Search
Close this search box.
,

Razvod – modni trend ili epidemija

Razvod – reč koja je decenijama unazad bila stigmatizovana kao da je produkt nečastivog, postala je uzrečica u savremenom načinu života. Moderni odnosi oblikuju naše shvatanje ljubavi i zajedništva. Ključno pitanje je da li je razvod sada modni trend ili epidemija? Hajde da analiziramo ovu pojavu.

Tektonski poremećaji društva progutali su uverenje da je brak svetinja i da mora da opstane bez obzira kakav on bio. Kako godine prolaze, naše društvo prolazi kroz transformaciju. Tradicionalni pogledi na brak i veze odavno su iza nas, a razvod je postao slobodni avanturistički duh današnjice. Sve što smo poznavale i sa čime smo se identifikovale počinje da se menja. Dolazi vreme da se voli i napušta suprotno društvenim normama.

Dakle, prihvatile smo promene, ali pitanje je od čega smo odustale u tim promenama? Da li smo odustale od ljubavi ili od braka?

Kada dvoje ljudi odluče da stanu na ludi kamen, puni su nade, snova i planova za zajedničku budućnost. Međutim, život ponekad ima neobičan smisao za humor, pa to „zauvek“ dobije rok trajanja. Da budemo iskreni, razvodi su postali toliko uobičajeni da smo ih počele slaviti kao osamnaesti rođendan!

Izvor: Canva

Kako je moguće da su muškarci i žene postali toliko međusobno nekompatibilni?

Pola svog života provedemo tražeći neku tamo srodnu dušu i moćnu, razoružavajuću ljubav. Jurimo neke “zverke” kao pomahnitala Keri Bredšo, a zaboravljamo da smo daleko od ulica Njujorka. I “zverke” su nam davno postali plišani medvedići.

Kada konačno dojurimo taj imaginarni ideal, krećemo u jurnjavu za venčanicama, pozivnicama, tortama i ostalim svadbenim propratnim materijalom. Činimo sve da se dočepamo tog jednog potpisanog parčeta papira koji nas proglašava mužem i ženom.

Na kraju bacamo bidermajer grupi razuzdanih ženki i uz klepet limenki, odvozimo se u našu “just married” bajku. Okrećemo se da uputimo sažaljiv pogled onima što još nisu stavile savršeno uvežban potpis na taj famozni papir.

A onda kreće spektakl!

Kako prolaze meseci, godine, decenije, shvatamo da je naša “zverka” kao tri žene u PMS-u zarobljene na malom prostoru. Kao da nije dovoljno što smo i same nekada nesnosne, sad treba voditi rat sa tim 3u1 proizvodom.

Učene smo da je muškarac glava, a žena stub porodice. Međutim, naše glave su sve manje muškarci, a sve više mamine princeze. I kako onda da budemo stubovi kada nam se glava gubi? Tumaramo obezglavljene u začaranom krugu svađa i prepirki, dok se ne zasitimo tog mazohizma i jednostavno dignemo ruke.

Izvor: Canva

Razlike između muškaraca i žena su postale nepremostive. Konačno smo uspele da osiguramo svoje mesto pod suncem, sad se čuje i naš glas. Hodamo dostojanstveno, ponosne na svoj identitet. Možda je baš ta ženska snaga bila povod užasnog položaja žena kroz istoriju. Možda smo zato zatvarane u kuću, sakrivene iza šporeta sa prljavom keceljom kao glavnim modnim detaljem.

Spaljivane smo na lomači, jer smo nekog tamo pogledale popreko. Obezglavljivane, jer ne možemo da rodimo naslednika. Bile bi skraćivane za glavu i danas, iako je nauka dokazala da je muškarac taj koji određuje pol deteta.

Muškarci su vekovima bili šampioni u pisanju zakona koji idu njima u prilog! Ali sada kad se ravnoteža polako uspostavlja, izgleda da im snaga žena zadaje mali kamen u cipeli. Konačno mogu iskusiti šta znači koračati u neudobnim cipelama i shvatiti kako je to kad se “pravda“ okrene protiv njih. Možda bi neko trebao da napiše vodič “Kako prihvatiti da se žena ne povinuje praistorijskom šablonu”.

Izvor: Canva

Da li je razvod postao modni trend ili nova epidemija?

Kada sve saberemo, nije razvod ni modni trend, ni epidemija, već osveta za sve one koje su živele u ubeđenju da je brak svetinja i da se muškarac mora poštovati, iako je najgori monstrum. Za sve one koje su nosile prezime koje nisu želele, zbog čuvenog “šta će selo reći”.

Žene su otkrile svoju supermoć, a to je sloboda izbora! Osveta nije cilj, već samo sporedni efekat na putu ka sopstvenoj sreći. Zene su te koje nose svoj život kao najvredniji modni trend.

Otplatile smo karmu Evine zagrižene jabuke i sada možemo u miru da uživamo u njima. Prošlost neka ostane u prošlosti, jer je budućnost svetlija i ukusnija nego ikad. Najslađi ukus je onaj koji dolazi iz srca, mogle bi malo da poboljšamo i začinimo taj ukus.

Autorka: Danijela Vuk

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


  Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

   Tagovi: ,
   PODELI
   PODELI
   Saradnice

   Saradnice

   Saradnice su sa nama jer je jako važno da ni jedna priča ne liči na drugu. One su kreativne, stručne da uvek ispričaju priču baš onaku kakva jeste, a o svemu znaju skoro pa sve... Zato su tu sa nama, kao najbolje drugarice iz srednje koje o nama znaju i ono čega se mi ne sećamo.
   Pogledaj komentare (1)

   Jedan odgovor

   1. Pored tog dela – šta će selo reći, tačno i da nemate pritisak okoline, teško je krenuti sve iznova. Taj teret da ćete na dalje sami, da svaka sledeća osoba je odnos koji gradite od nule. Ali opet, sloboda izbora na prvom mestu

   Ostavite odgovor

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

   POVEZANI ČLANCI