Koliko puta ti se desilo da kupiš lepo parče mesa, a onda se razočaraš kada shvatiš da je tvrdo i žilavo? Bilo da je u pitanju junetina, svinjetina ili pileće meso, postoje trikovi koji će ti pomoći da ga omekšaš i učiniš sočnijim. U nastavku donosimo proverene metode za dinstanje i pohovanje tvrdog mesa – savete koji će ti olakšati kuvanje i osigurati ukusan obrok za celu porodicu.
Kako omekšati meso pre pripreme?

Izvor: Canva
Pre nego što pređeš na dinstanje ili pohovanje, postoji nekoliko tehnika koje će omekšati meso i poboljšati njegov ukus:
- Mariniranje – Najbolji način da omekšaš meso je da ga ostaviš da odstoji u marinadi nekoliko sati ili preko noći. Koristi jogurt, mleko, kiselo mleko, limunov sok ili sirće, jer kiseline razbijaju čvrste proteinske veze i omekšavaju vlakna mesa.
- Tucanje mesa – Ako spremaš šnicle, obavezno ih istuci čekićem za meso. Ovo ne samo da će da ih stanji, već će i prekinuti žilave delove, što će ih svakako učiniti mekšim tokom pripreme.
- Dodavanje sode bikarbone – Blago utrljavanje sode bikarbone u meso i ostavljanje da odstoji 30 minuta pre pripreme može učiniti čuda. Nakon toga meso dobro isperi.
- Upotreba soli – Posoli meso i ostavite ga da odstoji 40-60 minuta. So će izvući vodu, ali će kasnije meso upiti sopstvene sokove, čime će postati mekše i sočnije.
Dinstanje tvrdog mesa – korak po korak


Izvor: Canva
Dinstanje je odličan način da dobiješ mekano, sočno meso puno ukusa. Evo kako da to uradiš na pravi način:
- Priprema mesa – Iseci meso na tanje komade i, ako imaš vremena, prethodno ga mariniraj.
- Zagrej posudu – Koristi šerpu sa debljim dnom i dodaj malo ulja ili masti.
- Prvo proprži – Meso kratko proprži na jačoj vatri sa svih strana da bi zadržalo sokove unutra.
- Dodaj luk i začine – Dinstano meso voli luk, šargarepu, lovorov list, biber, beli luk i peršun.
- Dodavanje tečnosti – Sipaj malo vode, bujona ili vina i smanji temperaturu. Poklopi i ostavi da se polako krčka.
- Strpljenje je ključ – Što se duže dinsta na tihoj vatri, meso će biti mekše. Povremeno promešaj i dolivaj tečnost po potrebi.
Pohovanje mesa uz zadržavanje hrskavosti – da, moguće je!


Izvor: Canva
Ako želiš savršeno mekano, a hrskavo pohovano meso, evo nekoliko trikova:
- Istanji šnicle – Istuci meso kako bi izbegla debele i tvrde komade.
- Mariniraj ga pre pohovanja – Jogurt ili mleko učiniće meso mekšim i ukusnijim.
- Pravilno paniranje – Klasičan redosled je: brašno – jaje – prezle. Prezle možeš zameniti kukuruznim pahuljicama ili sitno mlevenim bademima za dodatnu hrskavost.
- Prava temperatura ulja – Meso stavljaj u dobro zagrejano ulje (oko 170°C), ali ne previše vruće, da ne bi izgorelo spolja, a ostalo tvrdo unutra.
- Ocedi višak ulja – Nakon prženja stavi meso na papirni ubrus da upije višak masnoće.
Bumerkini recepti sa dinstanim mesom
Dinstanje je odličan način da dobiješ mekano meso puno ukusa. Evo dva proverena recepta:
Egzotična dinstana junetina sa kokosovim mlekom i začinima


