Search
Close this search box.
,

   Španska paelja u srpskoj kuhinji

Većina nas koji putuju, uživaju u raznim kulinarskim specijalitetima zemlje domaćina i tako bolje upoznaju duh i kulturu odabrane destinacije. Često se dogodi da posle toga imamo želju da ta ista jela pripremimo kod kuće. Kroz ukuse i mirise skoro sasvim sigurno pokušamo na tren da oživimo uspomene sa putovanja.

Na nedavnom putovanju u Barseloni, upravo sam to i uradila. Upoznavala sam ukuse Španije preko nepca i uživala u svim vrstama paelje i tapasa. To je jedan savršeni vašar ukusa, mirisa i boja.

Simbol španske kuhinje je savakako paelja. Jelo od pirinča koje vodi poreklo iz Valensije. On osvaja na prvu i baš zato sam se odlučila da vam ovog puta prenesem originalan i isproban recept za ovo kulinarsko čudo.

Izvor : Canva

Paelja – ukus Španije

 

Reč paelja znači tiganj sa dve drške. Zašto? … pa verovatno je to sasvim jasno. Upravo u jednom takvom se i priprema. Ovo jelo ne zahteva specijalne kulinarske veštine. Raznolikog i punog ukusa, sastojci su mu zdravi. Jednom rečju- predobro jelo koje svakako treba probati.

Kad kažem pun ukus, mislim na to da se paelja pravi od više vrsta mesa, koji u našim receptorima bude ozbiljnu strast kao i samo značenje naziva grada Valensija – snaga i hrabrost.

Ono što je u prvom planu ovog prelepog jela su piletina, morski plodovi i kobasice. Neki idu i u malo konkretnije ukuse, pa dodaju zečetinu, jagnjetinu i svinjetinu.

Obavezni sastojci su paradajz, paprika, luk, maslinovo ulje i šafran.

Pri pomisli da sve ovo ide zajedno sigurno vas ostavlja malo u rezervi, ali sastojci su tako dobro uklopljeni da stvaraju sjajan ukus.

Da bismo spremili paelju ne treba nam neko specijalno kulinarsko umeće, ali bitne su cake i finese, doduše kao i kod pripremanja bilo kog drugog jela.

Moje prvo iskustvo sa pravljenjem paelje je bilo na jednom zanimljivom druženju u Beogradu. Uživala sam u španskom vinu i španskoj kuhinji, bila akter svega, može se reći čak i pomoćnik u kuhinji.

Sve se odigralo u prostoru Belgrade kitchen party, gde je kuhinja centar dobrog provoda. U pitanju je jedno savršeno mesto gde uz zajedničko kuvanje, druženje i degustaciju svega možete i da se dobro provedete. Tema je, dakle bila španska kuhinja. Pripremali smo paelju zajedno sa šefom kuhinje. 

Preneću vam postupak spremanja i recept koji se dugo pamti, a još draže gustira.

Izvor : privatna kolekcija – Špansko kulinarsko veče

Recept za paelju za 4 osobe

Paella Valensijana :

– 1 do 2 paprike babure, crvene ili zelene

– 100g kukuruza šećerca

– 100g graška

– 50g mlade boranije

– 1 paradajz

– glavica crnog luka

– 1 kom. pilećeg filea

– 25g kobasice, najbolje neke pikantne

– 1 kom. otkoštenog pilećeg bataka

– 200g pirinča /kočanski pirinač/

– 500ml vode

– šafran 1 kašičica

– kocka za supu- pileća

– So po ukusu

– beli biber po ukusu

– po želji neko dodaje i malo belog vina

Priprema paelje

Belo meso i batak iseckati na kockice.

Ugrejati malo maslinovog ulja u širokom tiganju i staviti iseckan luk da se proprži.

Nakon toga dodati seckani batak i belo meso. Ostaviti da se dobro isprže. Zatim dodati iseckanu papriku. Kuvati još 5 min. 

Dodati grašak, boraniju i kukuruz. Sve to promešati i dinstati još 5 min.

Izvor : privatna kolekcija

U međuvremenu skuvati pileći bujon od kocke za supu u litri vode. Dodati sečeni paradajz i kuvati još 5 min. Sipati pirinač i dodati pomalo pripremljenog bujona uz mešanje. Čim provri, smanjiti jačinu ringle i pustiti da se krčka 15 min.

Izvor : privatna kolekcija

Promešati pa dodati grašak, kukuruz i boraniju. Zatim dodati glavni sastojak – šafran, a so i biber, kao sto sam rekla po ukusu.

Ja sam donela iz Španije mešavinu začina za paelju, tako da kada je pravim kod kuće, obavezno dodam i nju.

Možete dodati i malo belog vina za punoću ukusa.

Kuvati još malo dok ne nestane pola tečnosti. Onda posudu sa paeljom staviti u rernu. Peći na 180°C dok se ne uhvati korica na površini, odnosno dok se pirinač ne zapeče odgore i uz ivice posude.

Izvor : Privatna kolekcija- tiganj za paelju

Ovako originalno spremljenu špansku paelju posuti seckanim peršunom i kriškama limuna. 

Po mogućstvu napraviti paelju u velikom, plitkom tiganju ili tučanoj širokoj posudi, jer se lakše meša i brzo se zapeče u rerni.

Uspomene koje dugo traju, najlepše stvaramo sami!

Želim vam prijatan obrok, naravno uz čašu dobrog španskog vina.

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


    Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

      PODELI
      PODELI
      Ana Vukmanović

      Ana Vukmanović

      Bumerka koja te vodi kroz svet kreativnosti, ali i praktičnih saveta. Dizajnerka sam po profesiji, ali i u duši. Volim fotografiju jer je moje oko naviklo da vidi samo ono lepo, a ko putuje sa mnom spreman je na nezaboravne avanture vredne sećanja. Živim život kao da mi je dat na pozajmicu, jer nema drugog pokušaja za sve što izmaštamo jednom.
      Pogledaj komentare (1)

      Jedan odgovor

      Ostavite odgovor

      Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

      POVEZANI ČLANCI