Zaboravljeni recepti: Od zlata jabuka

Zaboravljeni recepti: Od zlata jabuka-jabuka

„Od zlata jabuka“ od davnina je simbol sreće i blagostanja širom Balkana. No, jabuka je i riznica zdravlja. Zato je nekada svako domaćinstvo imalo svoje omiljene recepte za jela i poslastice od jabuka. Svaka žena imala je svoje omiljene trikove pomoću kojih je od ove jednostavne, ali čudesne voćke, pravila ukusna remek-dela, zlata vredna.

Izvor: Privatna arhiva, Dragana Šuica

Danas jurimo za nekim „stranim“, egzotičnim receptima koji su u modi. Kuće više ne mirišu na jabuke i cimet. Bledi sećanje na trud majki i baka koje su svojim rukama pravile, ne samo zdrave i neodoljive špecije, nego uspomene. Ne smemo to da dozvolimo – ni zbog njih, ni zbog nas. Vreme je da od zaborava otmemo te stare recepte. Vreme je i da u dom i srce vratimo toplinu prošlih vremena. Vreme je da od zaborava otrgnemo i nas  same.

Koliko je jabuka dragocena, pročitaj u tekstu „Jabuka: Zaboravljeno čudo iz naših voćnjaka“. A ovaj tekst iskoristi kao podsetnik i vodič kroz dugu listu zdravih i ukusnih jela od jabuke.

Izvor: Privatna arhiva, Dragana Šuica

Jabuke u šlafroku: Mirisni zalogaji u hrskavom ogrtaču

Jabuke u šlafroku ili jabuke u testu, su zaboravljeni klasik koji je decenijama krasio trpeze, kao brz i jednostavan desert za sve prilike. Mislimo da ne postoji niko ko ne voli ovu toplu, sočnu jabuku sa hrskavom koricom – pravi mali zalogaj sreće.

Sastojci:

  • 4 jabuke (po mogućstvu kiselije sorte)
  • 150 g brašna
  • 1 jaje
  • 1 kašičica šećera
  • Prstohvat soli
  • 200 ml mleka
  • Ulje za prženje
  • Prstohvat cimeta i šećera u prahu – za posipanje

Priprema:

  • Jabuke oljušti, izvadi sredinu i iseci na kolutove.
  • U posudi umuti jaje sa šećerom i prstohvatom soli. Zatim dodaj brašno i mleko mešajući, dok ne dobiješ glatko testo, ali ne previše gusto – nešto slično smesi za palačinke.
  • Zagrej ulje u tiganju. Kolutove jabuke umači u testo, pa ih pažljivo prži u vrelom ulju, dok ne postanu zlatno-braon sa obe strane.
  • Kada se ohlade, pospi ih šećerom u prahu i cimetom.

Topla jabuka, hrskavo testo i miris cimeta – teško je odoleti ovom jednostavnom, a fantastičnom desertu. Savršeno ide uz čaj ili kafu u hladnim jesenjim i zimskim danima.

Izvor: Canva

Tufahije: Ukus Orijenta na našim trpezama

Tufahije su tradicionalni desert koji potiče iz Persije, ali su na našim prostorima postale omiljene na poseban način. Ovaj sočni desert kombinuje jabuke, orahe i bogatu slatkoću sirupa. Tufahije su prava mala luksuzna poslastica, naročito omiljena kod dece.

Sastojci:

  • 6 većih jabuka
  • 100 g mlevenih oraha
  • 50 g šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 limun (sok)
  • 300 ml vode
  • 150 g šećera za sirup
  • Slatka pavlaka ili šlag za dekoraciju

Priprema:

  • Jabuke pažljivo oljušti, izdubi sredinu i premaži ih limunovim sokom da ne potamne.
  • Mlevene orahe pomešaj sa šećerom i cimetom. Ovom smesom napuni udubljenja u jabukama.
  • U šerpi pomešaj vodu i šećer, pa zagrej dok se šećer ne otopi. Ubaci jabuke i kuvaj ih lagano u sirupu oko 15-20 minuta, dok ne omekšaju.
  • Jabuke pažljivo izvadi iz sirupa, složi na tanjir, prelij sa malo sirupa i posluž uz šlag ili slatku pavlaku.

Svaki zalogaj ove sočne poslastice ima moć da nas vrati u neka prošla vremena -vremena u kojima je slatkoća dolazila iz prirode, a deserti imali dušu.

Izvor: Canva

Pečene jabuke sa orasima i medom

Ako želiš desert koji je lagan, zdrav, ali i slatki užitak, pečene jabuke sa orasima i medom su pravi izbor. Ovaj recept je omiljen među ljubiteljima prirodnih, aromatičnih deserta. Možeš da budeš i kreativna, da ga prilagodiš sebi, tako što ćeš koristiti sopstvene omiljene dodatke. Mi ti dajemo jedan od predloga.