Izvor: https://thecinnamonjar.com/
Sastojci:
- 500 g junetine (but ili plećka)
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 kašičica rendanog đumbira
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica mlevenog korijandera
- 1 kašičica mlevenog kumina
- ½ kašičice cimeta
- ½ kašičice ljute paprike (po želji)
- 200 ml kokosovog mleka
- 200 ml supe ili vode
- 1 kašika limunovog soka
- So i biber po ukusu
- Malo ulja
Priprema:
- Meso iseci na kocke i začini solju i biberom.
- U dubljoj šerpi zagrej malo ulja i proprži meso sa svih strana dok ne dobije lepu boju, pa ga izvadi sa strane.
- Na istom ulju proprži sitno seckan crni i beli luk, dodaj rendani đumbir i sve začine (kurkumu, korijander, kumin, cimet i ljutu papriku). Prži 1-2 minuta dok ne zamiriše.
- Vrati meso u šerpu i promešaj da se sjedini sa začinima.
- Sipaj kokosovo mleko i supu, smanji vatru i poklopi.
- Krčkaj na tihoj vatri oko 90 minuta, povremeno mešajući i dolivajući tečnost ako je potrebno.
- Pred kraj dodaj limunov sok za osvežavajuću notu.
Posluži uz basmati pirinač ili lepinje.
Marokanska dinstana junetina sa suvim šljivama i bademima


Izvor: https://www.thespruceeats.com/
Sastojci:
- 500 g junetine (but ili plećka)
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica mlevenog đumbira
- ½ kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- ½ kašičice kurkume
- So i biber po ukusu
- 200 ml supe (ili vode)
- 100 g suvih šljiva
- 50 g badema (prethodno potopljenih u vrelu vodu i oljuštenih)
- 1 kašika meda
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika limunovog soka
Priprema:
- Meso iseci na kocke i začini solju i biberom.
- U šerpi zagrej maslinovo ulje i proprži meso sa svih strana dok ne porumeni, pa ga izvadi sa strane.
- Na istom ulju proprži sitno seckan crni i beli luk.
- Dodaj cimet, đumbir, muskatni oraščić i kurkumu, pa sve promešaj i kratko proprži.
- Vrati meso u šerpu, prelij supom i poklopi. Dinstaj na laganoj vatri oko 75 minuta, povremeno promešaj i dolij tečnost ako je potrebno.
- Dodaj suve šljive, bademe i med, promešaj i dinstaj još 15 minuta dok se sos ne zgusne.
- Pred kraj dodaj limunov sok za osvežavajuću notu.
Posluži uz kuskus ili pirinač.
Bumerkini recepti sa pohovanim mesom
Pohovana svinjetina u medenim kukuruznim pahuljicama


Izvor: https://www.mashupmom.com/
Sastojci:
- 500 g svinjskog filea
- So, biber
- 1 kašičica dimljene paprike
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 2 jaja
- 1 kašika senfa
- 2 kašike meda
- 100 g kukuruznih pahuljica (neslatkih)
- Ulje za prženje
Priprema:
- Meso iseci na tanke šnicle i posoli, pobiberi, pa dodaj dimljenu papriku i beli luk u prahu.
- U činiji umuti jaja sa senfom i medom.
- Kukuruzne pahuljice stavi u kesu i usitni ih rukama ili oklagijom, ali ne previše – treba da ostanu krupnije radi hrskavosti.
- Svaki komad mesa prvo umoči u smesu sa jajima, a zatim uvaljaj u kukuruzne pahuljice.
- Prži u dubokom ulju na srednje jakoj vatri dok ne postane hrskavo i zlatno.
- Ocedi na ubrusu i posluži uz senf, medeni sos ili pikantni kečap.
Pohovana piletina u jogurtu


Izvor: https://tiffycooks.com/
Sastojci:
- 500 g pilećih fileta
- 200 ml jogurta
- 1 čen belog luka
- So, biber, origano
- 2 jaja
- Brašno
- Kukuruzne pahuljice (ili prezle)
- Ulje za prženje
Priprema:
- Meso iseci na tanje komade i potopi u jogurt sa izgnječenim belim lukom, solju i biberom. Ostavi 2 sata u frižideru.
- Umoči svaki komad u brašno, zatim u jaja, pa u usitnjene kukuruzne pahuljice (ili prezle).
- Prži na umerenoj vatri dok ne postane zlatno i hrskavo.
Služi uz tartar sos ili osvežavajuću salatu.
Iako je u našoj zemlji meso osnova skoro svakog boljeg ručka, nemoj zanemariti činjenicu da pre glavnog jela obraduješ ukućane i sebe nekom finom čorbicom, a recepte za one „koje greju dušu“ možeš pronaći OVDE.
KAKO BI OCENILI TEKST?