Now Reading
Zašto je za žene važno vežbanje nakon četrdesete?
Dark Light

Zašto je za žene važno vežbanje nakon četrdesete?

Vežbe za žene

Vežbanje nakon četrdesete? Ok, hajdemo malo o tome…

Ukoliko se pitaš da li žene treba da vežbaju i nakon četrdesete, odgovor je – DA. Žena treba uvek da pronađe vremena za sebe i svoje telo. Ako se mi same sa sobom ne organizujemo za ovaj tako važan segment života, niko nam ga neće stvoriti, u to budi sigurna!

vezbanje-nakon-cetrdesete-kod-kuce

Izvor: Canva

Pitamo se da li su danas četrdesete nove dvadesete? Bez obzira na to, većina žena u četrdesetim godinama već ima decu, dinamičan posao i druge obaveze. Svakodnevnica nas „troši“, dan proleti u trenu i dok se okrenemo, već je vreme za spavanje. Ipak, žena koja želi „dugo da traje“ jednostavno mora pronaći vreme za vežbanje i fizičku aktivnost.

Ukoliko se osećaš mladoliko kao da imaš dvadeset, važno je da dobro organizuješ svoje vreme kako bi mogla da se posvetiš sebi. Vreme za sebe može uključivati fizičku aktivnost koja će ti pružiti osećaj zadovoljstva, poboljšati tvoje raspoloženje i pružiti ti dodatnu energiju za druge aktivnosti.

Prema istraživanjima, dovoljno je izdvojiti 20-30 minuta, 4-5 dana u nedelji za vežbanje. Iako to može delovati kao puno vremena i nije uvek lako pronaći motivaciju, postoji nekoliko konkretnih razloga zbog kojih je važno nastaviti ili započeti vežbanje.

Vežbanje održava telo funkcionalnim

Može se desiti da osetite bolove u leđima nakon dugog sedenja ili da se osećate manje fleksibilno. Žene obično gube mišićnu masu nakon četrdesete, a na to utiču i hormoni. Redovno vežbanje pomaže u održavanju mišićne mase i snage. Telo postaje fleksibilnije, a bolovi se smanjuju. Vežbanje takođe može pozitivno uticati na ravnotežu, koordinaciju i opštu funkcionalnost tela.

vezbanje-nakon-cetrdesete-trcanje

Izvor: Canva

Vežbanje smanjuje rizik od bolesti

Nažalost, sa godinama postajemo sklonije bolestima poput srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska, dijabetesa i hormonskog disbalansa. Srećom, vežbanje može biti prirodni način prevencije ovih problema.

Srčane bolesti su jedan od vodećih uzroka smrti kod žena, a vežbanje može smanjiti rizik od srčanih bolesti jačajući srčani mišić, poboljšavajući cirkulaciju, smanjujući krvni pritisak i povećavajući nivo „dobrog“ holesterola.

Vežbanje povećava produkciju kolagena

Ukoliko niste znale, nakon četrdesete godine, prirodna proizvodnja kolagena u telu značajno opada. Kolagen je protein koji igra ključnu ulogu u mnogim funkcijama u telu, uključujući pružanje strukturne podrške koži, kostima, mišićima i vezivnom tkivu. Dobra vest je da vežbanje može poboljšati proizvodnju kolagena u vašoj koži.

vezbanje-nakon-cetrdesete-fitnes

Izvor: Canva

Vežbanje pomaže regulisanju telesne težine

Pogledaj još
plaza, good life

Metabolizam obično usporava s godinama, što može dovesti do povećanja telesne težine. Redovna fizička aktivnost može pomoći u održavanju zdrave telesne težine ili gubitku viška kilograma. Kombinacija kardiovaskularnih vežbi poput trčanja ili brzog hodanja i vežbi snage može biti posebno efikasna u održavanju zdrave telesne težine.

Vežbanje smanjuje stres i poboljšava mentalno zdravlje

Jedan značajan razlog za vežbanje je pozitivan uticaj na mentalno zdravlje. Vežbanje pomaže u smanjenju stresa. Verovatno si već osetila kako se osećaš mnogo bolje nakon neke stresne situacije kada se baviš sportom ili jednostavno šetaš. Vežbanje poboljšava um i duh, jer fizička aktivnost oslobađa endorfine, prirodne hemikalije u mozgu koje poboljšavaju raspoloženje i smanjuju anksioznost. Takođe može poboljšati kvalitet sna i povećati osećaj samopouzdanja.

kucni-bicikl

Izvor: Canva

Sve u svemu, ne može se poreči da vežbanje nakon četrdesete donosi brojne koristi za žene. Uz redovnu fizičku aktivnost, žene mogu održavati svoje telo funkcionalnim, smanjiti rizik od bolesti, povećati produkciju kolagena, regulisati telesnu težinu i poboljšati mentalno zdravlje. Zato, pronađi vreme za sebe i vežbaj kako bi ostala zdrava i osećala se dobro.

Autorka: Sanja Dragošan

What's Your Reaction?
Bumerski
1
Korisno
2
Nisam sigurna
0
Sjajno
1
Zabavno
0
Pogledaj komentare (0)

Odgovori

Vaša adresa neće biti objavljena.

Sva prava zadržana. Bumerka 2023, Made by craze&friends
Politika privatnosti i kolačića

Scroll To Top