Search
Close this search box.
,

Ah taj Rim!

Rim iz ugla jedne bumerke

Rim je grad pun tolike istorije i kulture, da bi trebalo da se nađe na svačijem spisku gradova koje treba obići. Specifično za Rim je da samo njegov centar grada poseduje toliko toga da se vidi i obiđe, tako da da planiranje obilaska celog grada može biti pravi izazov .

Bila sam u Rimu dva puta. Prvi put sam jurcala kao muva bez glave da sve vidim i obiđem sve za 4 dana. Bio je to pravi izazov za mene i moju porodicu. Sledeći put smo bili malo pametniji. Rešili smo da zađemo malo dublje u Rim i istražimo njegove uličice i trgove koje većina turista ne vidi.

U vodičima o Rimu neće vam dati spisak svih muzeja, trgova, parkova i crkava, zato upijajte i učite istražujući.

Izvor: Privatna kolekcija

Šta obići u Rimu?

Naravno da treba obići Koloseum, baziliku Svetog Petra, Vatikanski muzej, Rimski Forum, Panteon, vilu Borgese, a moja preporuka je da obavezno posetiš i Trastevere četvrt.

Izvor: privatna kolekcija – Trestavere četvrt

Boemska četvrt idealna je za šetnju i istraživanje. Ovaj deo grada pun je restorana i kafića sa lokalnom hranom i pićem. Opčiniće te mirisi mediteranske kuhinje. Jedna od stvari koje moraš da probaš je njihov specijalitet Suppli al Telefono – kroket od pirinča punjen mocarelom. Mmmm! Najlepši je kada se jede onako, bez poštovanja bontona, jer se mocarela toliko topi da je moraš razvlačiti prstima. Ali u tome i jeste čar, zar ne?

Jedna od prednosti Rima je što sve možeš da obiđeš peške. Idi od jedne do druge znamenitosti kroz nepoznate uličice, lutaj i uživaj. Obavezno svrati negde na ručak, jer gde god da se deneš, nećeš pogrešiti. Usput, obavezno razgledaj balkone, prozore, krovove, jer je njihova arhitektura, ali i umetnost dekorisanja neverovatna.

Lepota je na sve strane.

Izvor: privatna koekcija – Statua iz Vatikanskog muzeja

Pogled na gore

Moram da kažem: „Ahh… taj Rim!“

Hiljadama i hiljadama godina, neke stare, a neke restaurirane građevine čine da kad stojiš tamo, dovodiš u potpuni fokus veličanstvenost i impresivnost Rima.

Moj pogled je stalno bio uperen na gore.

Ti arhitektonski i vajarski radovi su me skroz opčinili.

Izvor: privatna kolekcija

Toliko je zgrada islikano. Vrata su im veličanstvena. Svaka imaju zvekir i zvonce od mesinga. Mogla bih danima da vam pokazujem slike vrata.

Izvor: privatna kolekcija – Vrata Rima

Ono što je još fascinantno u Rimu je drveće. Visoko je 15 do 20m, svako sa velikom krošnjom kao kišobran. To drvo se zove pinia i spečifično je za mediteran.

Izvor: Canva – Pinija drvo

Kad smo već kod mediterana, ako imaš vremena, na 30km od Rima je more. Obiđi plaže. Ima dosta dobrih: Sigita Miracle, Fregene, Maccarese, Ostia, Sperlonga, Santa Severe i još po koja.

Šta jesti u Rimu?

Dok sam ja gledala u krovove i statue, za jelo je bila zadužena moja drugarica Andrea. Ona je bila u Rimu posle mene i slikala ono što sam ja propustila da uradim. Ona će ti otkriti gde se jede dobro s’nogu. Slike govore koliko je uživala.

https://www.instagram.com/andrea_zjacic/

Sve nezdravo ali italijansko.

Izvor: privatna kolekcija

Obavezno obiđi i neku salameriju. Kupi mortadelu i sir sa tartufima. Najbolja je na trgu kod Panteona.

Izvor: privatna kolekcija – Salamerija u Rimu

Ja sam šetajući naletela na zanimljiv kafić blizu trga Navona. Kafić se nalazi u sklopu muzeja Chiostro del Bramante-Art Museum Experience.

Izvor: privatna kolekcija – Art muzej i kafić

Ali da se vratimo mi na zgrade.

