Now Reading
Vinarije u Srbiji koje treba posetiti
Dark Light

Vinarije u Srbiji koje treba posetiti

Vinarije-u-Srbiji-naslovna

Vino je ljubav, vino je nauka, vino je istina… Pravi ljubitelji vina znaju, a oni koji tek otkrivaju čari ovog pića, pre ili kasnije, postaviće pitanje “Koje su to vinarije u Srbiji koje treba posetiti?”

Da pitanje ne bi ostalo bez odgovora, i da potraga za dobrim vinarijama i vrhunskim vinima ne bude komplikovana, predlažemo spisak vinarija koje treba posetiti.

Vinarije-u-Srbiji-koje-treba-posetiti

Izvor: Pixabay.com, QuinceCreative

Vinarija Kiš, Sremski Karlovci

Tradicija, posvećenost, naporan rad i trud dali su izvanredne rezultate. Vinarija Kiš jedna je od vinarija sa najkvalitetnijim vinima u celoj zemlji.

U ovoj vinariji treba probati:

● Portugizer
● Misterija, suva ili polusiva
● Bermet, crveni ili beli
● Grašac beli
● Merlot
● ali i druga vina iz ponude.

Vinarija Kiš se preporučila među vinarije u Srbiji koje treba posetiti upravo svojom specifičnošću i znanjem da uspešno kombinuju različite ukuse, kreiraju jedinstvene arome i boje vina. Citrusi, aroma belog cveća, limun, aromatični sirevi, lepo su ukomponovani u neka od najboljih vina ove vinske kuće.

Vinarija Jeremić, Smederevo

Vinarija Jeremić sa sigurnošću spada u vinarije koje treba posetiti, nalazi se u Smederevu – Jugovo, 40 km od Beograda. Nekadašnja mala vinarija, u kojoj su se proizvodila vina za lične potrebe, prerasla je u modernu vinariju koja uz sinergiju tradicionalnih recepata i najmodernije tehnologije proizvodnje predlaže vina izuzetnog kvaliteta.

Ova vinarija je specifična i po tome što poseduje vinsku pozornicu i organizuje tematske večeri npr. veče italijanske kancone, veče Šopena i Belinija, zvuci Kube i Brazila, i još mnogo toga.

U ovoj vinariji ne bi valjalo propustiti, treba probati neko od vina:

● Merlot
● Sonata
● Canon
● Rondo
● Duetto

U ovoj vinariji se često čuje da svako vino liči na svog proizvođača, a oni s ponosom stoje ispred svojih vina. Ima li bolje preporuke?!

Najbolja-vina-u-Srbiji

Izvor: Pixabay.com, PhotoMIX-Company

Vinarija Janko, Smederevo

Vinarija Janko nalazi se nedaleko od Smedereva. Ova vinarija je poznata po kvalitetnim vinima i po jednom veoma poznatom priznanju i potvrdi kvaliteta. Vino „Zavet Stari“ je 2011 godine ocenjeno kao najbolje srpsko vino na najprestižnijem ocenjivanju u organizaciji vodeće svetske vinske publikacije – Decanter.

Vinarija Janko mora biti na spisku – vinarije u Srbiji koje treba posetiti.

Vina u kojima se može uživati u ovoj vinariji su:

● Smederevka
● Zapis – rajanski rizling
● Adut – Traminac
● Misija – Chardonnay
● Misija Barique – Chardonnay
● Zapis -Testament
● Stari Zavet
● i druga.

Vinarija Tonković, Subotica

Vinarija Tonković nas uči da je vino i muzika! Ignacije Tonković, osnivač ove vinarije, bio je veliki ljubitelj vina napravljenog od sorte grožđa – kadarka, bio je i veliki obožavalac muzike Franca Lista. Svojim naslednicima je ostavio u amanet zadatak da ožive kadarku, a oni su njemu u čast vinima koja proizvode dali nazive koji asociraju na kompozicije njegovog omiljenog kompozitora.

