Search
Close this search box.

Savršeno uređenje terase – oaza prirode u gradskim uslovima

Kad dođe leto i lepo vreme (priznajem ove godine nas početak leta nije baš mnogo obradovao onim silnim kišama, ali dobro), u svakoj od nas se probudi uspavana garden dizajnerka, koja želi da svoju terasu ulepša i obnovi za predstojeću letnju sezonu.

Verujem da svaka od nas uveliko danima prelistava stranice Pinterest-a u potrazi za inspiracijom, verujući da će mesečni budžet ipak izdržati bezobrazne cene muškatli, lavande i ruzmarina pijačnih (pre)prodavaca na Kalenić pijaci.

No, zato smo mi tu, da uz par korisnih i stručnih saveta, usmerimo tvoje želje i kreativnost u pravom smeru, čiji će rezultat biti tvoja mala oaza prirode u sred grada.

Izvor: Envato

Nema malih i ružnih, samo neiskorišćenih terasa i balkona

Pametni Englezi su još davno shvatili vrednost boravka na suncu u lepim danima leta. Baš kao i Skandinavci, smatraju da je svaki prostor koji nam omogućava boravak napolju tokom leta, u gradu, dovoljno vredan da se uredi, ne bismo li u njemu osećali mir i blagostanje tokom letnjih dana. 

Umesto da besomučno pokušavaš da pretvoriš svoj balkon u sliku sa Pinteresta iako njemu to možda ne pristaje ili je nemoguće da to iskopiraš, najbolje bi bilo da u skladu sa pozicijom svoje terase, napraviš najbolji mogući odabir mesta za sedenje i biljaka za sadnju.

Savet broj 1

Tokom par dana – posmatraj svetlost na svom balkonu ili terasi. U zavisnosti od doba dana, vremenskih prilika, posmatraj i čak fotografiši svetlost u različitim delovima dana. To će ti kasnije pomoći u dispoziciji mesta za sedenje i biljaka prema njihovoj potrebi za direktnom svetlošću (ili senkom).

Izvor: Envato

Savet broj 2

Biće trenutaka kada ćeš pomisliti da je uzaludno ali ne daj se obeshrabriti. Sigurno će te ukućani kritikovati i gurati  nekoliko pari patika na terasu, razne ambalaže, flaše, bicikle, ali budi istrajna  – terasa će biti tvoja oaza tokom ovog leta i ništa te u tome neće pokolebati.

Savet broj 3

Ukoliko ti se ne dopada boja ograde, gelendera, ili zida na tvojoj terasi, prvo to ofarbaj. Pronadji boju koja je najviše u skladu sa energijom prostora koju želiš i prema njoj se kasnije orijentiši tokom opremanja baštenskom garniturom, jastucima, lanternama…

Izvor: Envato

Savet broj 4

Napravi dobru selekciju biljaka. Ovo je izuzetno važno. Postoje neke uopštene smernice u odabiru biljaka za sadnju na terasama u gradu, što podrazumeva biljke koje su otporne na zagadjenja, sušu i malu zapreminu supstrata. Ali je daleko važnije kakvi su mikrouslovi sredine gde ćeš ih posaditi odnosno osunčanost ili osenčenost (nije greška) na samoj terasi. Upravo prema tim dominantnim zahtevima, napravićeš spisak biljaka koje će uspešno rasti u tvojoj oazi.

Izvor: Envato

Savet broj 5

Ukoliko imaš tu sreću (a zaista bih volela da imaš!) da imaš dobar pogled na neki landmark ili prosto park, lepu gradjevinu ili pak zgodnog komšiju, nikako ga nemoj zaklanjati (pogotovo komšiju). Umesto toga se potrudi da naglasiš ono što voliš da gledaš tj napravi svojevrsni okvir (plant frame) koji bi upravljao pogled i iz sobe i sa same terase ka fokalnoj tački (čitaj komšiji).

Izvor: Envato

Biljke pogodne za sadnju u gradskim sredinama

U našoj zemlji klimatsko zoniranje je manje-više podeljeno u tri kategorije (izvor Geotesla) a to su kontinentalna u Vojvodini, umereno-kontinentalna – centralna Srbija negde do Sjenice i verovala ili ne izmenjeno sredozemna na prostoru Metohijske doline (ali to nešto nisam sigurna da nas baš mnogo zanima, da se tu zaustavim). 