Svaka zgrada u Rimu ima veliku terasu sa izobiljem zelenila na krovu. Zgrade su poređane jedna do druge sa malim balkonima, koji su toliko mali da ne može da se stavi ni stolica, pa su Italijani našli rešenje na krovovima. Italijani mnogo vole da se sunčaju i uživaju na suncu, pa ga koriste maksimalno.

Izvor: privatna kolekcija – krovovi i terase Rima

Sve zgrade su prelepo uređene, sa ozbiljnim rastinjem, divnim baštenskim garniturama i suncobranima. Prirodu imaju čak i na krovovima.

Mogla bih o Rimu da ti pričam danima, ali vratiću se na bitne stvari koje treba da znaš ako ga obilaziš.

Šta sve treba znati pre obilaska Rima

 1. Ako obilaziš Vatikanski muzej, obavezno uzmi vodiča. On će te uvesti preko reda, a redovi su ogromni. Svakako biće ti interesantnije da čuješ nešto pametno od njega.

Izvor: privatna kolekcija Sikstinska kapela

Radno vreme Vatikanskog muzeja i bazilike Svetog Petra je do 18h, zato idi ranije, da ti ne zalupe vrata Sikstinske kapele ispred nosa. Nama se to zamalo desilo.

Izvor: privatna kolekcija Gužva u Vatikanskom muzeju

2. Biraj doba godine kada planiraš da posetiš Rim. Najlepši je na proleće (mart-april) ili na jesen (novembar-decembar). Klima je mediteranska. Zimi je 10-15 stepeni. Leti je prevruće pa izbegni taj period.

3. Prevoz  ti ne treba, sve možeš obići peške. Spremi dobru obuću. Ja sam pešačila 13-14km dnevno. Kondiciju nabaci pre odlaska.

4. Ako nemaš ideju šta obići i treba ti pomoć, uzmi Roma pass, dobićeš mapu i jeftinije ćeš platiti ulaz za mnoge muzeje i znamenitosti. Sa jednom kartom možeš obići sve.

5. Ako voliš kafu, pij je za šankom, jeftinija je, a i izgledaćeš kao pravi Italijani.

Ja je ipak pijem natenane, za stolom, i obavezno naručim aperol sa kiselom vodom. Šta ću, nisam Italijanka. Ipak treba uživati. Mada ne sumnjam da oni ne uživaju.

6. Besplatnog interneta u Rimu gotovo i da nema. Tamo gde ga ima, jako je slab. Ja sam kupila karticu sa internetom za 20 evra i mogu da je koristim svuda u Evropi godinu dana.

7. Javnih  toaleta takođe ima vrlo malo. Ja iskreno nisam ni nisam naišla ni na jedan. Zato su tu kafeterije, slobodno uđi i završi posao.

8. Jedi, pij, isprobaj sve! Toliko je dobrih ukusa da ne mogu da se požalim ni na jedno jelo koje sam probala. Nema loše hrane u Italiji.

Izvor: privatna kolekcija

9. I na kraju, unapred isplaniraj, informiši se šta sve Rim nudi. Odaberi ono što je  tebi najinteresantnije i napravi plan kako i kada to obići.

Ako imaš višak vremena, dan ili dva, šetaj, naletećeš već na neku znamenitost, iznenadiće te, a nećeš jurcati.

Tako ćeš najlakše otkriti Rim iz drugog ugla.

Čak i posle jedne posete Rimu, svakako planiraj da ga ponovo posetiš. Zato, kad si već tamo, baci novčić u fontanu Di Trevi i želja će ti se ispuniti.

Izvor: privatna kolekcija fontana Di Trevi

Uživaj, jedi, pij, gledaj i sanjari. Jer, Rim je afrodizijak za sva čula.

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


  Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

   PODELI
   PODELI
   Ana Vukmanović

   Ana Vukmanović

   Bumerka koja te vodi kroz svet kreativnosti, ali i praktičnih saveta. Dizajnerka sam po profesiji, ali i u duši. Volim fotografiju jer je moje oko naviklo da vidi samo ono lepo, a ko putuje sa mnom spreman je na nezaboravne avanture vredne sećanja. Živim život kao da mi je dat na pozajmicu, jer nema drugog pokušaja za sve što izmaštamo jednom.
   Pogledaj komentare (0)

   Ostavite odgovor

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

   sixteen − one =

   POVEZANI ČLANCI