Search
Close this search box.

Dobra ideja može da napravi čudo od vašeg kupatila! Koliko ustvari košta renoviranje kupatila?

Dobra ideja za renoviranje kupatila

 

Kao veliki ljubitelj lepog enterijera jedva sam čekala da započnem neki novi projekat. Renoviranje starog kupatila je veliki izazov, ali i trošak za svaku od nas. Ovog puta imala sam priliku da sredim svoje kupatilo onako kako sam oduvek želela.

U stanu koji smo kupili, morali smo da menjamo veličinu kupatila i raspored sanitarija. Bilo je nefunkcionalno za naše potrebe. Na kupatilo se naslanjao mali garderober koji realno ničemu nije služio. Rešili smo da ga srušimo i proširimo kupatilo. Od postojećih 4 metara kvadratnih dobili smo 6. Možda vam se ne čini mnogo, ali iskreno… kada pričamo o malim prostorijama kao što je kupatilo, razlika je drastična.

rušenje starog kupatila

Izvor: Privatna kolekcija

Svi znamo koliko je ozbiljan projekat naći dobrog majstora. Ja sam na mog čekala mesec dana, ali je vredelo. Za vreme dok je majstor skidao stare pločice i menjao cevi, ja sam krenula u potragu za pločicama. Znala sam jedino da želim bele.

Inače da znate, skoro nigde nema pločica na stanju, pa se tako na isporuku čeka od 15 do 20 dana. Moj savet je da počnete da ih tražite čim se dogovorite oko cene sa majstorom. Kada sam našla pločice ideje su same počele da naviru.

Pločice

Ja sam od onih retkih ljudi koji pločice stavljaju samo na delove kupatila gde ima dodira sa vodom. Kod mene nećete videti pločice od poda do plafona.

Kupila sam bele granitne pločice za zid 120x60cm i podne 60x60cm. Sve su bile mat. Zidne su taman bile visoke koliko sam želela. Na jednom zidu su pločice bile do 1.2m, a na drugom zidu gde je bila tuš kabina do 2.4m. Treći i četvrti zid su bili bez pločica. Inače, visina plafona u celom stanu je 2.8m.

postavljanje pločica

Izvor: Privatna kolekcija

Zidovi

Ostatak zidova sam rešila da okrečim perivom bojom. Često ih koristim i jako su zahvalne za održavanje. Plafon je bio bele boje, a zidove sam odlučila da okrečim mojom omiljenom maslinastozelenom bojom. Tako sam razbila belinu kupatila. Na jedan zid koji nije imao uopšte pločice stavila sam gipsane lajsne i napravila bordure. I njih sam prefarbala perivom bojom za zid.

Na pod sam stavila bele pločice ali sam htela da im dam neki moj mali pečat. Da budu drugačije. Zato sam dokupila crne mozaik pločice i napravila malu borduru u obliku neke prostirke.

Crnu borduru sam odabrala jer se uklapa sa crnim slavinama, tušem i crnim držačem za peškire.

Staklo

Panel za tuš kabinu sam našla vrlo povoljno i kupila sam ga čim je majstor ušao u radove.

U kupatilu je bio jedan mali ružni drveni prozor. Nisam ga želela, ali svakako znam da kupatilo mora da ima neku ventilaciju.  Umesto prozora stavila sam divne staklene prizme. Našla sam prizmu sa ramom i mehanizmom koji se otvara. Tako je moj prozorčić dobio potpuno novi izgled.

Završetak grubih radova

Izvor: Privatna kolekcija

Niša

Želela sam ono malo udubljenje u zidu takozvanu nišu u tuš kabini. Problem je bio kako je popločati kad su mi pločice reljefaste? Biće ružno! Ali… imala sam rešenje i za to. Naručila sam da mi naprave od kvarca oblogu za tu nišu, pa umesto pločica u niši ja sam imala beli kvarc.

Komoda

Najveću muku mi je zadala komoda koju sam želela da imam u kupatilu, a da na njoj bude lavabo. Da, prava starinska komoda sa fiokama!  Ormarići za lavabo su mi demode i tako serijski, već viđeno.