Ova jedinstvena priča i vina koja proizvode svrstala je vinariju Tonković među vinarije u Srbiji koje treba posetiti i bez sumnje treba probati njihova vina specifičnih naziva:

● Fantazija
● Rapsodija
● Allegro

Poznate-vinarije

Izvor: Pixabay.com, rperucho

Vinarija Škrbić – Čiča, Beograd

Ova vinarija je poznatija pod nazivom Čiča, po istoimenom vinu Čiča, koje je ujedno i zaštitni znak ove vinske kuće. Međutim, vrhunska vina Čiča su samo jedan od argumenata zašto je vinarija Škrbić na spisku – vinarije u Srbiji koje treba posetiti.

Impresivna vinarija Škrbić u okviru kompleksa u Ovči, udaljenog svega 7 kilometara od Beograda, gostima prefinjenog ukusa može da ponudi raskošne restoranske i hotelske usluge, jedinstvenu vinsku kartu, ali i rakije najrazličitijih aroma.

Vina koja se izdvajaju su:


● Suvo belo vino – Tamjanika
● Suvo belo vino – Chardonnay
● Suvo crveno vino – Merlot i Merlot Reserva
● Suvo crveno vino – Cabernet Sauvignon i Cabertnet Sauvignon Reserva
● i druga.

Vinarija Arsenijević, Topola

Pogledaj još
Ah taj Rim !

Porodica Arsenijević se proizvodnjom vina bavi još od 1903 godine. Tradicija u kombinaciji sa najnovijim trendovima i dostignućima kao rezultat daju kvalitetna i vrhunska vina.
Vinogradi se nalaze na visinama od 250 do 300 metara nadmorske visine.
Vina ove vinarije imaju zaštićeno geografsko poreklo – garanciju da su proizvedena od grožđa iz Šumadije i Opčenačkog vinogorja, kao i garanciju kvaliteta.

Arsenijevići svojim gostima preporučuju:


● Cabernet Sauvignon Limited Edition
● Merlot
● Rose
● Sauvignon Blank

Matalj vinarija, Negotin

Porodična vinarija Matalj želi dobrodošlicu svim ljubiteljima vina. Filosofija ove vinarije – da prilikom proizvodnje vina očuvaju osnovne osobine grožda, pokazala se uspešnom i ispravnom, jer su Matalj vina ovenčana mnogobrojnim nagradamai priznanjima. U ovoj vinariji ćete korak po korak moći da vidite kako se zrno grožđa pretvara u vino!

Bez oklevanja treba odbrati i degustirati neko od vina:


● Kremen Kamen
● Crna Tamjanika
● Chardonnay Terasa
● Dušica Rose
● Sauvignon Blank Terasa
● i druga.

Naše podneblje ima dugu vinsku tradiciju, samim tim mnogo poznatih, razvijenih vinarija, ali i mnogo vinarija za koje će se tek čuti.

Vinarije-u-Srbiji

Izvor: Pixabay.com, Abbeylein

Odličan vodič mogu biti i sve popularnije vinske manifestacije.

Odgovor na pitanje koje su vinarije u Srbiji koje treba posetiti se svakako može naći i na nekoj od ovih manifestacija:


● Salon zlatna vina Srbije
● Wine Fest Novi Sad
● Festivali vina širom Srbije
● Vinski park Sremska Mitrovica
● Medjunarodni dan Prokupca
● i druge.


…Vino je istina, vino je umetnost!

Autorka: Marija Ratković

What's Your Reaction?
Bumerski
0
Korisno
0
Nisam sigurna
0
Sjajno
1
Zabavno
0
Pogledaj komentare (0)

Odgovori

Vaša adresa neće biti objavljena.

Sva prava zadržana. Bumerka 2023, Made by craze&friends
Politika privatnosti i kolačića

Scroll To Top