Search
Close this search box.
,

Snaga ženskog prijateljstva: kako podrška drugim ženama obogaćuje naš život

Na sam pomen ženskog prijateljstva, većini su prva asocijacija dugi, za mnoge besmisleni razgovori. Međutim, istina je posve drugačija. Snaga ženskog prijateljstva je neverovatna sila, koja nas, ne samo povezuje, već i obogaćuje naš život na neopisive načine.

Žene koje su imale sreću da dožive snagu ženskog prijateljstva, znaju da je to nepresušni izvor podrške, inspiracije i hrabrosti. Od pamtiveka do danas, postoji bezbroj potvrda o tome da za žene koje deluju zajedno, nema granica za ono što mogu postići. Ali, hajde da zajedno dublje istražimo suštinu ovog fenomena. Da ujedno otkrijemo i zašto je žensko prijateljstvo jedno od najdragocenijih blaga koje možemo da imamo.

„Žena je ženi vuk“

Učili su nas da smo jedna drugoj najveći neprijatelj. Učili su nas da jedna drugoj ne verujemo. Učili su nas da treba da se plašimo jedne od drugih i da je „žena ženi vuk“.  Ali, ko god da je (o)smislio ovu „opasku“, silno je pogrešio u kontekstu. I definitivno ništa ne zna o vukovima. A izgleda, ni o ženama. Jer, žena ženi jeste vuk. Ako do sada to nije bila, trebalo bi da bude.

Izvor: Canva

Vukovi su, pre svega, visoko inteligentne i veoma društvene životinje koje se snažno povezuju sa članovima porodice i čopora. Vukovi često pokazuju jedni drugima različite emocije, poput naklonosti i ljubavi. Svi članovi čopora pomažu u odgoju i vaspitavanju mladunaca i osiguravaju im preživljavanje.  Njihove društvene veze sa porodicom i voljenima su toliko jake, da se neretko dešava da se žrtvuju za svoj čopor. Prepoznaješ se zar ne? Prepoznaješ i žene koje poznaješ? Da – prava žena jeste vuk u odnosu na drugu ženu. Jer, sve smo mi, ma koliko različite, ipak iz istog „čopora“.

Za početak, žensko prijateljstvo je posebno zbog toga što delimo slična iskustva, ali i izazove utkane u naše biće. Kroz veze sa drugim ženama, pružamo jedne drugima podršku, razumevanje i saosećanje koje nas čini jačima u svakom pogledu. Kada jedna žena osnažuje drugu, ona podstiče rast i razvoj, stvarajući pozitivnu lančanu reakciju čitave zajednice.

Izvor: Canva

Od trnja do zvezda

Posmatrano unazad kroz istoriju, na svom putu ka ostvarenju snova, žene su se oduvek suočavale sa brojnim preprekama. Međutim, kada god su delovale zajedno, postizale su neverovatne stvari. Snaga ženskog prijateljstva pobeđivala je u borbi za prava, zaustavljala nepravdu, menjala tok istorije, menjala svet. Ali, snaga svih tih žena i njihovog zajedništva nije dolazila samo iz njihove hrabrosti. Njihova istiska snaga nalazila se u srcu punom ljubavi, željnom da kreira i stvara bolje sutra.

Prijateljska veza između žena nije plitka, površna povezanost. Naprotiv. Ona je posebna i duboka. Jer, žensko prijateljstvo je zapravo preplitanje duša koje se temelji na međusobnom poštovanju, razumevanju, podršci i iskrenom saosećanju. To ne znači biti drugoj ženi samo „rame za plakanje“. Podržavati drugu ženu zapravo znači biti najveći zagovornik njenog uspeha i sreće. Ohrabriti drugu ženu da veruje u sebe, naročito onda kada se suočava sa problemima, izazovima i sumnjama, predstavlja suštinu snage ženskog prijateljstva.

U nama je moć

Takođe, kroz ovakvu podršku, otkrivamo istinsku moć koja leži, ne samo u drugim ženama, već i u nama samima. Na ovaj način se učimo kako da se borimo za sopstvene ciljeve i snove. Učimo kako da postanemo i ostanemo najbolja verzija sebe. Kada, kroz podršku i ohrabrivanje, podstičemo drugu ženu da iskoristi svoj puni potencijal, mi zapravo prepoznajemo vrednosti koje nosimo u sebi. Kada podižemo drugu ženu, mi zapravo zajedno letimo ka zvezdama.

