Search
Close this search box.
,

Njeno visočanstvo Scone – omiljeni kolač kraljice Elizabete II

Kako kažu Englezi: ˝Jedina stvar koja je bolja od dobre šolje čaja je – dobra šolja čaja sa savršenim kolačem˝. Scone, savršen kolač za doručak ili čaj u pet. 

Ako ćete peći engleski kolač, zašto da ne ispečete najbolji?

U slučaju da ove nedelje niste pozvani na kraljevski čaj u palati, a verujem da niste… kao odličnu utehu u tome, daću vam najbolji kraljevski engleski recept za SKONE.

Engleska kuhinja i nema neku reputaciju što se tiče slanih jela. Tu su dosta bili podložni uticajima svojih kolonija i nisu se baš najslavnije snašli, ali kada su slatkiši u pitanju… tu su na pozitivnoj lestvici. Na vrhu te lestvice stoje sigurno zahvaljujući scones pogačicama.

Podatak kaže da se svake godine u kraljevskoj rezidenciji popije 27.000 šolja čaja i pojede 20.000 parčadi kolača, od toga najveći broj su svakako scones. Pitam se kakva je statistika kod nas…?

Izvor: privatna kolekcija

Kako napraviti engleske skone?

Iznenadićete se kako je ovaj kraljevski kolač jednostavan za pripremu.

Neće vam biti potrebno ništa specijalno od kuhinjskog pribora. Možete koristiti šolju ili čašu kao modlu za pravljenje pogačica.

SASTOJCI:

  • 500g brašna za fina testa
  • 2 kašike i dve male kašičice prašak za pecivo /28g/
  • malo soli
  • 100g ohlađenog putera
  • 90g šećera
  • 2 jaja za testo 
  •  1 žumance da premažete ispečene skone
  • 100g suvog grožđa
  • 175g mlaćenice (možete je dobiti mućenjem mleka i limuna)

Par saveta pre početka pripreme:

  • Nemojte previše mesiti testo, postaće žilavo. Čim testo postane glatko, zaustavite se.
  • Budite oprezni sa pečenjem da ih ne presušite. Proverite donje grejače. Dno kolača mora biti svetlo zlatne boje.
  • Ako koristite suvo groždje, potopite ga 20ak minuta u toploj vodi, ocedite ga i dodajte u smesu. Tako ćete sprečiti da pokupe vlagu iz kolača.
  • bitno je da testo odmori dva puta

Ako je testo previše suvo dodajte malo mleka ali oprezno, pazite da se ne lepi na oklagiji dok ga razvlačite kasnije.

  • Razvucite testo otprilike na 2 cm debljine i pokrijte ga.
  • Ostavite da odmori 30 do 45 minuta u frižideru.
  • Okrenite testo za kolače na pobrašnjenu površinu. 

Isecite ga sa okruglom modlom za keks ili čašom. Skone treba da budu otprilike kao naše pogačice. Znači oko 5-6 cm širine.

  • Zagrejte rernu na 200 C. Dok se rerna zagreje pokrijte i ostavite pogačice da odstoje još 20 minuta u frižideru.
  • Kad ih izvadite, premažite ih žumancetom.
  • Pecite pogačice na masnom papiru, oko 12 do 15 minuta, dok ne 

 porumene. Kad se ispeku prebaciti ih na rešetku da se ohlade. 

Žičana rešetka omogućava da vazduh cirkuliše na dnu kolača, tako da se ne pokvase od pare. 

  • Skone uvek poslužite sveže, tople ili na sobnoj temperaturi.

Izvor: privatna kolekcija

Bitno je da na kraju imaju ova svojstva:

  • da su nežne, nisu žilave ili hlebne
  • vlažne, da nisu suve i mrvljive
  • da ne budu previše slatke
  • da se ne raspadaju kad ih sečete i mažete

Ako ste sve ovo uspeli, zaslužujete kraljevski aplauz.

Izvor : privatna kolekcija

Skone obavezno služite sa puterom, džemom i umućenom slatkom pavlakom, ali i neizostavnim engleskim čajem sa mlekom.

Izvor: privatna kolekcija

Ako vas kojim slučajem želite prvo da probate, postoji u Beogradu jedna divna prodavnica kolača, mogu slobodno reći engleskog porekla. Sve sam ih isprobala u Engleskoj, ali kad sam ih probala ovde, oduševila sam se!

Izvor: privatna kolekcija

Veliki sam ljubitelj scones kolačića. Njihov miris i ukus daju osećaj toplog doma. Najukusniji su kada se jedu u društvu i natenane, kao da ste član kraljevske porodice.

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


    Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

      PODELI
      PODELI
      Ana Vukmanović

      Ana Vukmanović

      Bumerka koja te vodi kroz svet kreativnosti, ali i praktičnih saveta. Dizajnerka sam po profesiji, ali i u duši. Volim fotografiju jer je moje oko naviklo da vidi samo ono lepo, a ko putuje sa mnom spreman je na nezaboravne avanture vredne sećanja. Živim život kao da mi je dat na pozajmicu, jer nema drugog pokušaja za sve što izmaštamo jednom.
      Pogledaj komentare (0)

      Ostavite odgovor

      Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

      POVEZANI ČLANCI