Search
Close this search box.
,

Lago di Como, Ti amo

“At Lake Como, you live your life the way you’re supposed to live your life if you’re lucky.” George Clooney

Nikada neću zaboraviti scenu iz svog omiljenog filma o James Bondu, Casino Royale. Naime James nakon jedne od brojnih pucnjava iz koje izlazi naravno živ ali samo površinski ozleđen, lakše nego njegov ego, oporavlja se u vrtu predivne italijanske vile na obali jezera Komo. Ta scena u kojoj mu Vesper Lind konačno priznaje svoju ljubav činila se kao savršena fotografija jednog savršenog trenutka na savršenom mestu.

Upravo ta scena snimljena u Villi Balbianelo u mestu Lenno na jezeru Komo, predstavljala je godinama za mene, destinaciju koju moram obići. Godine su prolazile, Komo se nije nalazio na listi. Sve do ove godine kada sam konačno u ovim (neko će reći zrelim) godinama, rešila da ispunim svoju želju.

Izvor: Privatna arhiva

Laglio

Kada ti nakon dugog, uskog, krivudavog puta kroz planine, navigacija ljubazno kaže skrenite oštro desno – to upravo znači vrlo oštro jer se pod takvim uglom teško skreće ka seocetu Laglio. Ovo mesto ni na jedan način nije mondensko i popularno. Osim po svom najpoznatijem stanovniku, Džordžu Kluniju. Naime, ne znajući da  popularni glumac ovde ima svoju vilu L’Oleandru, odsela sam krajnje spontano u njenoj neposrednoj blizini u rekonstruisanoj staroj kući za brodove, pretvorenoj u restoran sa nekoliko apartmana. 

Pogled iz sobe na glečerske stene koje uranjaju u najdublje jezero u Evropi prosto je oduzimao dah. Iz malenog Laglia krećem put Lenna i čuvene, već pomenute ville Balbianello.

Izvor: Privatna arhiva

Lenno

“It is the most beautiful lake of the world.” John F. Kennedy

Maleni Lenno datira još iz perioda Rimskog carstva kada je Julije Cezar poslao grčke kolonije na ovaj prostor. Oni su sa sobom doneli kulturu gajenja vinove loze i maslina o čemu svedoči i stari mlin za pravljenje ulja čiji ostaci se mogu videti i danas. Sam zaliv u kom se nalazi naziva se Venerin zaliv i predstavlja početak rivijere poznate pod nazivom Costa della Tremezzina. 

Villa del Balbianello

Vila je izgrađena 1787. godine pod nadzorom kardinala Durinija. Kasnije je postala vlasništvo porodice Arconati-Visconti. Nakon mnogo promena vlasništva, kupio ju je Guido Monzino koji ju je po svojoj smrti ostavio Fondu za italijansku kulturnu  baštinu (F.A.I. Fondo per l’Ambiente Italiano).

Izvor: Privatna arhiva

Tremezzo

“When you look at the sky over Lake Como, it’s clear that God exists.”

Robin Williams

Kada nastaviš put iz Lenna ka Tremezzu, shvatićeš zašto je ova rivijera oduvek bila na bucket listi holivudskih reditelja i poznatih ličnosti. Scene nestvarne lepote inspirisale su stvaraoce nekih od najvećih filmskih ostvarenja. Jedno od njh su i Ratovi zvezda koji su upravo snimani u Tremezzu. 

Villa Carlota

Burnu istoriju ove vile je nemoguće opisati u samo nekoliko redova. Izgradnja same vile započeta je u 17. veku da bi se kasnije nadograđivala čitavih 50 godina. Obogaćivana je tokom vremena najvrednijim umetničkim delima od kojih su samo neka remek dela Antonia Canove, Francesca Hayeza i Bertela Torvaldsena. Ono što posebno ističe lepotu samog arhitektonskog zdanja su fascinantni terasasti vrtovi i bogatstvo i diverzitet dendroloških vrsta. Najlepše vreme za posetu je proleće kako bi mogla da uživaš u mirisu i bojama azaleja, rododendrona i stotinama drugih biljaka iz svih krajeva sveta. 

