Search
Close this search box.

Moda ili egzibicionizam? Dirty fit ili nešto drugo?

MOda ili egzib nasl

U svetu mode, granice između stilskog izražavanja i egzibicionizma često su zamagljene. Moda je sredstvo kojim pojedinci izražavaju svoj identitet, stavove i osećanja, dok egzibicionizam podrazumeva namerno privlačenje pažnje, često putem šokantnih ili provokativnih izbora. Istražujemo gde moda prestaje, a egzibicionizam počinje, koristeći najnovije primere iz sveta poznatih i aktuelnih modnih trendova.

Jedan od najsvežijih i najkontroverznijih primera dolazi iz života bračnog para Bjanke Censori i Kanye Westa. Njihov tzv. „naked styling“ ne prestaje da izaziva reakcije širom sveta. U poslednjim javnim pojavljivanjima, Kanye i Bjanka su bili viđeni u gotovo potpuno providnim odevnim kombinacijama od kojih su neke jedva prekrivale njihova tela, tačnije Bjankino… Ovaj „stil“, koji mnogi opisuju kao vrhunac provokacije, postavlja pitanje: Da li je ovo moda ili čisti egzibicionizam?

Izvor: https://www.radpresent.com/products/10xl-sneakers-black-grey-blue-green

Sloboda izražavanja ili trend?

Modni stručnjaci su podeljeni. Neki tvrde da je njihovo izražavanje deo šireg trenda u kojem se brišu granice između umetnosti i mode. „Kanye i Bianca pomeraju granice onoga što smatramo prihvatljivim u javnosti, istovremeno otvarajući dijalog o slobodi izražavanja i individualnosti,“ kaže modna analitičarka Vanessa Friedman iz The New York Timesa. S druge strane, kritičari smatraju da njihovi izbori prelaze u domen egzibicionizma, gde je jedini cilj privlačenje pažnje po svaku cenu.

Izvor: https://www.tmz.com

U međuvremenu, modni svet neprestano evoluira, uvodeći nove proizvode koji često balansiraju na tankoj liniji između mode i ekscesa. Novi model patika brenda Balenciaga, koji se nedavno pojavio na tržištu, izazvao je slične debate. Patike, koje se odlikuju masivnim dizajnom i neobičnim detaljima, poput ogrebotina i prljavština kao deo njihovog stila, postavljaju pitanje: Da li je to zaista moda ili samo još jedan trik za privlačenje pažnje?

Izvor: www.balenciaga.com

Balenciaga, Diesel, Acne Studios – brend ili socijalni eksperiment?

Balenciaga je poznata po tome što provocira i pomera granice, ali su nove patike izazvale burne reakcije javnosti. Mnogi smatraju da je brend otišao predaleko, pretvarajući svakodnevnu obuću u ekscesni modni komad koji nema pravu funkcionalnost. „Ove patike su više od modnog dodatka. One su izjava. Ali pitanje je šta ta izjava zaista znači i da li je vredna cene koja se za njih traži,“ ističe modni urednica i nagrađivana novinarka Robin Givhan iz The Washington Posta.

Izvor: https://www.selfridges.com/ES/en/product/acne-studios-2023-dirty-coating-relaxed-fit-jeans

U srži ovih rasprava leži pitanje gde moda prestaje biti umetnost i postaje egzibicionizam?

Dok jedni veruju da moda treba da izaziva i provocira, drugi smatraju da preterivanje u tom smeru može dovesti do gubitka suštine mode kao oblika izražavanja i estetike. Bez obzira na to, jedno je sigurno: granice su zamagljene i definicija onoga što je moda, a šta egzibicionizam, zavisi od perspektive posmatrača. Hashtag #dirtyfit ima skoro 24 miliona pregleda. U suštini, ovaj trend ima za cilj blago kopiranje nekadašnjeg grunge stila 90-ih godina. Ukoliko je cilj bio da se prezre konzumerizam i da se postigne „no money“ izgled, čini se da se i u tome malo preteralo.

Izvor: diesel.com

Kako će se modni svet razvijati, ostaje da vidimo. Dizajneri će sigurno naći novi način da oblikuju modne trendove i postave nove granice koje tek trebaju biti pređene. Ili možda ipak ne?

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


  Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

   PODELI
   PODELI
   Aleksandra Ćosić

   Aleksandra Ćosić

   Strastveni entuzijasta uredjenja doma, terasa, dvorišta i šire. Po profesiji magistar urbanizma i arhitekture i pejzažni arhitekta. Moj pristup temi je moj pristup životu - ljubav prema estetici, udobnosti i stvaranju prostora koji donose radost i zadovoljstvo. Volim da istražujem najnovije trendove i tehnike istovremeno naglašavajući važnost uživanja u lepoti i komforu.
   Pogledaj komentare (0)

   Ostavite odgovor

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

   POVEZANI ČLANCI