Search
Close this search box.
,

Zlatna palma na obali mora, Kanski festival

2-1

Jedan od najvažnijih filmskih festivala takozvane Velike petorke, upravo je u jeku. Naravno u pitanju je najprestižniji od svih – Kanski festival. 

Nekada mali međunarodni festival, osnovan je još 1938. godine od strane tadašnjeg francuskog ministra za obrazovanje Žana Zea. Mudri ministar je, uz pomoć istoričara Filipa Erlanžea i filmskog novinara Roberta LeBrea, znao da će za tu svrhu dobiti finansijsku pomoć bogatih engleskih i američkih aristokrata. Oni su Kan već smatrali svojom oazom na Azurnoj obali. Nakon Venecije, Evropa je dobila još jedan renomirani međunarodni filmski festival. Nezaobilazan datum u kalendaru svakog iole poznatog u svetu šoubiznisa. 

5050by2020

Iako deluju kao dimenzija za filmski plakat, ovi brojevi zaista simbolizuju hashtag za kampanju pokrenutu povodom ravnopravnosti žena u filmskoj industriji. 

Ova kampanja je lansirana od strane švedskog filmskog instituta na filmskom festivalu u Kanu 2016. godine. 

Evolucija prisustva i uticaja 

Festival u Kanu je jedan od najprestižnijih događaja u filmskoj industriji. Godinama je bio poprište vrhunskih filmskih ostvarenja, ali i mesto gde su se isticali talenat, stil i uticajnost žena. Od glamura crvenog tepiha do borbe za rodnu ravnopravnost u filmskoj industriji, prisustvo žena na ovom festivalu kroz godine odražava dinamičnu evoluciju i napore ka ravnopravnosti.

Kroz istoriju festivala, žene su imale značajnu ulogu kako iza tako i ispred kamera. Još od početka, ženski talenat je bio neprikosnoven na ovom festivalu. Neki od najlegendarnijih filmova koji su premijerno prikazani u Kanu nosili su pečat ženskih reditelja, producenata i glumica.

Izvor: https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-44095914

Međutim, put ka jednakosti nije bio lak. Tokom decenija, žene su se suočavale sa izazovima u industriji, boreći se protiv stereotipa i nejednakih mogućnosti. Ali njihova prisutnost u Kanu postala je simbol borbe za prava žena u filmskoj industriji.

Jedina srpska glumica koja je dobila nagradu na ovom festivalu za najbolju žensku sporednu ulogu bila je Milena Dravić 1980. godine. Za ulogu usamljene žene u palanačkoj sredini u filmu Gorana Paskaljevića „Poseban tretman“, Milena je bila nagrađena ovacijama.

Izvor: Imdb.com

Naročito je poslednjih godina došlo do sve većeg naglaska na ravnopravnosti i podršci ženskim talentima. 

Godina 2018. obeležena je istorijskim trenutkom kada su 82 žene – rediteljke, glumice, producentkinje i ostali filmski profesionalci – stupile na crveni tepih. Znak protesta protiv nedovoljne zastupljenosti žena u filmskoj industriji. Ovaj gest izazvao je globalnu pažnju i podstakao razgovore o potrebi za promenama.

Na događaju često povezanom sa sjajem i površnošću, ovo je bio trenutak pravog značaja i odjeka. Pogled na 82 žene kako polako, tiho i namenski hodaju crvenim tepihom do Grand Theatre Lumiere u Kanu istakao je šokantnu činjenicu  nedovoljne zastupljenosti ženskih filmskih stvaralaca na događaju koji bi trebalo da slavi sveukupnost svetskog filma. 

Tajming je bio savršen. Protest se desio pred projekciju filma „Devojke Sunca“, koji je režirala žena Eva Hason, a priča o odredu ženskih boraca za slobodu u Kurdistanu.

#MeToo

Optužbe za seksualno uznemiravanje protiv poznatih muških figura filmske industrije izazvale su javni razgovor o rodnoj diskriminaciji i seksualnom uznemiravanju u mnogim industrijama. To je dovelo do stvaranja heštega #MeToo, pružajući ženama priliku da podele svoja iskustva.

Napori za ravnopravnost žena ne prestaju. Svake godine, sve više filmova sa ženskom perspektivom dobija pozornost i priznanja na festivalu. Povećana podrška filmskim projektima ženskih autorki i napori ka stvaranju sigurnijeg i inkluzivnijeg okruženja za rad u filmskoj industriji obećavaju svetlu budućnost za žene u Kanu i šire.

Kroz sve te godine, prisustvo žena na festivalu u Kanu nije samo o odavanju počasti ženskom talentu u filmu, već i o potvrdi njihovog neumornog rada i doprinosa filmskoj industriji. Kroz izazove i trijumfe, žene nastavljaju da oblikuju filmsku umetnost i inspirišu nove generacije umetnika širom sveta.

Izvor: https://hiff.org/jane-campion-a-retrospective/

Crveni tepih u Kanu nastavlja da se razvija kao mesto gde se slavi filmski talenat. On takođe postaje platforma za promociju rodne ravnopravnosti i inkluzivnosti u filmskoj industriji. Žene su i dalje ključni deo ove priče. Ne samo kao glumice ili rediteljke već kao pokretači promena i simboli snage i upornosti u borbi za svoje mesto u filmskom svetu.

Palme d’Or

Jane Campion Klavir 1993. godine.

Sofia Copolla The Beguiled 2017. godine. 

Julia Ducournau Titane 2021.

Justine Triet Anatomija pada 2023. godine. 

Ove godine 2024. maestralna Meril Strip dobila je nagradu za doprinos filmskoj industriji. 

Ovaj trenutak slavi njena dostignuća ali nas istovremeno podstiče na dalju borbu za pravednije uslove i jednakost mogućnosti. 

Jer u umetnosti, kao i u životu, prava revolucija leži u neprestanoj borbi za bolje sutra.

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


  Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

   PODELI
   PODELI
   Aleksandra Ćosić

   Aleksandra Ćosić

   Strastveni entuzijasta uredjenja doma, terasa, dvorišta i šire. Po profesiji magistar urbanizma i arhitekture i pejzažni arhitekta. Moj pristup temi je moj pristup životu - ljubav prema estetici, udobnosti i stvaranju prostora koji donose radost i zadovoljstvo. Volim da istražujem najnovije trendove i tehnike istovremeno naglašavajući važnost uživanja u lepoti i komforu.
   Pogledaj komentare (0)

   Ostavite odgovor

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

   POVEZANI ČLANCI