Jesen stiže, a sa njom i novi kulturni događaji

kultura

Da li voliš jesen? Kišobrani, topli džepovi, čaj sa cimetom… sve to i novi kulturni događaji koje donosi ova jesen? Onda, nastavi da čitaš.

Septembar

Predstava Zaljubljeni Šekspir je bazirana na filmskom scenariju Marka Normana i Toma Stoparda.  Prilagođena je ukusu svih generacija. Filmska verzija ove priče dobila je sedam Oskara 1998. godine.  Glavne junake tumače Luka Grbić i Stanislava Nikolić. Pored njih na sceni će biti i Paulina Manov, Marko Gvero, Andrej Šepetkovski, Amar Ćorović, Dragana Varagić… Predstava se održava 5. i 6. septembra  u Beogradskom dramskom pozorištu.  Rezerviši karte na vreme za ovaj kulturni dogadjaj.

Jesen-stize,-a-sa-njom-i-novi-kulturni-dogadjaj

 Izvor: Svetlana Rašković

Kaleidoskop kulture je kulturni projekat koji se održava šesti put ove godine. Trajaće od 7. Septembra do 15. oktobra. Zastupljeni su književnost, likovna umetnost, arhitektura, izvođačka, vizuelna i primenjena umetnost… Novi Sad postaje grad-scena. Svi fragmenti nam dočaravaju jedan veliki kulturni kaleidoskop, pa otuda i naziv. Program i ostale informacije potraži na sajtu organizatora www.kaleidoskopkulture.com

Kulturni događaj u okviru Kaleidoskopa kulture koji ti mi izdvajamo je Bazar knjiga. Održaće se 17. i 18. septembra, na prvom spratu SPENS-a, u centralnom holu. Najveći izdavači će ponuditi svoja izdanja, a moći ćeš  sa ostalim posetiocima razmenjivati i stare knjige. Idealna prilika za kvalitetno druženje.

kulturni dogadjaji

Izvor: Svetlana Rašković

Od 14. do 17. septembra na Petrovaradinskoj tvrđavi čuće se opet topli zvuk Tamburica festa. Festival je takmičarskog karaktera. Počinje promenadom orkestara ulicom Modene, Zmaj Jovinom i Dunavskom ulicom.

Od 14. do 17. septembra imamo i Grožđebal u Vršcu. Ličnost Berbe je čuveni vinopija Vinko Lozić, lik kojeg je stvorio naš pisac Jovan Sterija Popović.

Od 21. do 24. septembra predlažemo ti Festival priča u Čačku. Želja organizatora je da to bude urbani rok festival, a Čačak je ove godine prva prestonica kulture Srbije. 

Oktobar

5. oktobra, od 20 časova nemoj da propustiš Rock Operu. Ovaj kulturni događaj se dešava u MTS dvorani.  Dobro poznati hitovi predstavljeni kroz drugačiju energiju. Zaljubljenici spoja opere i roka slušaće novosadski Big Bend i orkestar Srpskog narodnog pozorišta, koje će voditi dirigent i aranžer Fedor Vrtačnik.

Šarmantni Goran Karan održaće koncert 6. oktobra u MTS dvorani. Osim pesama Prozor kraj đardina, Ostani i Kuća naše pisme pamte se njegova izvođenja glavne numere iz mjuzikla Kosa, kao i Soldier of Fortune i Bohemian Rhapsody. Koncert ne prođe bez fenomenalno otpevane  arije Nessun dorma.  U divnom filmu The Mirror Has Two Faces glavni lik izgovara da si zaljubljen onda kada u glavi čujes baš tu ariju. Nemoj propustiti da čuješ ovaj moćan tenor u tim melodijama. Nema veze što je jesen. Zamirisaće more i učiniće ti se da čuješ zvuke dalmatinskih ulica. Ako si romantična i nostalgična dođi na ovaj kulturni događaj i samo se prepusti. Sa koncerta ćeš sigurno izaći nasmešena i malo zaljubljena.

Bemus

Traje oko 15 dana i održava se u drugoj polovini oktobra, na više lokacija u Beogradu. Menjaće se međunarodni  ansambli i solisti koji će nam predstaviti  etno i savremenu muziku, kao i klasičnu umetnost. Detalje potraži na  www.cebef.rs

Pogledaj još
Modna nostalgija nasl

Oktobarski salon

Međunarodni kulturni dogadjaj iz oblasti vizuelnih umetnosti, čiji je pokrovitelj Grad Beograd.  Trajaće od 20. oktobra do 4. Decembra. Osnovan je još 1960. godine, menjao je svoju koncepciju i uvek je bio izazov za stvaraoce. Za više informacija pogledaj www.oktobarskisalon.org 

Il Divo

Ugrejaće ovu jesen 28. oktobra od 21 čas, u Štark Areni. Ovaj bend je nastao 2003. godine i čine ga tenori Sebastian Izambar, Dejvid Miler i Urs Biler i bariton Stiven Labri. Predstaviće dosadašnje hitove, a kažu da su spremili i iznenađenje. Prošlogodišnji koncert je otkazan zbog gubitka kolege Karlosa Marina. Njemu je i posvećena ova turneja koja se zove A New Day Tour. Ako si zaljubljenik u rok i operu nemoj propustiti ovaj kulturni događaj.

Međunarodni beogradski sajam knjiga

Održaće se od 21. do 29. Oktobra. Najveća regionalna manifestacija koja promoviše književno stvaralaštvo. Ovogodišnji  počasni gost je Francuska, a novosti prati na   www.sajamknjiga.rs 

Novembar

Izložba  Mi smo stena otvorena je 2022. i trajaće tri godine. Mi ti predlažemo da se jedan dan u novembru upoznaš sa Milevom Marić Ajnštajn, na jedan drugačiji način. Ova umetnička izložba koristi najmoderniju tehnologiju, hologram, digitalni zvuk, 3D animaciju, sve spajajući sa klasikom kroz skulpturu, crtež i sliku. Naziv je izvučen iz njene izjave o sebi i mužu. Ovo je već dovoljno da te dovede u Muzej grada Novog Sada. Autor izložbe je dr Dušan Jovović.

jesen stiže

Izvor: Svetlana Rašković

Napravi nove uspomene

Sigurne smo da će ovako šarenoliki kulturni događaji ugrejati i tvoju jesen. Ti na vreme  rezerviši karte, spremi omiljeni šal i obraduj sebe onako kako tebi prija.

Autorka: Svetlana Rašković

What's Your Reaction?
Bumerski
0
Korisno
1
Nisam sigurna
0
Sjajno
0
Zabavno
0
Pogledaj komentare (0)

Odgovori

Vaša adresa neće biti objavljena.

Sva prava zadržana. Bumerka 2023, Made by craze&friends
Politika privatnosti i kolačića

Scroll To Top