Sastojci:

  • 4 jabuke
  • 4 kašičice meda
  • 50 g oraha, krupno seckanih
  • Prstohvat cimeta
  • Po želji suvo grožđe ili neko drugo suvo voće

Priprema:

  • Jabuke oljušti i izdubi sredinu.
  • U svaku jabuku stavi kašičicu meda, pospi orasima i cimetom, a po želji dodaj i malo suvog voća.
  • Poređaj jabuke u pleh, prelij dno pleha sa malo vode i peci na 180°C, oko 30 minuta, dok jabuke ne omekšaju.

Miris pečenih jabuka koji se širi domom vraća uspomene, a ukus ovog jednostavnog deserta podseća na sve one trenutke koje smo možda zaboravili, ali koji nikada neće izgubiti svoju vrednost.

Izvor: Canva

Bakina pita od jabuka

Bakina pita od jabuka kombinuje sastojke tako da stvara slojevitu, aromatičnu pitu koja se topi u ustima. Njena posebna tekstura – hrskava spolja i sočna iznutra, sa mirisom cimeta i jabuka, podseća na neke prošle, jednostavnije dane. Zato i ima posebnu vrednost.

Sastojci:

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 1 kg jabuka (kiselkastih sorti)
  • 200 g šećera
  • 100 g seckanih oraha
  • 1 kašičica cimeta
  • 100 ml ulja ili rastopljenog maslaca

Za sirup:

  • 200 ml vode
  • 150 g šećera
  • Par kapi limunovog soka

Priprema:

  • Jabuke oljušti, izrendaj i dodaj šećer, cimet i orahe. Dobro izmešaj.
  • Svaku koru premaži sa malo ulja, nanesi sloj nadeva od jabuka, a zatim koru pažljivo uvij u rolnu.
  • Postavi sve rolne u podmazan pleh i peci na 180°C, oko 30 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđe.
  • Dok se pita peče, pripremi sirup, tako što ćeš u šerpici zagrejati vodu, šećer i nekoliko kapi limuna dok se šećer ne otopi.
  • Vruću pitu izvadi iz rerne i odmah prelij toplim sirupom. Ostavi da pita upije sirup i da se ohladi.

Ovaj recept je savršen za jesenje i zimske, hladne dane. Istovremeno, on predstavlja deo bogatog nasleđa kulinarskih veština, podsećajući nas na to koliko su jabuke bile cenjene u narodnoj kuhinji.

Izvor: Canva

Povratak tradicionalnim ukusima

U moru novih i modernih poslastica često previdimo one recepte koje su naši preci godinama praktikovali i usavršavali. Ali, tufahije, jabuke u šlafroku, pečene jabuke i pita, nose u sebi čar koju retko koja savremena poslastica može da zameni. Jer, to su ukusi detinjstva, mirisi kuće naše bake i jednostavne sreće.

Vreme je da se vratimo ovim zaboravljenim receptima, zato što su ponekad najlepši ukusi baš oni koje smo oduvek imali tu pred nama. Tu su oni i dalje, samo ih treba ponovo otkriti.

Izvor: Canva

Jabuke: beskonačan izvor kreativnosti u kuhinji

Sem što su veoma zdrave, jabuke su i veoma upotrebljive – bilo kao glavni sastojak, bilo kao dodatak drugim namirnicama, jer se sa mnogim savršeno uklapaju. Zato je upotreba jabuka toliko raznolika. Realno, granice su samo tamo dokle seže tvoja mašta.

Zbog svih blagodeti, sem napisanih recepata, u nastavku donosimo i spisak još nekih predloga i vodič kroz kulinarsku magiju jabuka. Budi kreativna i uživaj.

Izvor: Canva

Jela i salate od jabuka

  • Meso jabuke – iseckane jabuke kao dodatak raznim jelima poput piletine ili svinjetine.
  • Supa od jabuke – supa sa jabukama, lukom, celerom i drugim začinima.
  • Kaša od jabuke – kuvane jabuka sa začinima, medom i raznim dodacima poput ovsenih pahuljica.
  • Pire od jabuka – jednostavan pire koji se koristi kao prilog ili osnova za druge recepte.
  • Salate – sveže salate sa rendanim jabukama, orašastim plodovima i sirom.
  • Kremasti rižoto s jabukama – rižoto sa kremastim sirom, komadićima jabuke i orasima, za slatko-slanu kombinaciju.
  • Punjene jabuke – jabuke punjene mesom – na primer svinjetinom ili piletinom, orasima i začinima, pečene u rerni.

