bumerka.rs

Saveti za dinstanje i pohovanje tvrdog mesa

dinstanje i pohovanje mesa-naslovna-bumerka.rs

Koliko puta ti se desilo da kupiš lepo parče mesa, a onda se razočaraš kada shvatiš da je tvrdo i žilavo? Bilo da je u pitanju junetina, svinjetina ili pileće meso, postoje trikovi koji će ti pomoći da ga omekšaš i učiniš sočnijim. U nastavku donosimo proverene metode za dinstanje i pohovanje tvrdog mesa – savete koji će ti olakšati kuvanje i osigurati ukusan obrok za celu porodicu.

Kako omekšati meso pre pripreme?

Izvor: Canva

Pre nego što pređeš na dinstanje ili pohovanje, postoji nekoliko tehnika koje će omekšati meso i poboljšati njegov ukus:

  • Mariniranje – Najbolji način da omekšaš meso je da ga ostaviš da odstoji u marinadi nekoliko sati ili preko noći. Koristi jogurt, mleko, kiselo mleko, limunov sok ili sirće, jer kiseline razbijaju čvrste proteinske veze i omekšavaju vlakna mesa.
  • Tucanje mesa – Ako spremaš šnicle, obavezno ih istuci čekićem za meso. Ovo ne samo da će da ih stanji, već će i prekinuti žilave delove, što će ih svakako učiniti mekšim tokom pripreme.
  • Dodavanje sode bikarbone – Blago utrljavanje sode bikarbone u meso i ostavljanje da odstoji 30 minuta pre pripreme može učiniti čuda. Nakon toga meso dobro isperi.
  • Upotreba soli – Posoli meso i ostavite ga da odstoji 40-60 minuta. So će izvući vodu, ali će kasnije meso upiti sopstvene sokove, čime će postati mekše i sočnije.

Dinstanje tvrdog mesa – korak po korak

Izvor: Canva

Dinstanje je odličan način da dobiješ mekano, sočno meso puno ukusa. Evo kako da to uradiš na pravi način:

  1. Priprema mesa – Iseci meso na tanje komade i, ako imaš vremena, prethodno ga mariniraj.
  2. Zagrej posudu – Koristi šerpu sa debljim dnom i dodaj malo ulja ili masti.
  3. Prvo proprži – Meso kratko proprži na jačoj vatri sa svih strana da bi zadržalo sokove unutra.
  4. Dodaj luk i začine – Dinstano meso voli luk, šargarepu, lovorov list, biber, beli luk i peršun.
  5. Dodavanje tečnosti – Sipaj malo vode, bujona ili vina i smanji temperaturu. Poklopi i ostavi da se polako krčka.
  6. Strpljenje je ključ – Što se duže dinsta na tihoj vatri, meso će biti mekše. Povremeno promešaj i dolivaj tečnost po potrebi.

Pohovanje mesa uz zadržavanje hrskavosti – da, moguće je!

Izvor: Canva

Ako želiš savršeno mekano, a hrskavo pohovano meso, evo nekoliko trikova:

  • Istanji šnicle – Istuci meso kako bi izbegla debele i tvrde komade.
  • Mariniraj ga pre pohovanja – Jogurt ili mleko učiniće meso mekšim i ukusnijim.
  • Pravilno paniranje – Klasičan redosled je: brašno – jaje – prezle. Prezle možeš zameniti kukuruznim pahuljicama ili sitno mlevenim bademima za dodatnu hrskavost.
  • Prava temperatura ulja – Meso stavljaj u dobro zagrejano ulje (oko 170°C), ali ne previše vruće, da ne bi izgorelo spolja, a ostalo tvrdo unutra.
  • Ocedi višak ulja – Nakon prženja stavi meso na papirni ubrus da upije višak masnoće.

Bumerkini recepti sa dinstanim mesom

Dinstanje je odličan način da dobiješ mekano meso puno ukusa. Evo dva proverena recepta:

Egzotična dinstana junetina sa kokosovim mlekom i začinima

Izvor: https://thecinnamonjar.com/

Sastojci:

  • 500 g junetine (but ili plećka)
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašičica rendanog đumbira
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašičica mlevenog korijandera
  • 1 kašičica mlevenog kumina
  • ½ kašičice cimeta
  • ½ kašičice ljute paprike (po želji)
  • 200 ml kokosovog mleka
  • 200 ml supe ili vode
  • 1 kašika limunovog soka
  • So i biber po ukusu
  • Malo ulja

Priprema:

  1. Meso iseci na kocke i začini solju i biberom.
  2. U dubljoj šerpi zagrej malo ulja i proprži meso sa svih strana dok ne dobije lepu boju, pa ga izvadi sa strane.
  3. Na istom ulju proprži sitno seckan crni i beli luk, dodaj rendani đumbir i sve začine (kurkumu, korijander, kumin, cimet i ljutu papriku). Prži 1-2 minuta dok ne zamiriše.
  4. Vrati meso u šerpu i promešaj da se sjedini sa začinima.
  5. Sipaj kokosovo mleko i supu, smanji vatru i poklopi.
  6. Krčkaj na tihoj vatri oko 90 minuta, povremeno mešajući i dolivajući tečnost ako je potrebno.
  7. Pred kraj dodaj limunov sok za osvežavajuću notu.