Izvor: Canva

Naučene smo da budemo tihe

U teškim vremenima, upravo su druge žene te koje će nas podstaći da ostanemo hrabre i istrajne. One su te koje će nam pružiti, ne samo utehu, već i uverenje da ćemo prevazići sve što nam se nađe na putu. Naše prijateljice su naši svetionici i stubovi snage. Ma gde na svetu se rodile, bez obzira na poreklo i status, manje-više prolazimo kroz iste ili slične situacije. Bar one koje zovemo „prvi put“. I možda su nam spoljne reakcije drugačije, ali iznutra, sve mi to preživljavamo slično. Na leđa svake od nas, od praiskona do danas, prikačili su isti krst. Nesreću nam niko ne spori. Ali, naučene smo da budemo tihe i u radosti, jer i ona u sebi nosi neku muku. To samo druga žena može da razume. I samo sa drugim ženama taj krst možemo konačno da skinemo sa sebe. Zato je važno da budemo jedna uz drugu kada se plače. Da obrišemo suze, da zagrlimo, pomognemo i ohrabrimo. Ženama se uspeh teško prašta, a radost lako oduzima. Zato je još važnije da budemo tu kada se slavi.

Univerzalni jezik ljubavi

Mudra žena je ona koja shvata koliko je dragoceno imati iskrene i snažne prijateljice kraj sebe. Zato ona, na prvom mestu, i jeste jedna od takvih – iskrena, snažna i nesebična. Jer, iskrena podrška drugim ženama ne poznaje granice. Ona nije vezana za godine, poreklo, status, kulturu, veru. To je univerzalni jezik ljubavi i razumevanja koji nas spaja i osnažuje. Istinski snažna i samosvesna žena zna i razume da svaka žena ima svoje (teške) bitke koje nisu vidljive oku. Zato će ona, uvek i svuda, biti podrška drugim ženama. Zato će slaviti njihove uspehe i dostignuća, bez zavisti i ljubomore, jer će u tome prepoznati i svoj put.

Izvor: Canva

Sigurno okruženje kao zona rasta

Žensko prijateljstvo pruža prostor za iskrenu i otvorenu komunikaciju. Ono je poput čarobnog svetla koje obasjava najdublje delove naše duše. To je „mesto“ gde se (bez zadrške) razgovara o ličnim strahovima, nesigurnostima, snovima, nedoumicama, planovima, ambicijama. Mesto na kojem se možemo potpuno otvoriti i biti autentične. Jer, baš tu osećamo da nas neko zaista sluša i razume, bez osude i kritike. Kroz ovakvo blisko povezivanje, žene zapravo istražuju sopstvene unutrašnje svetove.

U „svetom prostoru“ ženskog prijateljstva, možemo da budemo i ranjive i iskrene, bez straha od povređivanja. Tu nema potrebe za igranjem uloga, niti za skrivanjem emocija. Gradeći sigurno okruženje za druge žene, snažnu i održivu podršku, mi zapravo to isto gradimo za sebe. Na takav način i rastemo zajedno. Jer, kada se osećaš snažno podržano, kada znaš da uz sebe imaš svoje „superheroine“, ne postoji oluja koja ne može da se prebrodi.

Izvor: Canva

Iskrena komunikacija i poverenje stoga su ključni za izgradnju snažnog i održivog prijateljstva među ženama. Kroz otvorene razgovore, mi i sebe bolje upoznajemo i razumemo. Životni izazovi i različita iskustva nas povezuju na mnogo dubljem nivou. Sa svakim novim razgovorom i same se uzdižemo iznad sopstvenih ograničenja i stvaramo čvršći temelj za sopstveni napredak.

Snaga ženskog prijateljstva zapravo je neprocenjiva. To je čarolija koja nas obogaćuje i čini boljima. Ako bi svaka od nas bila ona koja stalno podstiče, podržava i inspiriše druge žene, uvek i svuda bi to isto dobijala i za sebe. Zato neguj svoje prijateljstvo sa drugim ženama. Budi tu i za one koje poznaješ, ali i za one potpuno nepoznate. I kada je loše i tužno, jednako kao i kada se slavi i raduje. Jer, zajedno ćemo mnogo lakše osvetliti put ka sreći i dostići punoću života kojem sve mi težimo.

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


  Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

   PODELI
   PODELI
   Dragana Šuica

   Dragana Šuica

   Biram da živim ono što volim - slobodno, bez nametnutih okova. Zaljubljena sam u radost življenja, prirodu, životinje i ljudsku dobrotu. Volim da putujem od prošlosti do budućnosti u polju univerzalnog znanja, ali i da podignem zavese mističnog. Moć reči koristim da istini i skrivenoj lepoti dam vidljiv oblik. Stečena iskustva i spoznaje rado delim, jer verujem u to da smo ovde i sada ZaJedno – da kreiramo i čuda stvaramo.
   Pogledaj komentare (0)

   Ostavite odgovor

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

   POVEZANI ČLANCI