Now Reading
Rajski Krf – Jonsko ostrvo maslina i kumkvata
Dark Light

Rajski Krf – Jonsko ostrvo maslina i kumkvata

Rajski Krf naslovna

Rajski Krf – Jonsko ostrvo maslina i kumkvata

Putovanje na Krf – savršen odmor za ljubitelje prirode, kulture i istorije

Priznajem, prvo na šta sam pomislila kada sam razmatrala Krf kao destinaciju za odmor bila je čuvena Rotšildova vila. 

Iako možda nisi kraljica Kamila da bi letovala baš tamo, osećaj nenadmašnog luksuza i autentičnosti je definitivno nešto što ovu destinaciju čini posebnom. Što bi rekli Englezi – if it’s fit for a king – verovatno je dobro i za tebe, a na Krfu ćeš se osećati upravo tako.

Krf je još od 19. veka bio omiljena destinacija britanske aristokratije, privlačeći svojom raskošnom prirodom i istorijom. Dvorac Mon Repos, smešten južno od glavnog grada, svedoči o bogatoj istoriji jer je upravo tamo rođen princ Filip, suprug kraljice Elizabete II. Ova impozantna građevina je kasnije postala letnjikovac grčke kraljevske porodice, što samo naglašava njen značaj. 

Još jedan značajan dvorac na ostrvu je Palata Ahilion, koja je bila omiljeni zamak i dom austrijske carice Sisi. Nakon porodične tragedije, carica se povukla u ovaj zamak u potrazi za mirom, što ovaj prostor čini posebnim i emotivno bogatim mestom.

Avantura na tirkiznim obalama

„Zamišljam, stoga pripadam i slobodan sam“ Lawrence Durrell

Ostrvo Krf, smešteno u azurnim vodama Jonskog mora, očarava svojim netaknutim lepotama i bogatstvom prirode. Ova destinacija, često nazivana biserom grčkog ostrvskog arhipelaga, pruža putnicima nezaboravno iskustvo koje će zadovoljiti apetite različitih avanturista.

Plaže na Krfu su bezbrojne, od dugačkih peščanih do skrivenih kamenitih uvala, zajedničko im je da su sve ušuškane u  bogat pojas borova, čempresa i maslina. Jednostavno, onako kako obično zamišljaš da izgledaju skrovita, bogata primorska mesta sa Instagrama. 

Tako,  još i bolje. 

Od predivne peščane obale Aharavija na severu, do kamene Barbati plaže koja odiše srednjovekovnom atmosferom Kasiopija. Agios Georgios, smešten na zapadu, nudi širok sprektar vodenih sportova, priliku za zabavu i uživanje za sve generacije. Za pravu bajku, poseti Paleokastricu sa pećinama i tirkiznim morem.

Među neodoljivim plažama posebno se ističe čuvena obala Kanal ljubavi (Canal d’Amour) i nalazi se u mestu Sidari, na severnoj obali. Ovo prirodno čudo čine krečnjačke stene koje formiraju skrivene peščane uvale. Nedaleko odatle, u selu smeštenom u prelepom prirodnom okruženju, snimana je poznata serija „The Durrells“, o porodici književnika Lorensa Darela. Ova serija, zasnovana na memoarima njegovog brata Džeralda, botaničara, otkriva Krf između dva svetska rata, predstavljajući bezbrižne godine odrastanja u raju. Ako je „Mandolina kapetana Korelija“ osvojila tvoje srce, Darelovi će te potpuno očarati.

Izvor: www.holidaysincorfu.gr

„Stealth Wealth“

Krf nije samo destinacija za uživanje u prirodnim čarima, već i mesto gde se primećuje rast koncepta „stealth wealth“ među bogatašima. Ova filozofija finansijske nezavisnosti i komfora donosi suptilnu eleganciju i stil, odbacujući potrebu za preteranim eksponiranjem materijalnog bogatstva na društvenim mrežama i u društvu. Na Krfu, baš kao i u ovom konceptu, bogatstvo nije definisano nužno identitetom, već je deo slobode i uživanja u blagodetima ovog raja na zemlji. 

Doživite čari prirode

Jedan od glavnih aduta Krfa je bez sumnje preko 2 miliona maslinovih stabala koja ga krase. Zbog neverovatnog broja ovog plemenitog drveta nemoj zaobići priliku da posetiš porodične pogone za proizvodnju maslinovog ulja – mesta gde se tradicija i veština prenose s kolena na koleno već generacijama. Bez trunke pristrasnosti, može se reći da je lokalno maslinovo ulje medju najboljim u svetu – što ćeš i sama zaključiti na brojnim degustacijama. Od prvog gutljaja nagrađivanog ulja osetićeš note toplote sunca i miris plodova ovog prelepog ostrva.

