u svemu.

Izvor: Canva

Traganje kao izraz večnosti

Svedoci smo društva koje se ubrzano razvija, uz nezaustavljiv procvat tehnologije i tehnike. Međutim, paralelno sa tim procesom, nasuprot očekivanju i duh alhemije se ubrzano budi i jača. Nauka se približava alhemijskim tajnama, a plamen traganja i čežnje za spoznajom dubljeg smisla sve više plamti. U svetu zasnovanom na materijalnom, alhemija nas podseća da istinska vrednost leži u duhovnom bogatstvu i spoznajom koja nas povezuje sa svime što zaista Jeste (bitno). Alhemijska filozofija, ne samo da je preživela, već je SvePrisutna vibracija u svakom delu stvarnosti. I upravo ona nam, svom svojom simbolikom, govori da dubina postojanja i večnosti može biti dosegnuta samo ako se odvažimo da se setimo ko smo i čega smo deo, ako sanjamo i ako smo dovoljno hrabri da istražujemo izvan granica opipljivog.

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


  Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

   PODELI
   PODELI
   Dragana Šuica

   Dragana Šuica

   Biram da živim ono što volim - slobodno, bez nametnutih okova. Zaljubljena sam u radost življenja, prirodu, životinje i ljudsku dobrotu. Volim da putujem od prošlosti do budućnosti u polju univerzalnog znanja, ali i da podignem zavese mističnog. Moć reči koristim da istini i skrivenoj lepoti dam vidljiv oblik. Stečena iskustva i spoznaje rado delim, jer verujem u to da smo ovde i sada ZaJedno – da kreiramo i čuda stvaramo.
   Pogledaj komentare (0)

   Ostavite odgovor

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

   POVEZANI ČLANCI