Gradovi u Srbiji su uglavnom zbog porasta izgradjene površine pod betonom, izmenili donekle svoju mikroklimu. Leta su postala suva sa izuzetkom povremenih jakih kiša koje se prilično zadržavaju na tlu (opet ću se zaustaviti inače odoh mnogo u politiku).

Biljke koje uspevaju na terasama u gradovima u Srbiji i koje su pogodne za sadnju su:

1. Zimzeleni grmovi: Zimzeleni grmovi poput Kleke (Juniperus) ili tuje (Thuja) su odličan izbor jer su otporni na zagađenje i mogu preživeti u urbanim uslovima. Oni će pružiti zelenu pozadinu tokom cele godine i dodati strukturu na terasi.

2. Perene (višegodišnje biljke) otporne na zagađenje: Postoje mnoge perene koje su otporne na zagađenje u gradskim sredinama. Na primer, Hoste (Hosta) su popularne biljke koje vole senovite uslove i dobro podnose zagađenje vazduha. Tu su i neke sorte ljiljana (Lilium), astera (Aster) i rudbekija (Rudbeckia) koje su prilagođene urbanim uslovima.

Izvor: Envato

3. Trave i bambusi: Trave poput pampasa (Cortaderia selloana) ili šarenih perunika (Miscanthus sinensis) mogu biti odličan izbor jer su prilagođene gradskim uslovima. Bambusi takođe dobro podnose zagađenje i mogu dodati vertikalni element na terasi.

4. Klematis: Klematis je penjačica koja proizvodi prelepe cvetove u raznim bojama. Ona preferira sunčano mesto, ali treba obezbediti da njeno korenje bude zasenjeno. Klematis se odlično uklapa u umereno kontinentalne klime i pruža vertikalnu lepotu na terasi.

5. Hortenzija: Hortenzije su prelepe biljke koje donose obilje cvetova u različitim bojama. One vole delimičnu ili blagu senku i dobro podnose umereno zalivanje.

Izvor: Envato

6. Sukulenti: Sukulenti, kao što su agave (Agave), sedumi (Sedum) i echeverije (Echeveria), su još jedna opcija koju možete razmotriti. Ove biljke su prilagođene sušnim uslovima i dobro podnose gradske vazdušne nečistoće.

7. Lavanda – Ova mirisna biljka je savršena za gradsku terasu. Njeni mirisni cvetovi privlače leptire i pčele, što će dodati dašak prirode vašem okruženju. Lavanda je takođe otporna na sušu, tako da je idealna za gradove koji često pate od nedostatka kiše tokom letnjih meseci.

8. Palma – Da li sanjate o tropskoj atmosferi? Palme su odličan način da unesete malo egzotike na svoju terasu. Postoji mnogo vrsta palmi koje su pogodne za uzgoj u saksijama. Ove biljke će pružiti zelenu, osvežavajuću senku i dodati dašak luksuza u gradski pejzaž.

Osim izbora biljaka, takođe je važno obezbediti odgovarajući prostor za njihov rast. Izaberi saksije i posude koje su dovoljno duboke i obezbedi dovoljno drenaže za sprečavanje zadržavanja viška vode. Redovno zalivanje, prihranjivanje i pažnja prema biljkama će omogućiti da tvoja terasa cveta tokom cele godine.

Šta smo zaključili?

Uživaj u stvaranju sopstvene zelene oaze u srcu grada. Uz malo truda i pravilan izbor biljaka, možeš transformisati svoju terasu u prostor koji će ti pružiti mir, relaksaciju i osveženje u urbanom okruženju.

Uredjenje terase biljkama koje su prigodne za život u gradu donosi mnoge prednosti. Pored estetskog uživanja koje biljke pružaju, one takođe poboljšavaju kvalitet vazduha, smanjuju buku i stvaraju prirodnu barijeru od gradske vreve. Zato, iskoristi mogućnosti koje ti grad nudi i pretvori svoju terasu u mirnu oazu prirode koja će ti pružiti trenutke opuštanja i zadovoljstva.

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


  Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

   PODELI
   PODELI
   Aleksandra Ćosić

   Aleksandra Ćosić

   Strastveni entuzijasta uredjenja doma, terasa, dvorišta i šire. Po profesiji magistar urbanizma i arhitekture i pejzažni arhitekta. Moj pristup temi je moj pristup životu - ljubav prema estetici, udobnosti i stvaranju prostora koji donose radost i zadovoljstvo. Volim da istražujem najnovije trendove i tehnike istovremeno naglašavajući važnost uživanja u lepoti i komforu.
   Pogledaj komentare (0)

   Ostavite odgovor

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

   POVEZANI ČLANCI