Search
Close this search box.
, ,

Osnaži svoju karijeru: saveti za napredak

Treba li uopšte reći da se žene našeg vremena suočavaju sa brojnim izazovima u svojoj karijeri? Pitanje je retoričko. Ali, nije loše, bar s vremena na vreme, da sve nas neko podseti na neke važne stvari.

Za početak, da posedujemo i beskrajno veliki potencijal, ne samo za ostvarenje svojih (malih) ciljeva, nego i za postizanje velikog uspeha. Želja nam je da te ovim člankom inspirišemo i da ti damo ključne smernice i savete za osnaživanje tvoje karijere i dalji napredak.

Prepoznaj svoju strast

Šta je to što te ispunjava radošću i što predstavlja neiscrpan izvor energije? Razmisli o onome što te zaista motiviše. Razumevanje sopstvenih strasti i interesa prvi je korak na putu ka uspehu.

Shodno tome, rad koji doživljavaš kao inspirativan je „motor pokretač“ na tom putu. Ako se do sada nisi bavila ovom temom – vreme je. Svakako nisi zakasnila. Za slučaj da nisi sigurna odakle bi počela – ovom temom se bave brojni autori, kroz tekstove i radionice koje ćeš naći na internetu.

Istražuj. Možeš vrlo (prijatno) da se iznenadiš novim saznanjima o sebi. Primera radi, ako voliš da crtaš i slikaš, možda je vreme da se pozabaviš i dizajnom? Ako si fan očuvanja prirode, možda je „održivost“ termin koji ćeš želeti bolje da istražiš i usmeriš sebe i svoju karijeru dalje u tom pravcu.

Svakako, početak je u tebi – kraj ne postoji. Mogućnosti su beskrajne. Zato raspali svoju maštu i probudi kreativnost koju već imaš u sebi. Cilj je da joj sada daš oblik i učiniš funkcionalnom u smislu ličnog i poslovnog rasta.

Izvor: Canva

Definiši uspeh i postavi jasne ciljeve

Konačni cilj je jasan: napredak u karijeri. Ali, definicija uspeha je jako lična. Zato je od velike važnosti da najpre to uradiš. Šta god uspeh značio za tebe, znaj da je to samo tvoja stvar. Kada to rešiš (sama sa sobom), pređi na ciljeve. Oni će te usmeravati na tvom putu osnaživanja i napretka.

Stavi sve na papir (ili ekran), jer će ti to olakšati sagledavanje koraka koji predstoje. Definiši jedan ili nekoliko glavnih ciljeva koje ćeš dalje deliti na manje. Jer, osvajanjem manjih ciljeva, ti zapravo treniraš. Tako ćeš jednog dana samo shvatiti da si osvojila i onaj najveći – i to bez mnogo napora. Umesto da se opterećuješ metrikom i potencijalnim neuspesima, usmeri pažnju i energiju na sam proces.

Izvor: Canva

Unapredi svoje veštine

Realno sagledaj koje su to veštine potrebne u tvojoj profesiji i ne ustručavaj se od ulaganja truda i vremena ne bi li se u tome dodatno usavršila. Ako to zahteva pohađanje edukativnih programa, radionica, seminara, kurseva – samo napred, jer to može biti od ključnog značaja za napredak u karijeri.

Takođe, i svaka nova veština koju savladaš, učiniće te, ne samo konkurentnijom, već i dodatno osnaženom i spremnijom za napredak.

Evo par konkretnih predloga:

 • upravljanje stresom,
 • komunikacijske veštine,
 • unapređenje prodaje,
 • digitalni marketing,
 • kreiranje sadržaja za društvene mreže,
 • upravljanje projektima i timovima,
 • korišćenje AI tehnologije.

Mnogo je oblasti, još više prostora za napredak. Napravi balans između funkcionalnosti i interesovanja. Ne postoji opcija za neuspeh, jer ulažeš u sebe i svoj napredak.

Mentorstvo

Istraži eksperte iz svoje oblasti i usudi se da zatražiš njihovo mentorstvo. Njihovo znanje, iskustvo i saveti, mogu biti neprocenjiv izvor podrške i inspiracije za dalji napredak. Ali, ne ustručavaj se ni od toga da ti postaneš mentor. Mnogo se nauči i od onih koji postavljaju pitanja. Učenje je proces koji se odvija u oba smera, a ta razmena energije i novih iskustava ti može takođe biti neprocenjiva na putu napretka.

