Većina nas koji putuju, uživaju u raznim kulinarskim specijalitetima zemlje domaćina i tako bolje upoznaju duh i kulturu odabrane destinacije. Često se dogodi da posle toga imamo želju da ta ista jela pripremimo kod kuće. Kroz ukuse i mirise skoro sasvim sigurno pokušamo na tren da oživimo uspomene sa putovanja.
Na nedavnom putovanju u Barseloni, upravo sam to i uradila. Upoznavala sam ukuse Španije preko nepca i uživala u svim vrstama paelje i tapasa. To je jedan savršeni vašar ukusa, mirisa i boja.
Simbol španske kuhinje je savakako paelja. Jelo od pirinča koje vodi poreklo iz Valensije. On osvaja na prvu i baš zato sam se odlučila da vam ovog puta prenesem originalan i isproban recept za ovo kulinarsko čudo.
Izvor : Canva
Paelja – ukus Španije
Reč paelja znači tiganj sa dve drške. Zašto? … pa verovatno je to sasvim jasno. Upravo u jednom takvom se i priprema. Ovo jelo ne zahteva specijalne kulinarske veštine. Raznolikog i punog ukusa, sastojci su mu zdravi. Jednom rečju- predobro jelo koje svakako treba probati.
Kad kažem pun ukus, mislim na to da se paelja pravi od više vrsta mesa, koji u našim receptorima bude ozbiljnu strast kao i samo značenje naziva grada Valensija – snaga i hrabrost.
Ono što je u prvom planu ovog prelepog jela su piletina, morski plodovi i kobasice. Neki idu i u malo konkretnije ukuse, pa dodaju zečetinu, jagnjetinu i svinjetinu.
Obavezni sastojci su paradajz, paprika, luk, maslinovo ulje i šafran.
Pri pomisli da sve ovo ide zajedno sigurno vas ostavlja malo u rezervi, ali sastojci su tako dobro uklopljeni da stvaraju sjajan ukus.
Da bismo spremili paelju ne treba nam neko specijalno kulinarsko umeće, ali bitne su cake i finese, doduše kao i kod pripremanja bilo kog drugog jela.
Moje prvo iskustvo sa pravljenjem paelje je bilo na jednom zanimljivom druženju u Beogradu. Uživala sam u španskom vinu i španskoj kuhinji, bila akter svega, može se reći čak i pomoćnik u kuhinji.
Sve se odigralo u prostoru Belgrade kitchen party, gde je kuhinja centar dobrog provoda. U pitanju je jedno savršeno mesto gde uz zajedničko kuvanje, druženje i degustaciju svega možete i da se dobro provedete. Tema je, dakle bila španska kuhinja. Pripremali smo paelju zajedno sa šefom kuhinje.
Preneću vam postupak spremanja i recept koji se dugo pamti, a još draže gustira.
Izvor : privatna kolekcija – Špansko kulinarsko veče
Recept za paelju za 4 osobe
Paella Valensijana :
– 1 do 2 paprike babure, crvene ili zelene
– 100g kukuruza šećerca
– 100g graška
– 50g mlade boranije
– 1 paradajz
– glavica crnog luka
– 1 kom. pilećeg filea
– 25g kobasice, najbolje neke pikantne
– 1 kom. otkoštenog pilećeg bataka
– 200g pirinča /kočanski pirinač/
– 500ml vode
– šafran 1 kašičica
– kocka za supu- pileća
– So po ukusu
– beli biber po ukusu
– po želji neko dodaje i malo belog vina
Priprema paelje
Belo meso i batak iseckati na kockice.
Ugrejati malo maslinovog ulja u širokom tiganju i staviti iseckan luk da se proprži.
Nakon toga dodati seckani batak i belo meso. Ostaviti da se dobro isprže. Zatim dodati iseckanu papriku. Kuvati još 5 min.
Dodati grašak, boraniju i kukuruz. Sve to promešati i dinstati još 5 min.
Izvor : privatna kolekcija
U međuvremenu skuvati pileći bujon od kocke za supu u litri vode. Dodati sečeni paradajz i kuvati još 5 min. Sipati pirinač i dodati pomalo pripremljenog bujona uz mešanje. Čim provri, smanjiti jačinu ringle i pustiti da se krčka 15 min.
Izvor : privatna kolekcija
Promešati pa dodati grašak, kukuruz i boraniju. Zatim dodati glavni sastojak – šafran, a so i biber, kao sto sam rekla po ukusu.
Ja sam donela iz Španije mešavinu začina za paelju, tako da kada je pravim kod kuće, obavezno dodam i nju.
Možete dodati i malo belog vina za punoću ukusa.
Kuvati još malo dok ne nestane pola tečnosti. Onda posudu sa paeljom staviti u rernu. Peći na 180°C dok se ne uhvati korica na površini, odnosno dok se pirinač ne zapeče odgore i uz ivice posude.
Izvor : Privatna kolekcija- tiganj za paelju
Ovako originalno spremljenu špansku paelju posuti seckanim peršunom i kriškama limuna.
Po mogućstvu napraviti paelju u velikom, plitkom tiganju ili tučanoj širokoj posudi, jer se lakše meša i brzo se zapeče u rerni.
Uspomene koje dugo traju, najlepše stvaramo sami!
Želim vam prijatan obrok, naravno uz čašu dobrog španskog vina.
KAKO BI OCENILI TEKST?
Jedan odgovor
Deluje odlicno,hvala sto delite svoje recepte