Now Reading
Koji je najbolji sport za žene 40+
Dark Light

Koji je najbolji sport za žene 40+

sportovi-za-zene-40+

Kada stignete u 40-e, održavanje zdravog načina života i telesne kondicije postaje važnije nego ikad pre. Jedan od najboljih načina da postignete balans između dobrog zdravlja i dobre forme je kroz umereno i dobro isplanirano bavljenje sportom. Ali koji je to sport najbolji za žene u 40-ima i starije? Postoji nekoliko sportova koji se posebno preporučuju ženama našeg životnog doba.

JOGA

koji-je-najbolji-sport-za-zene-40+ joga

Izvor: Canva

Definitivno jedan od najboljih sportova za žene 40+ je joga. Joga je pristupačna do te mere da skoro svaka ulica u gradu ima po jedan studio. Za jogu nije potrebno da imate neke posebne oplimpijske uspehe iz prošlosti. Joga pomaže u održavanju fleksibilnosti, ravnoteže i snage mišića, ali između ostalog pomaže u stabilizaciji duhovnog mira i mentalne stabilnosti. Sa fizičkog aspekta, joga pomaže u prevenciji  bolova u leđima koje su u ovim godinama učestaliji.

BRZO HODANJE

Hodanje je još jedan odličan sport za žene u 40-ima i starije. Hodanje je niskougljični sport. Ne stavlja veliki pritisak na zglobove, ali može pomoći u održavanju kardiovaskularnog zdravlja i smanjenju rizika od srčanih bolesti. Hodanje takođe može biti prilagođeno različitom opsegu kondicije i može se lako uklopiti u svakodnevni raspored. Da uz sve to pomenemo i mnogobrojna istraživanja na temu veze između hodanja i depresije. Studije govore u korist hodanja kao alatu za borbu protiv ovog neprijatnog stanja.

PLIVANJE

koji-je-najbolji-sport-za-zene-40+1

Izvor: Canva

Ako vam isfenirana kosa ne predstavlja prioritet u vašoj dnevnoj rutini onda je plivanje definitivno sport za vas. Plivanje je takođe niskougljični sport koji ne stavlja pritisak na zglobove, ali pruža celokupno vežbanje tela. Plivanje može pomoći u održavanju kardiovaskularnog zdravlja, smanjenju rizika od srčanih bolesti i povećanju snage mišića.

TENIS

Na kraju, tenis je još jedan odličan sport za žene 40+. Za tenis potrebno imati ˝sparing partnera˝. Zbog toga je aktivna i ona druga strana neophodna za dobro zdravlje – društvena strana našeg života. Tenis zahteva strateško razmišljanje, što priznajemo unosi aspekt uzbuđenja i dizanje adrenalina u krvotoku. Tenis je izvrstan za održavanje kardiovaskularnog zdravlja i poboljšanje koordinacije i brzine. Tenis takođe pomaže u održavanju čvrstine mišića i poboljšanju ravnoteže.

Pogledaj još
fit tokom leta

NORDIJSKO HODANJE

koji-je-najbolji-sport-za-zene-40+ nordijsko hodanje

Izvor: Canva

Do pre par godina ukoliko biste sreli nekoga na ulici sa ˝štapovima za skijanje˝ i sami biste se začudili. Ovaj prilično popularan sport u zapadnoj Evropi ima toliko benefita po zdravlje da zaslužuje temu za sebe. Ovaj sport može biti koristan za žene u 40-ima i starije jer pomaže u poboljšanju ravnoteže, koordinacije i snage mišića. Nordijsko hodanje takođe može pomoći u održavanju kardiovaskularnog zdravlja i smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Ukratko, joga, hodanje, plivanje, pilates, aquabik… Sve su to odlični sportovi za žene 40+ za koje nije neophodna prethodna zadivljujuća fizička kondicija. 

Biramo da pišemo o sportovima kojima se bavi svaka bumerka koja drži do svog fizičkog i mentalnog balansa. Ovog puta smo birali aktivnosti po meri devojke u telu zrele žene. I još nešto- bez pritiska, da se u svom telu nikada ne bi osećala kao u tuđim farmerkama.

What's Your Reaction?
Bumerski
0
Korisno
0
Nisam sigurna
0
Sjajno
2
Zabavno
0
Pogledaj komentare (0)

Odgovori

Vaša adresa neće biti objavljena.

Sva prava zadržana. Bumerka 2023, Made by craze&friends
Politika privatnosti i kolačića

Scroll To Top