Search
Close this search box.
,

Vinarije u Srbiji koje treba posetiti

Vino je ljubav, vino je nauka, vino je istina… Pravi ljubitelji vina znaju, a oni koji tek otkrivaju čari ovog pića, pre ili kasnije, postaviće pitanje “Koje su to vinarije u Srbiji koje treba posetiti?”

Da pitanje ne bi ostalo bez odgovora, i da potraga za dobrim vinarijama i vrhunskim vinima ne bude komplikovana, predlažemo spisak vinarija koje treba posetiti.

Izvor: Pixabay.com, QuinceCreative

Vinarija Kiš, Sremski Karlovci

Tradicija, posvećenost, naporan rad i trud dali su izvanredne rezultate. Vinarija Kiš jedna je od vinarija sa najkvalitetnijim vinima u celoj zemlji.

U ovoj vinariji treba probati:

● Portugizer
● Misterija, suva ili polusiva
● Bermet, crveni ili beli
● Grašac beli
● Merlot
● ali i druga vina iz ponude.

Vinarija Kiš se preporučila među vinarije u Srbiji koje treba posetiti upravo svojom specifičnošću i znanjem da uspešno kombinuju različite ukuse, kreiraju jedinstvene arome i boje vina. Citrusi, aroma belog cveća, limun, aromatični sirevi, lepo su ukomponovani u neka od najboljih vina ove vinske kuće.

Vinarija Jeremić, Smederevo

Vinarija Jeremić sa sigurnošću spada u vinarije koje treba posetiti, nalazi se u Smederevu – Jugovo, 40 km od Beograda. Nekadašnja mala vinarija, u kojoj su se proizvodila vina za lične potrebe, prerasla je u modernu vinariju koja uz sinergiju tradicionalnih recepata i najmodernije tehnologije proizvodnje predlaže vina izuzetnog kvaliteta.

Ova vinarija je specifična i po tome što poseduje vinsku pozornicu i organizuje tematske večeri npr. veče italijanske kancone, veče Šopena i Belinija, zvuci Kube i Brazila, i još mnogo toga.

U ovoj vinariji ne bi valjalo propustiti, treba probati neko od vina:

● Merlot
● Sonata
● Canon
● Rondo
● Duetto

U ovoj vinariji se često čuje da svako vino liči na svog proizvođača, a oni s ponosom stoje ispred svojih vina. Ima li bolje preporuke?!

Izvor: Pixabay.com, PhotoMIX-Company

Vinarija Janko, Smederevo

Vinarija Janko nalazi se nedaleko od Smedereva. Ova vinarija je poznata po kvalitetnim vinima i po jednom veoma poznatom priznanju i potvrdi kvaliteta. Vino „Zavet Stari“ je 2011 godine ocenjeno kao najbolje srpsko vino na najprestižnijem ocenjivanju u organizaciji vodeće svetske vinske publikacije – Decanter.

Vinarija Janko mora biti na spisku – vinarije u Srbiji koje treba posetiti.

Vina u kojima se može uživati u ovoj vinariji su:

● Smederevka
● Zapis – rajanski rizling
● Adut – Traminac
● Misija – Chardonnay
● Misija Barique – Chardonnay
● Zapis -Testament
● Stari Zavet
● i druga.

Vinarija Tonković, Subotica

Vinarija Tonković nas uči da je vino i muzika! Ignacije Tonković, osnivač ove vinarije, bio je veliki ljubitelj vina napravljenog od sorte grožđa – kadarka, bio je i veliki obožavalac muzike Franca Lista. Svojim naslednicima je ostavio u amanet zadatak da ožive kadarku, a oni su njemu u čast vinima koja proizvode dali nazive koji asociraju na kompozicije njegovog omiljenog kompozitora.

Ova jedinstvena priča i vina koja proizvode svrstala je vinariju Tonković među vinarije u Srbiji koje treba posetiti i bez sumnje treba probati njihova vina specifičnih naziva:

● Fantazija
● Rapsodija
● Allegro

Izvor: Pixabay.com, rperucho

Vinarija Škrbić – Čiča, Beograd

Ova vinarija je poznatija pod nazivom Čiča, po istoimenom vinu Čiča, koje je ujedno i zaštitni znak ove vinske kuće. Međutim, vrhunska vina Čiča su samo jedan od argumenata zašto je vinarija Škrbić na spisku – vinarije u Srbiji koje treba posetiti.

Impresivna vinarija Škrbić u okviru kompleksa u Ovči, udaljenog svega 7 kilometara od Beograda, gostima prefinjenog ukusa može da ponudi raskošne restoranske i hotelske usluge, jedinstvenu vinsku kartu, ali i rakije najrazličitijih aroma.

Vina koja se izdvajaju su:


● Suvo belo vino – Tamjanika
● Suvo belo vino – Chardonnay
● Suvo crveno vino – Merlot i Merlot Reserva
● Suvo crveno vino – Cabernet Sauvignon i Cabertnet Sauvignon Reserva
● i druga.

Vinarija Arsenijević, Topola

Porodica Arsenijević se proizvodnjom vina bavi još od 1903 godine. Tradicija u kombinaciji sa najnovijim trendovima i dostignućima kao rezultat daju kvalitetna i vrhunska vina.
Vinogradi se nalaze na visinama od 250 do 300 metara nadmorske visine.
Vina ove vinarije imaju zaštićeno geografsko poreklo – garanciju da su proizvedena od grožđa iz Šumadije i Opčenačkog vinogorja, kao i garanciju kvaliteta.

Arsenijevići svojim gostima preporučuju:


● Cabernet Sauvignon Limited Edition
● Merlot
● Rose
● Sauvignon Blank

Matalj vinarija, Negotin

Porodična vinarija Matalj želi dobrodošlicu svim ljubiteljima vina. Filosofija ove vinarije – da prilikom proizvodnje vina očuvaju osnovne osobine grožda, pokazala se uspešnom i ispravnom, jer su Matalj vina ovenčana mnogobrojnim nagradamai priznanjima. U ovoj vinariji ćete korak po korak moći da vidite kako se zrno grožđa pretvara u vino!

Bez oklevanja treba odbrati i degustirati neko od vina:


● Kremen Kamen
● Crna Tamjanika
● Chardonnay Terasa
● Dušica Rose
● Sauvignon Blank Terasa
● i druga.

Naše podneblje ima dugu vinsku tradiciju, samim tim mnogo poznatih, razvijenih vinarija, ali i mnogo vinarija za koje će se tek čuti.

Izvor: Pixabay.com, Abbeylein

Odličan vodič mogu biti i sve popularnije vinske manifestacije.

Odgovor na pitanje koje su vinarije u Srbiji koje treba posetiti se svakako može naći i na nekoj od ovih manifestacija:


● Salon zlatna vina Srbije
● Wine Fest Novi Sad
● Festivali vina širom Srbije
● Vinski park Sremska Mitrovica
● Medjunarodni dan Prokupca
● i druge.


…Vino je istina, vino je umetnost!

Autorka: Marija Ratković

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


  Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

   PODELI
   PODELI
   Saradnice

   Saradnice

   Saradnice su sa nama jer je jako važno da ni jedna priča ne liči na drugu. One su kreativne, stručne da uvek ispričaju priču baš onaku kakva jeste, a o svemu znaju skoro pa sve... Zato su tu sa nama, kao najbolje drugarice iz srednje koje o nama znaju i ono čega se mi ne sećamo.
   Pogledaj komentare (0)

   Ostavite odgovor

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

   POVEZANI ČLANCI