Search
Close this search box.
,

Predlozi za jesenja putovanja

Jesen stiže i sve je bliže, sladoled se sve manje liže, a svi vi koji niste letovali se pitate gde može da se gmiže. Kladim se da među svima vama ima ljudi koji kao ja nisu toliko “ludi” za letom, morem, svom tom gužvom i objavljivanjem fotkica u kupaćem kostimu.

Na moru smo svi bili, pa makar i jednom. No, s druge strane, koliko vas se može pohvaliti obilaskom neke neevropske zemlje i prestonice? Svakako, to može biti i evropska, jer su nam daleke destinacije i ne tako dostupne, kada je naš džep u pitanju. Tokom cele godine postoje aranžmani ka mnogim zemljama čiji izgled vas može oboriti s nogu.

Na meni je, ne da vas odgovorim od letovanja i mora, već probudim svest da se možete bez pokajanja dobro provesti i tokom jeseni i otići na putovanje za pamćenje.

Ovoga puta nećemo napuštati Evropu, te ću vam reći koji su to predlozi putovanja za nezaboravnu jesen.

Kako jesen bez neizostavnog Oktobarfesta i kako putovanje bez nezaboravnih utisaka?

Izvor: Canva

Najveći festival piva na svetu nije rezervisan samo za strastvene pivopije, već i za sve one koji su ljubitelji dobre hrane, atmosfere, simpatičnih šatora i lepih devojaka u bavarskim nošnjama. Milioni posetilaca “prozuje” kroz ovaj festival, vrlo verovatno ne pamteći ni jedan detalj, osim onog da im je bilo prelepo! 

Pre nego se upustiš u ovu pustolovinu, potrebno je da doneseš par odluka. (Zato i pijemo, je l’...). Prvo treba odlučiti da li ćeš prisustvovati otvaranju ili zatvaranju ceremonije, jer, navodno, obe su vrlo atraktivne. Ne znam, ne sećam se.

Nije to sve tako “blurry” kako zamišljamo, jer na meniju možete naći bezalkoholna piva (bljak), a organizatori odlaze i korak dalje i obavezno se trude da ispoštuju javni red, pa se do 18h jedva može čuti muzika u šatorima.

Kada su predlozi putovanja u pitanju, ovaj je svakako broj jedan za nezaboravnu jesen.

Jesenja putovanja – Barselona

Izvor: Canva

Ukoliko želiš da produžiš utisak leta, šta je bolje od sunčane Španije, zemlje večnog proleća? Barselona je svakako mesto koje će ti obezbediti nezaboravnu jesen, ili leto. Ili proleće.

Gromadne katedrale, uske uličice, sudar prošlosti i futurističkih detalja, kontrast boja – samo su neki od momenata koje želiš da iskusiš. Od prelepog parka Guelj, preko, što da ne, najvećeg fudbalskog stadiona u Evropi – Kamp Nou-a, do ogromne gradske plaže; Barselona ima da ponudi spektar različitih aktivnosti.

Čitav grad je pokriven podzemnim metroom, tako da si u tren oka na željenoj destinaciji, a za ljubitelje upoznavanja grada s nogu, mogu se činiti zbunjujuće paralelne ulice, jasno sečene pod pravim uglom. Lako mogu zbuniti novopečenog turistu i naterati ga da se izgubi. 

Na kraju krajeva, zašto da ne; i ja bih se rado gubila u ovom gradu.

Jesenja putovanja – Napulj

Izvor: Canva

Jesen je doba kada velike gužve napuštaju Italiju, cene padaju, a vreme i dalje poziva napolje. Ukoliko govorimo o predlozima putovanja za nezaboravnu jesen, ne smemo zaboraviti Napulj.

Dobrodošli u prestonicu pice, sa prvom otvorenom picerijom u celom svetu, koja i dan-danas radi! ( Šta misliš, zašto i dalje radi?) Meni bi, svakako, ovo bio dovoljan razlog da odem baš tamo, a znam, i mnogima.

Sa jedinim aktivnim vulkanom u Evropi nadvijenim nad ovim mestom, čini se pomalo egzotično sama pomisao da svet ovde normalno funkcioniše, živi, diše i pravi najbolju hranu na svetu! Pregršt restorana, druželjubivih meštana, sjajnih vina, skromnih uličica i bogata istorija ovog grada, nateraće te da se zapitaš koja je godina. A zašto je to uopšte i važno?

Jesenja putovanja – Transilvanija 

Izvor: Canva

Komšije treba ispoštovati uvek, i ne samo zato što su komšije, već zato što zaslužuju. I ok, jer su blizu… Onda kada želimo da odmorimo od užurbanosti gradskog života, a pribegnemo “spooky” sezoni, koja je prepoznatljiva za jesen, šta je bolje od Transilvanije? 

Kao regija koju ističu srednjovekovni dvorci, Transilvanija je must have predlog putovanja za nezaboravnu jesen! A kako da ne poželiš da se nađeš na mestu koje je kolevka horor filmova i upoznaš Drakulu lično (buahaha)? 

Kako je ovo možda i jedina asocijacija na Transilvaniju, treba spomenuti da u podnožju Karpata, u samom srcu regije, leži čitav jedan izgrađen svet, kome treba posvetiti posebnu pažnju. Reč je o Dolini vila, bajkovitom i pomalo nestvarnom gradiću. Arhitektura ukombinovana sa prelepim pejzažom daće jasan signal da ovde ne vlada nikakav Drakula, već princeze i vile.

Bilo da se odlučiš za moderna, gradska mesta, ili pak ona ušuškana i daleka od nama poznatih običaja i navika, ono što čini da ovi predlozi putovanja za nezaboravnu jesen ne deluju previše mainstream, jeste sam duh i atmosfera odabrane destinacije koje svakako moraš da osetiš! Oni se ne nalaze u određenoj građevini, već u srcima nas samih.

Uspomene su beskonačne, bezvremenske i uvek se potrudi da stvoriš one sjajne, gde god da putuješ, jer su ti to besplatne karte koje te mogu vratiti u prošlost kad god poželiš!

Autorka: Sandra Kočić

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


  Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

   PODELI
   PODELI
   Saradnice

   Saradnice

   Saradnice su sa nama jer je jako važno da ni jedna priča ne liči na drugu. One su kreativne, stručne da uvek ispričaju priču baš onaku kakva jeste, a o svemu znaju skoro pa sve... Zato su tu sa nama, kao najbolje drugarice iz srednje koje o nama znaju i ono čega se mi ne sećamo.
   Pogledaj komentare (0)

   Ostavite odgovor

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

   sixteen + two =

   POVEZANI ČLANCI