Search
Close this search box.
,

 Zašto nam u ovim godinama padaju na pamet bivše ljubavi?

U 40-im skoro pa sve žene imaju bogat životni bagaž. Bivše ljubavi kao i ostala životna iskustva kroje ličnost kakva smo sada. Sećanja godinama postaju sve snažnija jer se sa bezbedne vremenske distance nalaze duboko u sigurnom folderu naših prošlih života. Ponekad nam se pojavljuju potpuno iznenada, kao duhovi iz prošlosti proganjajući nas magijom uspomena iz davnih vremena.

Ako neka veza i nije baš bila savršena, mi smo iz nje verovatno sačuvale samo najlepša sećanja. Žene su sklone da idealizuju…

Odnosi koje gradimo u mladosti uglavnom se odnose na ulaganje u kvalitetno provođenje zajedničkog slobodnog vremena. Tada smo bile rasterećene brige oko dnevnih obaveza: nema računa, intriga na poslu, dečijih bolesti, problema u školi, ko je bacio đubre i slično.

Kada se fokusiramo na romantične izlaske i faze kroz koje smo prošli u bivšim intimnim odnosima, ostaju sladunjava sećanja koja nas vode u neki beg od stvarnosti u kojoj živimo.

Svaka je imala nekog skoro pa savršenog bivšeg

Na kafi sa drugaricom padne i po koja ˝lovačka priča˝. Ponekada se tome doda i naša neverovatna sposobnost da od bivšeg napravimo baš ono što smo u stanju da izmaštamo – svaki bivši je opasna ˝konkurencija˝ partneru koji sa nama proživljava stvarne probleme.

izvor: Canva

Mnoge dožive i ono surovo osvešćenje iznenadnog susreta u super-marketu sa exboyfriendom. Naprimer – on u raspaloj trenerci i patikama gura do vrha puna kolica uobičajenih potrepština. Onda sledi ona čuvena – dobro je da sam ga otkačila, vidi na šta liči.

Ali šta ako naletimo na bivšeg koji se upravo vratio sa skijanja, sav preplanuo i to pod patinom godina koje muškarcima tako dobro stoje? Pored njega full namunjena mlađa suprugica i umiveno i začešljano dete u Gucci patikicama koje ne pušta glas. Nasmejana mlada mama gura kolica od 10 hiljada evra, a on je predstavi kao – ˝moja druga supruga˝ (ona prva je bila samo lek da te zaboravi).

U tim situacijama preporučujemo tehniku vizuelizacije najgorih kućnih scenarija: noge mu garant smrde jer je ceo dan po sastancima i poslovnim ručkovima, čarape baca pored korpe za veš, kad se vrati kući prvo što pita je šta ima da se jede i ne propušta ni jednu utakmicu Champions lige.

Nastavi niz i videćeš da kod kuće možda ne sedi baš savršen izbor, već onaj koji se dugo borio i izborio da zauzme važnu poziciju u tvom životu.

izvor: Canva

Zamišljati kako bi život izgledao s bivšim partnerima je kao gledati Instagram profil slavne osobe – sve izgleda savršeno, ali zaboravljamo da iza svakog posta stoji pažljivo odabrana pozadina i editovane bore.

A kako da nam razmišljanje o bivšima bude lek za ustaljenu svakodnevicu?

Naravno, nije nam problem da dok vežbamo u teretani, u ogledalu umesto sa samim sobom pričamo sa bivšim. On tada kao smara, moli da mu se vratiš, da mu oprostiš prevaru, rospiju majku… kladionicu. Tebi, naravno, ne pada na pamet i ako je on lepši i zgodniji nego ikada. Onda mu kažeš da je ˝kasno, jer da je vredelo ne bi bio update-ovan novim modelom.˝

U svojoj glavi, ti si gazda. Možeš da režiraš te dijaloge kako hoćeš. Iživiš sve moguće the- endove baš onako kako si ti htela da se dese. Vizuelizuješ, završiš trening, odeš kući, istuširaš se i kažeš : Nisam ja veverica što sam napravila ovakve izbore kakve jesam. Sigurno bi mi se smučio posle dve nedelje bračnog života i ovakvog smaranja.     

Šta radi mudra žena?

Ne zaboravi da jednu kvalitetnu vezu sa jakim temaljima čine sve situacije – lepe i manje lepe. Neke ste uspešno prevazišli ti i tvoj sadašnji partner zajedno. Od dečijih boginja, do biranja letovanja, smrtnih slučajeva u porodici i promena poslova. Tu su i radosti oko useljenja u novi stan, proslava i porođaja… Sve to nosi ˝istoriju˝ za sobom koje nema u bezbrižnoj prošlosti, kada nisi prikrivala strije na plaži. 

Kao proces sazrevanja kroz koji neprekidno prolazimo nalazi se i preispitivanje naših odluka. Nije strašno kada u zrelim godinama sebi dozvolimo da napravimo presek, pa onda vidimo da nešto što nam je ranije prijalo, sada ne prija. Dešava se da čak da pod jakim uticajem emocija o prošlim ljubavima, žene naprave životne preseke i prekinu ciklus u kome se trenutno nalaze. Pre toga se obavezno u pomoć zove najbolja drugarica, kuma, sestra… neko ko je strog i oštar prema našim ishitrenim postupcima. Takvi razgovori legnu kao šamar budali ili možda čak podrška u odluci koju je trebalo davno da donesemo.

Maštanje o bivšim ljubavima okreni u poboljšavanje svojih odnosa sa partnerom. Daj mu do znanja da te nostalgija tera da u vezu unesete elan iz mladosti. Razgovarajte o tome šta ti fali, jer kad posegneš za  stalkovanjem po društvenim mrežama svojih bivših, možeš lako da zakoračiš u ˝nebezbednu zonu˝. Mudro misli, mudro čini, draga Bumerko.

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


  Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

   PODELI
   PODELI
   Ana Tadić Pantos

   Ana Tadić Pantos

   U ovaj magazin prenela sam svoju supermoć da okupim jedinstvene ljude na istom mestu. Diplomirana sam filološkinja koja uživa da se igra rečima i niže ih u forme inspirisane maštom i životnim iskustvom. Bumerku sam stvorila kako bih pokazala ženama da ih prava mladost čeka tek u četrdesetima.
   Pogledaj komentare (0)

   Ostavite odgovor

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

   POVEZANI ČLANCI