Izvor: Privatna arhiva

Bellagio

Sa pristaništa ispred ville Carlota polazi čamac ka čuvenom Bellagiu. Vožnja traje 20ak minuta i tokom tog vremena se trudi da upiješ svu lepotu okolnih glečerskih stena koje se impesivno odražavaju u čistoj, hladnoj vodi jezera. Prilikom pristana na Bellagio, vodi računa da se radi o izuzetno poznatom turističkom mestu sa ogromnim brojem turista i velikom gužvom. Iskreno, ne znam kako pojedinim influenserima polazi za rukom da naprave idealne fotografije. Na njima najčešće neka Ona stoji i gleda u Bellagio a neki On je drži za ruku dok su ostali prolaznici nevidljivi.

Realna situacija je daleko od toga. 

Ali ono što je izuzetno i nezaobilazno jeste obilazak Ville Melzi d’Eril.

Villa Melzi d’Eril

Ova neoklasična vila je projektovana kao letnja rezidencija Francesca Melzi d’Erila, potpredsednika Italijanske Republike osnovane pod Napoleonovom vlašću početkom 19. veka. 

Nažalost, vila nije otvorena za javnost. Ali možeš posetiti njene izuzetne botaničke vrtove koje je dizajnirao arhitekta Luigi Canonica i agronom Luigi Villoresi. 

Vila Melzi se nalazi na drugom rtu Bellagia a njen vrt se prostire preko 800 metara iznad jezera. Na ulazu u vrt nalazi se japanski ribnjak sa lokvanjima, mavarskim paviljonom i spomenikom Danteu i Beatriče, delo Comollia. Nastavljajući šetnju jezerom možeš videti staru egipatsku statuu boginje Paht kao i skulpture rimskih bogova. Prolazeći kroz Aveniju Platana koji su orezani na vrlo specifičan način, dolazi se do Oranžerije koja je deo muzeja i sadrži relikvije iz Prve Italijanske Republike. Ceo vrt ispunjen je retkim vrstama egzotičnih biljaka i vekovnim ogradama kamelija, rododendrona i azaleja. 

Izvor: Privatna arhiva

Ulice Bellagia su uske, strme, prepune turista koji već od prepodneva ispijaju Aperol Spritz uz nezaobilazne bruschette i trude se da osete taj poznati Dolce far niente osećaj kojim su Italijani usavršili uživanje u svakodnevnim stvarima.

Neću ti preporučiti lokalni gelato jer ga iskreno nisam ni probala. Lokali su pretprani uglavnom bogatim Amerikancima koji nepogrešivo ostavljaju utisak kakav samo oni mogu – glasni i nadmeni ne trudeći se da se ni na trenutak uklope u evropsku kulturu ponašanja, naprotiv. Nasuprot njima, najveći broj, mahom mladih, bezbrižno sedi na stepenicama i klupama i uživa u prolećnom suncu. Jer sama činjenica da si ovde čini te jednostavno zadovoljnim, i nekako samo to ispunjenje želje da vidiš svu tu lepotu i budeš njen deo ispunjava čoveka nekom čudnom zahvalnošću.

Stoga ne čudi što je najpoznatiji stanovnik ovog kraja upravo rekao da je život ovde baš onakav kakav bi trebalo da bude, ako imaš sreće.

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


  Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

   Tagovi: , ,
   PODELI
   PODELI
   Aleksandra Ćosić

   Aleksandra Ćosić

   Strastveni entuzijasta uredjenja doma, terasa, dvorišta i šire. Po profesiji magistar urbanizma i arhitekture i pejzažni arhitekta. Moj pristup temi je moj pristup životu - ljubav prema estetici, udobnosti i stvaranju prostora koji donose radost i zadovoljstvo. Volim da istražujem najnovije trendove i tehnike istovremeno naglašavajući važnost uživanja u lepoti i komforu.
   Pogledaj komentare (0)

   Ostavite odgovor

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

   18 − eighteen =

   POVEZANI ČLANCI