Krenula sam u potragu po oglasima. Drugarica mi je pomogla u traženju, poslala mi je par fotografija i ja sam ugledala moju lepoticu! Pronašla je zapravo ona mene a ne ja nju.

Restauracija komode

Izvor: Privatna kolekcija

Komodu je trebalo malo doraditi i restaurirati. Boja mi se nije dopala, a i bila je niska. Trebalo je podići za 10cm a da se ne pokvari njen originalni izgled. Išmirglati i ponovo izbajcovati, skratiti fioku da može sifon da stane. Na sve sam morala da mislim.

Tu mi je pomogao moj prjatelj i madjioničar u svom poslu. Obožavam njegove starinske komade nameštaja. I ta akcija je uspela! Zajedničkim snagama smo završili zadatak. Komoda je dobila svoje novo ruho i lavabo je postavljen na nju.

Na kraju, kada su glavni radovi završeni krenula sam u kupovinu ostalih elemenata koje će uokviriti oblik kupatila kakvog sam želela. Uživala sam kupujući rasvetu, ogledalo, korpice, peškire. 

Obavezni detalj u mom kupatilu je i slika na onom divnom maslinastom zidu. Tokom jednog putovanju u Barselonu, kupila sam Pikasov crtež, repliku naravno i nju sam namenila za kupatilo. Uramila sam je u divan starinski ram i ona sada visi na zidu kupatila.

Od početka sam znala da ono što sam zamislila mogu da ostvarim i napravim. Tako je bilo i sa držačem za peškire. Uradila sam nacrt i poslala ga majstoru. Moja zamisao je uspela. Dobila sam držač kakav sam želela.

držač za kupatilo

Izvor: Privatna kolekcija

Moja strast je uređivanje prostora. Uređujem moj i tuđ prostor, dajem rado savete. Ideje i energija nikada ne manjkaju. Moju strast sam pretvorila u profesiju, a adrenalin koji osećam tokom naleta ideja sam pretvorila u svoju duhovnu hranu. Ja se ne svađam sa majstorima, ja sa njima sarađujem i pronalazim zajednički jezik. Jedan blistav primer kada je posao ujedno i zadovoljstvo.

Na kraju, prezadovoljna sam onim što gledam svaki dan, ponosna na moj rad!

Renovirano kupatilo

Izvor: Privatna olekcija

Ali vas sigurno zanima i cena?

Moje kupatilo je koštalo 4500 evra sa svim troškovima: majstor, pločice, sanitarije, bojler, sušač za peškire, komoda, niša, rasveta, krečenje, kupatilska galanterija, lajsne, tuš kabina i prizma.

Samo ću vam reći da majstori traže od 8 do 15 evra po kvadratu za postavljanje pločica.

Rušenje starih oko 3 do 5 evra po kvadratu.

Iznošenje šuta i odvoz 50 evra.

Ravnjajući sloj 5 evra po kvadratu.

Vodovodni radovi i materijal od 500 do 600 evra.

Montaža sanitarija oko 50 evra.

Tražite majstora po preporuci, pogledajte njegov rad. Raspitajte se oko cene. Nekada je bolje platiti i malo više za dobrog majstora. Na kraju, to je jeftinije nego dovoditi drugog majstora da ispravlja ono što prvi nije umeo da odradi.

Ne zaboravite bitnu činjenicu, kupatilo radite jednom u 20 godina minimum.

Srećno sa renoviranjem!

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


  Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

   PODELI
   PODELI
   Ana Vukmanović

   Ana Vukmanović

   Bumerka koja te vodi kroz svet kreativnosti, ali i praktičnih saveta. Dizajnerka sam po profesiji, ali i u duši. Volim fotografiju jer je moje oko naviklo da vidi samo ono lepo, a ko putuje sa mnom spreman je na nezaboravne avanture vredne sećanja. Živim život kao da mi je dat na pozajmicu, jer nema drugog pokušaja za sve što izmaštamo jednom.
   Pogledaj komentare (0)

   Ostavite odgovor

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

   POVEZANI ČLANCI