Now Reading
Kuhinja po meri cele tvoje porodice
Dark Light

Kuhinja po meri cele tvoje porodice

kuhinja za celu porodicu

Kako učiniti svoju kuhinju funkcionalnom, organizovanom i najvažnije održivom? Da dobro ste pročitali – kuhinja može biti po meri cele porodice!

Kuhinja po meri cele tvoje porodice1

Izvor: Pexels.com

Sigurno je svaka od nas barem jednom pomislila ili  izgovorila rečenicu „Sve bi mi bilo lakše da mi je kuhinja bolje organizovana“. Ili možda ono najjednostavnije: „Izađite napolje dok ne završim ručak“. Jer da budemo iskrene – kuhinja je zaista (izuzev u retkim situacijama, i mogu reći blago tim srećnicama), uglavnom dnevni boravak za svaku od nas. 

Svi znamo da je kuhinja srce doma, ali sada je i omiljeni prostor za kreativne avanture mog podmlatka voljnih da se sami otisnu u kulinarske vode (naravno sve dok to ne podrazumeva pranje zagorelih tiganja i gomilu sudova). I dok su oni odlučni da poboljšaju svoju igru i užive se u pravljenje najjednostavnijih jela, nameće mi se pitanje – okej, da li sam ja kuhinju renovirala da bude po meri meni ili svima nama. 

Organizacija u kuhinji

Kuhinja po meri cele tvoje porodice2

Izvor: Pexels.com

Iskrena da budem, kada sam renovirala kuhinju, naravno, deca su mi bila mala. Jedna od glavnih ideja mi je bila da noževi, rende i ostale oštre stvari budu visoko. Kao i hemija i sredstva za čišćenje. Šerpe i poklopci su mogli da im budu nadohvat ruke, jer su ih  koristili kao rekvizite u igri. Krpe, varjače i plastične činije takođe…

Onda sam shvatila da sam naivno verovala da sam kuhinju renovirala prema sebi i svom ukusu i stilu. U stvari sam duboko omanula, vodeći se jedino svojim već pomenutim podmlatkom. Zašto? Prvenstveno da njima onemogućim pristup nepoželjnom sadržaju. A ja ću se već nekako snaći. 

Zato sam kreirala kuhinju u kojoj ima samo jedna fioka (za krpe i varjače) i visoka polica sa divajderima u kojoj se nalazi pribor za jelo. Po šerpe se redovno saginjem, a tanjire jedva da mogu da dohvatim (iako sam visoka 186cm).

I onda svakodnevno proklinjem samu sebe i svoja kreativna arhitektonska rešenja, jer blago meni – treba se organizovati ovde.

Kuhinja po meri cele tvoje porodice3

Izvor: Pexels.com

Elem, ja sam se na svoju kuhinju navikla, nije da je organizacija toliko loša (baš sam se lepo izreklamirala za projektanta), ali sa sazrevanjem porodice, potrebe za korišćenjem kuhinje se menjaju. Iskreno, jasno mi je da usled ograničenja budžeta nije moguće realizovati renoviranje kuhinje na svakih 5 godina, kao što je to slučaj u bogatijim zemljama. Kod nas, sreća je ako se posle 15 godina zameni šporet ili frižider i to ako je crkao. Ako je Obodin, koji je vaš svekar kupio ženi za 20 godina braka, onda ga verovatno ostavljate u nasledstvo (mislim na frižider). 

Pogledaj još
jednosoban-stan-u-dvosoban

Praktični saveti za optimalnu iskorišćenost prostora u kuhinji

Kuhinja po meri cele tvoje porodice ponekad može biti pravi izazov. Potrebe se menjaju kako se porodica razvija. Stoga je važno, prilikom planiranja kuhinje, uzeti u obzir više parametara. Na primer – imaj u vidu da će tvoja deca jednog dana porasti i da će noževi na poslednjoj polici u kuhinji biti izazov za svakodnevnu upotrebu. Takođe, svakodnevno saginjanje po šerpe i poklopce, u pojedinim trenucima s godinama će ti predstavljati čak nesavladive prepreke. 

U tom smislu je vrlo važno pravilno i dugoročno planiranje kuhinje. Ovo su neki praktični koraci koji će ti u tome pomoći:

  • Sortiraj posuđe po nameni. Grupiši posuđe koje često ili svakodnevno koristiš i planiraj da ti uvek bude nadohvat ruke. 
  • Zoniraj kuhinju – odredi sebi zonu za pripremu hrane, kuvanje i pranje sudova. Ovo će ti pomoći da ti sve bude nadohvat ruke.
  • Iskoristi visinu – ne tvoju već visinu plafona – posuđe i predmete koje retko koristiš odloži na visoke police.
  • Koristi organizatore (dividere) za sortiranje namirnica i grupa predmeta slične namene.
  • Iskoristi zidni prostor – ukoliko nemaš dovoljno radne površine u kuhinji, iskoristi zidove laganim policama ili kukama za odlaganje.

Kuhinja po meri cele tvoje porodice4

Izvor: Pexels.com

Naravno odlično je i jako je važno da ustanoviš koji je „layout“ primenljiv u određenom prostoru. Izbor materijalam boja, tehnike treba biti u skladu sa veličinom i funkcionalnošću kuhinje. Najvažnije je, opet, projektovati na koliko godina je ta naša kuhinja koju trenutno radimo? Da li ćemo biti u prilici da je obnovimo ili u potpunosti promenimo za 5 ili 10 godina? Da li imamo decu koja sazrevaju i čije se potrebe za korišćenjem iste menjaju? Da li imamo ljubimce za koje moramo odvojiti kutak u istoj ili planiramo da ih imamo? Jednostavno moramo uzeti u obzir individualnu dinamiku svake porodice i u skladu sa tim planirati svaki pojedinačni projekat. Verujem da je taj sveobuhvatni način sjajan izbor da stvorite sebi kuhinju iz snova u kojoj će razne generacije voleti da se „guraju“ i kradu recepte jedni drugima.

What's Your Reaction?
Bumerski
0
Korisno
1
Nisam sigurna
0
Sjajno
1
Zabavno
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Sva prava zadržana. Bumerka 2023, Made by craze&friends
Politika privatnosti i kolačića

Scroll To Top