Now Reading
Šta sve treba da znam pre upuštanja u uređenje doma?
Dark Light

Šta sve treba da znam pre upuštanja u uređenje doma?

uredjenje doma

Neke od nas posežu za akcijama uređenja doma iz skroz opravdanih tzv. ˝terapeutskih razloga˝, što je potpuno razumljivo. Bezbolne, male ili velike promene koje unose svežinu u našu svakodnevicu, vade iz učmalosti i zovu proleće u naš prostor.

Ograničen budžet, prostor i veština nisu prepreka da postanete dizajner svog prostora. Promene ˝iz ovih stopa˝ upravo to omogućavaju. Odakle početi…? Pa evo predloga! 

Izdvojiću tri stavke koje unose najviše promena, a najmanje neophodnih veština.

Boje u uređenju doma

Biranje boja za uređenje doma

Izvor: Canva

Ja uvek krenem od boja. One su mi nekako uvek bitne. Razmislim o stilu  kojim ću se voditi i to mi bude smernica (i na kraju, važan je budžet).

Ako ne volite jake boje u svom domu, onda se odlučite za neutralne tonove. Bela, bež, svetlo siva, bela kafa, boja slonovače… nećete pogrešiti. Kada je osnova jednostavna, sve ostalo je lako.

Nekada je za uređenje doma dovoljno okrečiti čak samo jedan zid u neku drugu boju i promena je uočljiva. Igrajte se, miksujte hladne sa toplim tonovima i dobićete osećaj topline u domu.

Ako je sve opet previše neutralno, dodajte neki jastuk u boji, tepih ili neku biljčicu. Mali detalji mogu učiniti čuda u vašem enterijeru.

Stilovi uređenja doma

Stil uređenja doma

Izvor: Canva

Što se tiče stilova, tu se možete igrati. Klasika  nikada ne izlazi iz mode.

Ako  volite neutralne tonove, prirodne materijale, pruće, kanape, drvo… boho stil je pravi izbor za vas.

Industrijski stil je par godina unazad bio veoma popularan. Za njega vam je ipak potreban veliki otvoren prostor. Puno drveta i metala u enterijeru. Njega ne preporučujem za male stanove.

Puno je stilova za uređenje doma, mogla bih satima da vam pričam o tome, ali neću jer u nameri da sve svrstamo u određene stilove ili epohe, dolazimo do toga nam stanovi izgledaju kao hotelske sobe, modeli iz IKEA salona. 

Budžet za uređenje doma

Pogledaj još
jednosoban-stan-u-dvosoban

budžet za uređenje doma

Izvor: Canva

Bitno je da odlučite šta je prioritet i kupite ono bez čega ne možete. Odlučite se prvo za kupovinu krupnih stvari, možda i najskupljih, a sitnice ostavite za neku drugu kupovinu. Tako će budžet biti realno održiv.

Svakako, ako se odlučite za renoviranje doma, budžet mora unapred da bude određen. Ja sama često menjam enterijer u svom domu. Verujte, budžet mi je jako skroman ali su efekti odlični!

Dovoljno je da preokrenete raspored u nekoj sobi, boju zida, dodate po neki novi jastuk, možda zavese. Pomerite biljke, rotirajte sitnice iz jedne sobe u drugu, promenite abažur na lampi. Videćete, efekat je super.

Ne budite tužni ako ne možete da kupite nešto što ste želeli, nađite zamenu. Ja, na primer, ne kupujem previše jeftine stvari, jer nisam ˝dovoljno bogata˝- kako kažu Englezi. One brzo propadnu, tako da praktično kupujete duplo i tako povećavate troškove. Bolje je strpeti se, sačekati, uštedeti i kupiti nešto valjano.

Na kraju neki nekvalitetni detalj će vrlo brzo vremenom odavati sliku jeftinog i neurednog, a vi ni nećete osetiti protok vremena koji ostavlja trag na tim predmetima.

Sve u svemu, promene su zdrave, neophodne i donose novo svetlo u vašem domu. To je i najkorisnije, jer su to naše male baze za obnavljanje neophodne energije za sve male i velike dane koji su pred nama. Kada pređemo iz našeg malog sveta u onaj drugi van doma, koji ne možemo da uređujemo po svojoj meri, treba da imamo mesto gde ćemo se osetiti kako treba.

What's Your Reaction?
Bumerski
0
Korisno
7
Nisam sigurna
0
Sjajno
5
Zabavno
0
Pogledaj komentare (0)

Odgovori

Vaša adresa neće biti objavljena.

Sva prava zadržana. Bumerka 2023, Made by craze&friends
Politika privatnosti i kolačića

Scroll To Top