Izvor: Canva

Izgradi i neguj svoju profesionalnu mrežu i sebe kao brend

Nemoj da (o)staneš na kontaktima koje si do sada stvorila. Stalno širi svoju mrežu. Povezuj se sa drugim profesionalcima, ali budi vidljiva i ti njima. Tvoja vidljivost svakako će povećati tvoju profesionalnu reputaciju. Zato je važno da samu sebe promovišeš.

Tvoje sposobnosti nisu upitne. Da nije tako, ti sada ne bi razmišljala o napretku u karijeri. Zato budi sigurna i u sebe i u svoje kvalitete i ne plaši se da ih istakneš. Postani brend. Svakako si već neponovljiva – zašto da i drugi to ne vide? 

Nije (po)grešio samo ko se nije rodio

Drugim rečima: ne plaši se neuspeha i uči iz svake svoje greške. Ujedno, to je i jedan od najvažnijih saveta. Jer, greška je samo reč, a neuspeh sastavni i neizbežan deo svakog procesa učenja, rada i napretka.

Analiziraj, identifikuj i iskoristi iskustvo koje si stekla da se unaprediš i postaneš jača. To će ti pomoći da ideš napred i u situacijama koje zahtevaju određene rizike. Konačno, upravo na ovaj način, doći ćeš i do svoje najbolje verzije.

Izvor: Canva

Pronađi zdravu ravnotežu između poslovnog i privatnog života

Kako bi očuvala svoju energiju i izbegla sagorevanje, veoma je važno da pronađeš način da uskladiš poslovni sa privatnim životom. Briga o sopstvenom blagostanju je ključna za napredak i uspeh. Bez toga, ništa nema vrednost. Tvoje zdravlje i sve drugo što čini tvoj život potpunim, treba da bude deo tvoje dnevne rutine jednako kao i vreme koje posvećuješ karijeri.

Negovanje talenata i/ili hobija je nepresušan izvor zadovoljstva i inspiracije. Zato nađi vremena za aktivnosti koje te čine srećnom, jer to doprinosi, kako tvom ličnom, tako i profesionalnom razvoju. Ne samo što ćeš osloboditi svoju kreativnost, nego ćeš znatno brže i bolje rešavati i poslovne izazove. Ravnoteža između poslovnog i privatnog će tebe učiniti zadovoljnom, a zadovoljna žena je veoma produktivna. 

Izvor: Canva

Nauči da slušaš svoje telo i intuiciju

U tvom telu se krije velika mudrost, zato ga pažljivo slušaj i nauči da prepoznaš signale koje ti šalje. Mozak će te (s vremena na vreme) slagati – telo ne. Takođe, nauči da veruješ i unutrašnjem glasu – svojoj intuiciji. Poslovni svet je često poput džungle, pa je neophodno da budeš u stalnoj (podržavajućoj) vezi sa svojim instinktima. To će ti pomoći da preduzimaš pravovremene i hrabre akcije u pravcu osnaživanja karijere i napretka.

Podsećanje za kraj

„Budi uporna i veruj u sebe. Uspeh dolazi onima koji ne odustaju.“ rekla je jednom Indra Nooyi, nekadašnja izvršna direktorka „PepsiCo“. A mi te – iako to i sama znaš – još jednom podsećamo da su tvoja dobrobit i lični razvoj jednako važni kao i profesionalni napredak. Zato ćemo dodati i ono što poručuje Serena Williams, čuvena teniserka i uspešna poslovna žena: Nemoj se plašiti da tražiš ono što zaslužuješ. Budi sigurna u svoje vrednosti i ne pristaj na manje od toga.

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


  Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

   PODELI
   PODELI
   Dragana Šuica

   Dragana Šuica

   Biram da živim ono što volim - slobodno, bez nametnutih okova. Zaljubljena sam u radost življenja, prirodu, životinje i ljudsku dobrotu. Volim da putujem od prošlosti do budućnosti u polju univerzalnog znanja, ali i da podignem zavese mističnog. Moć reči koristim da istini i skrivenoj lepoti dam vidljiv oblik. Stečena iskustva i spoznaje rado delim, jer verujem u to da smo ovde i sada ZaJedno – da kreiramo i čuda stvaramo.
   Pogledaj komentare (0)

   Ostavite odgovor

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

   POVEZANI ČLANCI