Search
Close this search box.
,

Postporođajna depresija iz ugla jedne mame

Postporođajna depresija… Ni sama ne znam kako da počnem tekst o ovoj vrlo prisutnoj temi, o kojoj se uglavnom ćuti. Da li da pišem kao stručnjak, kao majka, kao žena… Pisaću ipak kao mama, jer sam i sama prošla kroz tu groznu fazu, za koju sam mislila da nikad neće proći. Ali, prošla je. Tu sam. Zdrava sam, prava i spremna da ti pomognem. 

Hajde da vidimo kako kroz ovaj tekst mogu da ti pomognem. Trudiću se da ti objasnim sve što sam i sama doživela. Ako se pronađeš u narednim redovima, nije strašno. Rešenje uvek postoji! 

ŠTA MAME OČEKUJU POSLE POROĐAJA?

„Ma samo da se već jednom porodim…“ je jedna od najčešćih rečenica budućih mama. Jedva si čekala da se porodiš, da dobiješ novu titulu „Mama“, da uđeš u novi period svog života pun sreće i radosti. Konačno si dobila svoje telo nazad i sa nestrpljenjem dočekala da vidiš to malo stvorenje koje je u tebi raslo 9 meseci. 


Mislila si da je tu kraj svim tvojim nezadovoljstvima, hirovima, promenama raspoloženja i bolovima. Pljušte čestitke i pokloni sa svih strana. Tvoji najbliži su presrećni, tata cveta, bake i deke se hvale, prijatelji te cmaču i tapšu po ramenu. Bebine slatke nožice se mrdaju pod tvojim prstima, a njen pogled je uvek na tebi. Treba da si presrećna, da sijaš, da zračiš pozitivno kao nikad…Ali…

ŠTA SE DEŠAVA U TVOJOJ GLAVI?

Izvor: Canva

Osećaš da nešto nije u redu. Ne ponašaš se kao da si dotakla zvezde, bez obzira što znaš da bi trebalo i da svi od tebe to očekuju. Umorna si, zabrinuta i neraspoložena. Grize te savest što se ne osećaš onako kako bi trebalo. 

Nezadovoljna si svojim izgledom, izbegavaš susret sa ogledalom, smučili su ti se ulošci, ležanje, noćno buđenje i konstantno motrenje na bebu. Plačljiva si i eksplozivna, emocije te urnišu, a ti ne želiš ni sa kim da ih podeliš, jer smatraš da nemaš pravo da se osećaš loše. 

E, pa, IMAŠ! Imaš pravo više od bilo koga na ovom svetu! I NE, NISI JEDINA! Postporođajna depresija ili „bebi bluz“ je teškoća koja pogađa čak jednu od sedam novih majki na celoj planeti!


Gomila novih obaveza – dojenje (hranjenje), presvlačenje, pranje, peglanje, prokuvavanje, ali i neizostavna briga – da li je beba dovoljno jela, zašto plače, zašto neće da spava, zašto povraća, da li imam dovoljno mleka, da li sam je dobro obukla itd. kao da se prepliću i vrte u krug, a ti se u tom vrtlogu ne snalaziš i najradije bi se samo sakrila i spavala, spavala i spavala. 

Okolina kaže „Spavaj kad beba spava!“, a ti si svesna da nisi na dugme, da tada kada bi trebalo da uhvatiš koji minut sna, razmišljaš o drugim stvarima, o novim obavezama koje te čekaju čim se beba probudi, a pritom ne znaš da li će se probuditi za 15 minuta ili za 2 sata. 

Počinje da te nervira svaki savet i pametovanje novopečenih baba, prijateljica i komšinica, osećaš se loše kada guglaš razne tekstove vezane za brigu o bebama, zbunjuju te priče poznatih majki koje blješte od sreće i povratile su svoj pređašnji izgled u rekordnom roku, ljubomorna si na druge mame jer su nasmejane i izgledaju srećno…


NE OČAJAVAJ, REŠENJE POSTOJI!

Prvo što hoću da ti kažem je da će TVOJE DEPRESIVNO STANJE PROĆI! Postporođajna depresija je u najvećem broju slučajeva prolazna. Hormoni su ti u rasulu, neispavana si, ceo život ti se obrnuo naopačke, imaš novu najveću odgovornost u životu… Nismo svi isti, prirodno je da se kod nekoga jave i simptomi postporođajne depresije! Ako se potrudiš da razumeš svoje stanje i da ga umesto samoprekora prihvatiš i podeliš sa nekim, pola problema si već rešila!

Izvor: Canva

Drugo, možda se ponavljam, NISI JEDINA! Možda te to ne teši previše, ali postporođajna depresija je mnogo češća nego što ti misliš. Zar stvarno misliš da su sve one novopečene poznate mame srećne? Zar stvarno veruješ da su mame sa bebama koje viđaš na ulici sve do jedne raspoloženije od tebe. NISU! Bebi bluz se vešto može sakriti i gomila žena to i radi. Ali nije stvar u tome. Osećanja, pa makar i najgora, ne treba kriti. Time samo produbljueš problem, a ne rešavaš ništa. 

OK, ALI KAKO SE ONDA IŠČUPATI?

Rešenje je, što je najbolje, najčešće vrlo jednostavno! Ženo, treba ti neko ko će da te sasluša, ko ti neće zameriti negativne emocije i strahove, kome ćeš u centru pažnje biti ti, takva kakva si, pred kim nećeš morati da glumiš radost, sa kim ćeš moći da podeliš sve strepnje bez griže savesti. 


Treba ti neko ko će te razumeti i pružiti ti toplu reč, podršku i razumevanje. To može biti muž, tvoja mama, sestra, prijateljica, neko ko je prošao kroz isto stanje. Može biti i stručna osoba, psiholog, savetnik, pa nije sramota tražiti pomoć ako će ti to rešiti problem. Nije tako komplikovano kao što izgleda, veruj mi!!!

Izlaz iz ove krize postoji! Postoporođajna depresija se može pobediti! Tvrdim i potpisujem!

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


  Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

   PODELI
   PODELI
   Katarina Lancrat

   Katarina Lancrat

   Master specijalni pedagog na papiru, dugogodišnji copywriter u praksi. Posao u „Zvečanskoj“ me prekalio, na SOS telefonu potkovao, a pisanje web sadržaja učinilo svojom, slobodnom i odlučnijom nego ikad. Keva sam dva detinja bistra uma, ali i mnogobrojnih kreativnih tekstova koji lebde svuda po webu. Knjige su mi odlično društvo ali samo ako imam sa kim da ih oživim.
   Pogledaj komentare (0)

   Ostavite odgovor

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

   two + 19 =

   POVEZANI ČLANCI