Search
Close this search box.
,

Da li ste znali da je ležanje na pesku u stvari lekovito?

Ležanje na plaži

Ležanje na pesku, posebno na plaži, često je povezujemo sa odmorom, opuštanjem i prekidom veze sa svakodnevnim životom i obavezama. Pri samoj pomisli na zvuk talasa i osećaj toplog peska, mogu pomoći u smirivanju uma. A da li ste znali da naš um ustvari odlično zna šta prija našem telu?

ležanje na pesku

izvor: canva

Fizički benefiti

 • Ležanje na pesku može pružiti blagu masažu tela. Pesak se oblikuje po našem telu i tako daje potporu mišićima koji se na taj način opuštaju.
 • Toplotna terapija- topli pesak pruža blag toplotni efekat koji može ublažiti bolove u mišićima i zglobovima.
 • Ležanje na toplom pesku može poboljšati cirkulaciju krvi, što doprinosi boljem dotoku hranljivih materija i kiseonika do ćelija.
 • Pesak može biti odličan za praktikovanje meditacije i mindfulness tehnika. Fokusiranje na osećaj peska pod telom i zvukove okoline može pomoći u postizanju stanja dubokog opuštanja i prisutnosti u trenutku.
 • Detoksikacija: Neki veruju da ležanje na pesku može pomoći telu da se oslobodi toksina kroz znojenje, što može biti korisno za kožu i celokupno zdravlje.
lekoviti pesak

lekoviti pesak

izvor: canva

Uz to, nepotrebno je da naglašavamo da boravak u prirodnom okruženju, kao što je plaža, može poboljšati raspoloženje i mentalno zdravlje. Sunčeva svetlost pomaže u sintezi vitamina D, što je važno za zdravlje kostiju i imunološki sistem.

A šta to pesak sve ˝izvlači˝ iz tela?

Postoji studija objavljena Journal of Environmental and Public Health koja dokazuje da kontakt sa zemljom ili peskom može pomoći telu da se oslobodi nakupljenog zračenja, posebno elektromagnetnog. Taj proces je poznat kao uzemljenje (eng. grounding ili earthing ). Ova teorija se zasniva na ideji da direktan kontakt sa zemljom omogućava telu da apsorbuje slobodne elektrone sa površine Zemlje, što može neutralisati slobodne radikale i smanjiti upalu.

elektroni i uzemljenje

uzemljenje ili grounding

izvor: canva

Ključni koncepti uzemljenja

Elektromagnetno zračenje: U modernom svetu, ljudi su stalno izloženi elektromagnetnom zračenju (EMF) iz različitih izvora kao što su mobilni telefoni, Wi-Fi uređaji, računari, blue-tooth slušalice ili električni uređaji.

Slobodni elektroni: Zemlja je bogata slobodnim elektronima. Teorija uzemljenja tvrdi da kada smo u direktnom kontaktu sa zemljom (bosim nogama ili ležanjem na pesku), ti elektroni prelaze u naše telo i neutralizuju pozitivno naelektrisane slobodne radikale koji mogu uzrokovati oštećenje ćelija i upale.

Smanjenje upale: Neka istraživanja sugerišu da uzemljenje može smanjiti upalu, bolove i stres, poboljšati san i opšte zdravlje. Iako je potrebno više istraživanja da bi se ove tvrdnje potvrdile, preliminarni rezultati su obećavajući.

Balansiranje bioelektričnog sistema: Smatra se da uzemljenje može pomoći u balansiranju bioelektričnog sistema tela, što može doprineti boljoj funkciji nervnog sistema i smanjenju nivoa stresa.

Ležaljke, kreveti, spavaće sobe pod baldahinom ili…

Dobro razmislite ovog leta kada budete odlazili na plažu, koliko vrede a koliko oduzimaju preskupe ležaljke pod suncobranom. Da li vredi ono otimanje i rezervisanje peškirima još u cik zore? Izgleda da je jedan suncobran i peškir mnogo korisniji za vas i vaše zdravlje. I ako su po obimu, ova istraživanja još uvek nedovoljno zastupljena, lični utisak nam nesumnjivo potvrđuje da ležanje na zemlji ili pesku daje osećaj rasterećenja i lagodnosti.

baldahin ,suncobran ili pesak

baldahin, suncobran ili pesak

izvor: canva

Ove godine idemo na plažu, jer brinemo o svom zdravlju!

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


  Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

   Tagovi: , , ,
   PODELI
   PODELI
   Ana Tadić Pantos

   Ana Tadić Pantos

   U ovaj magazin prenela sam svoju supermoć da okupim jedinstvene ljude na istom mestu. Diplomirana sam filološkinja koja uživa da se igra rečima i niže ih u forme inspirisane maštom i životnim iskustvom. Bumerku sam stvorila kako bih pokazala ženama da ih prava mladost čeka tek u četrdesetima.
   Pogledaj komentare (0)

   Ostavite odgovor

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

   seventeen + 10 =

   POVEZANI ČLANCI