Posluži uz basmati pirinač ili lepinje.

Marokanska dinstana junetina sa suvim šljivama i bademima

Izvor: https://www.thespruceeats.com/

Sastojci:

  • 500 g junetine (but ili plećka)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica mlevenog đumbira
  • ½ kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • ½ kašičice kurkume
  • So i biber po ukusu
  • 200 ml supe (ili vode)
  • 100 g suvih šljiva
  • 50 g badema (prethodno potopljenih u vrelu vodu i oljuštenih)
  • 1 kašika meda
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika limunovog soka

Priprema:

  1. Meso iseci na kocke i začini solju i biberom.
  2. U šerpi zagrej maslinovo ulje i proprži meso sa svih strana dok ne porumeni, pa ga izvadi sa strane.
  3. Na istom ulju proprži sitno seckan crni i beli luk.
  4. Dodaj cimet, đumbir, muskatni oraščić i kurkumu, pa sve promešaj i kratko proprži.
  5. Vrati meso u šerpu, prelij supom i poklopi. Dinstaj na laganoj vatri oko 75 minuta, povremeno promešaj i dolij tečnost ako je potrebno.
  6. Dodaj suve šljive, bademe i med, promešaj i dinstaj još 15 minuta dok se sos ne zgusne.
  7. Pred kraj dodaj limunov sok za osvežavajuću notu.

Posluži uz kuskus ili pirinač.

Bumerkini recepti sa pohovanim mesom

Pohovana svinjetina u medenim kukuruznim pahuljicama

Izvor: https://www.mashupmom.com/

Sastojci:

  • 500 g svinjskog filea
  • So, biber
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 2 jaja
  • 1 kašika senfa
  • 2 kašike meda
  • 100 g kukuruznih pahuljica (neslatkih)
  • Ulje za prženje

Priprema:

  1. Meso iseci na tanke šnicle i posoli, pobiberi, pa dodaj dimljenu papriku i beli luk u prahu.
  2. U činiji umuti jaja sa senfom i medom.
  3. Kukuruzne pahuljice stavi u kesu i usitni ih rukama ili oklagijom, ali ne previše – treba da ostanu krupnije radi hrskavosti.
  4. Svaki komad mesa prvo umoči u smesu sa jajima, a zatim uvaljaj u kukuruzne pahuljice.
  5. Prži u dubokom ulju na srednje jakoj vatri dok ne postane hrskavo i zlatno.
  6. Ocedi na ubrusu i posluži uz senf, medeni sos ili pikantni kečap.

Pohovana piletina u jogurtu

Izvor: https://tiffycooks.com/

Sastojci:

  • 500 g pilećih fileta
  • 200 ml jogurta
  • 1 čen belog luka
  • So, biber, origano
  • 2 jaja
  • Brašno
  • Kukuruzne pahuljice (ili prezle)
  • Ulje za prženje

Priprema:

  1. Meso iseci na tanje komade i potopi u jogurt sa izgnječenim belim lukom, solju i biberom. Ostavi 2 sata u frižideru.
  2. Umoči svaki komad u brašno, zatim u jaja, pa u usitnjene kukuruzne pahuljice (ili prezle).
  3. Prži na umerenoj vatri dok ne postane zlatno i hrskavo.

Služi uz tartar sos ili osvežavajuću salatu.

Iako je u našoj zemlji meso osnova skoro svakog boljeg ručka, nemoj zanemariti činjenicu da pre glavnog jela obraduješ ukućane i sebe nekom finom čorbicom, a recepte za one „koje greju dušu“ možeš pronaći OVDE.

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


    Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

      PODELI
      PODELI
      Picture of Katarina Lancrat

      Katarina Lancrat

      Kopirajter vrcavog uma i oštrog pera. Pisac u mozgu, duši i srcu. Psihosocijalni savetnik na papiru. Mama četiri bistra oka. Žena sa integritetom. Nesuđena umetnica. Štreberka. Drugarčina iznad svega!
      Pogledaj komentare (0)

      Ostavite odgovor

      Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

      POVEZANI ČLANCI