Ali, masline nisu jedina prirodna lepota koja će te ostaviti bez daha. Šume čempresa koje se uzdižu duž obale predstavljaju pravo remek-delo prirode. Retko se sreće takva mešavina dendroloških vrsta uz samo more. Ova zapanjujuća kombinacija zelenih nijansi, raznih tekstura i forme, ostavlja neizbrisiv utisak na svakog putnika.  

U susret istoriji i kulturi

Ostrvo bogate istorije i kulture očarava svojom jedinstvenom arhitekturom i živopisnom atmosferom. Stari grad Kerkira, čiji su arhitektonski biseri pod zaštitom UNESCO-a, dočarava vekove prošlosti kroz svoje uske kaldrmisane ulice, prostrane trgove i impozantne venecijanske palate. Šetnja kroz ovaj deo grada pruža priliku za putovanje kroz vreme i otkrivanje bogate istorijske zaostavštine ovog ostrva.

Najveći gradski trg Spianada predstavlja srce lokalnog života. Ovde možeš doživeti puls grada i uživati u atmosferi koju pružaju ekskluzivni lokalni restorani. U neposrednoj blizini trgovačke kolonade Liston, inspirisane Trgom Vendom u Parizu, nalazi se Srpska kuća. Ovaj nezaobilazni muzej pruža susret sa srpskom istorijom i stradanjem srpske vojske tokom Prvog svetskog rata. Poseta ovom mestu otkriva ne samo istorijske činjenice, već i ispričanu priču o hrabrim vojnicima koji su ostavili svoj trag na ovom ostrvu. 

Pogledaj još
sama na putu

Krf je pravo mesto gde se prošlost harmonično spaja sa sadašnjošću. Lokalni festivali, poput poznatog Varkarola, donose duh krfske kulture i srdačnosti njegovih stanovnika. Muzički performansi i tradicionalni plesovi na ovom festivalu omogućavaju posetiocima da dožive bogatstvo lokalne tradicije i običaja. Takođe, prisustvo 17 filharmonijskih udruženja u gradu doprinosi sveopštem utisku. Dok šetaš gradom možeš čuti kako vežbaju klasične kompozicije, što dodatno upotpunjuje kulturološki doživljaj ovog mesta.

Izvor: https://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/europe/greece/corfu/why-corfu-is-the-ultimate-destination-for-old-money

Ukus grčkih delikatesa

Krf je mesto gde duša i čula ukusa uživaju u autentičnom spoju  grčke i italijanske kuhinje. Dok istražuješ ovo rajsko ostrvo, ne propusti da se prepustiš nezaboravnom gastronomskom iskustvu u autentičnim lokalnim tavernama. Oseti čaroliju ukusa likera od kumkvata, čija je tradicija gajenja prisutna na Krfu još od venecijanskog perioda. Ostrvo je jedno od retkih mesta u Evropi, pored Sicilije, gde se uzgajaju ove čarobne male rođake mandarine.

Da bi u potpunosti doživela ukuse Krfa obavezno probaj neke od lokalnih specijaliteta. Krfska tiropita koja se pravi sa lokalnim sirom Tirokafteri, pružiće ti neodoljivu harmoniju tekstura i ukusa. Bourdeto, vrsta riblje čorbe sa povrćem, Bianco, riblji tanjir sa belim vinom, belim lukom i balzamikom, otkriće ti bogatstvo morskih ukusa. A za slatki završetak, nezaobilazan je lokalni kolač Sikomada sa suvim smokvama, bademom, cimetom i ouzom, koji će te sigurno osvojiti.

Izvor: greekgastronomyguide.gr

Nezaboravno iskustvo na Krfu

Dok putuješ kroz ovo rajsko ostrvo bićeš očarana njegovom neospornom lepotom i autentičnošću. Svaki korak otkriva istoriju i nenametljivi luksuz koji se prožimaju, ostavljajući te zapanjenom. Ovde dekadencija i otmenost zrače na svakom koraku, dodajući notu ekskluzivnosti. Krf je ostrvo koje je opravdano zaslužilo svoju reputaciju među svetskim aristokratama. Upusti se u avanturu istraživanja i doživi jedinstveno iskustvo koje će se urezati u tvoje sećanje. Bilo da se prepustiš relaksaciji na predivnim plažama, istraživanju istorijskih znamenitosti ili uživanju u lokalnoj kuhinji, Krf će te zasigurno osvojiti svojom posebnom magijom. Kao što je James Blunt primetio – Krf nije pretenciozan i ne pokušava da bude „cool“. On jednostavno zadržava svoj stari šarm koji ga čini jedinstvenim i posebnim u svakom smislu.

Zato, dozvoli Krfu da te očara svojim raskošnim duhom.

What's Your Reaction?
Bumerski
1
Korisno
1
Nisam sigurna
0
Sjajno
1
Zabavno
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Sva prava zadržana. Bumerka 2023, Made by craze&friends
Politika privatnosti i kolačića

Scroll To Top