Izvor: Canva

  • Kari-jabuke – dinstane jabuke u kariju, sa kokosovim mlekom kao dodatakom.
  • Jabukov puter – kremasti namaz od kuvanih jabuka sa začinima, odličan za palačinke, tost ili keks.
  • Kiseli kupus sa jabukama – jabuke dodate u kiseli kupus za blag slatkasto-kiselkast ukus.
  • Pljeskavice sa jabukama – rendane jabuke u mesnoj smesi za sočnije pljeskavice.
  • Gulaš sa jabukama – jabuke dodate u gulaš za blagu slatkoću koja omekšava ukus mesa.
  • Kompot od jabuka – kuvane kriške jabuka, sa ili bez zaslađivača – jelo koje može da se koristi kao užina, poslastica, ali i da zameni bilo koji obrok.

Izvor: Canva

Slatkiši:

  • Pita od jabuka – klasičan desert sa tankim slojevima testa i nadevom od jabuka, šećera, cimeta i limunove korice.
  • Džem i marmelada od jabuka – slatki namaz koji se pravi kao i svi ostali džemovi ili marmelade
  • Džem od jabuka i šljiva – kombinacija jabuka i šljiva za bogat, tamni džem sa posebnim ukusom.
  • Kolači sa jabukama – razni kolači (poput biskvita) sa komadićima jabuka.
  • Trufle od jabuka – slatke kuglice napravljene od jabuka i čokolade.
  • Štrudla od jabuka – slična je piti, ali u obliku uvijene rolne.
  • Čips od jabuka – pečeni kriške jabuka posute sa cimetom ili šećerom.

Izvor: Canva

  • Pecivo sa jabukama – razni deserti poput mafina i keksa sa jabukama.
  • Karamelizovane jabuke – jabuke prelivene karamelom ili otopljenom čokoladom, posute orašastim plodovima ili bombonama.
  • Jabukove kocke sa cimetom – kolač sa kockama jabuke i cimetom, često preliven kremom od vanile.
  • Jabukova baklava – varijacija baklave gde se koriste jabuke umesto ili zajedno sa orasima.
  • Palačinke sa jabukama – rendane jabuke umešane u smesu za palačinke, što ih čini mekšim i aromatičnijim.

Izvor: Canva

Pića:

  • Sok od jabuka – prirodan sok od svežih jabuka.
  • Cider – fermentisani napitak od jabuka, popularan u mnogim kulturama.
  • Jabukova rakija – rakija napravljena od fermentisanih jabuka.
  • Jabukov smoothie – napitak od svežih jabuka, uz dodatak jogurta ili mleka.
  • Jabukovo medno vino (med i jabuke) – ukusno piće koje se pravi od mešavine meda i jabuka.
  • Jabukovo pivo – pivo sa aromom jabuka.
  • Kuvano vino sa jabukama – klasičan zimski napitak, koji podrazumeva da se jabuke kuvaju u crvenom vinu, sa začinima kao što su cimet i karanfilić.
  • Ledeni čaj od jabuka – hladan napitak sa svežim jabukama, limunom i mentom, savršen za osveženje.
  • Smoothie sa jabukama i bundevom – sezonski, super-zdravi i ukusni smoothie, koji kombinuje jabuke, bundevu, začine i grčki jogurt.
  • Topla čokolada sa jabukama – topla čokolada sa dodatkom jabukovog soka, za bogat i neobičan ukus.
  • Jabukov sok sa začinima – napitak sa začinima kao što su cimet i karanfilić, često se konzumira tokom zime.

Izvor: Canva

Proizvodi od jabuka

  • Jabukovo sirće – prirodno sirće dobijeno fermentacijom soka od jabuka.
  • Jabukova melasa – sirup od kuvanih jabuka, odličan kao prirodni zaslađivač u raznim receptima.
  • Maske za lice – pire od jabuke, kao prirodna maska za osvežavanje i hidrataciju kože.
  • Čaj od sušenih jabuka – sušene jabuke se koriste kao osnova za čaj sa slatkim, voćnim ukusom.
  • Jabukova pasta za desni – prirodni „džem“ od jabuka koji osvežava i omekšava zubno meso.

Izvor: Canva

Pravi je trenutak da se vratimo onome što smo nekada znale, da ponovo pogledamo jabuku i setimo se njene, ali i svoje vrednosti. Da je doživimo, ne samo kao deo svakodnevne ishrane, već kao simbol veze sa zemljom, sa prirodom i sa onim iskonskim delom nas koji traži jednostavno, ali istinski vredno.

Prijatno!

Izvor: Canva

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


    Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

      PODELI
      PODELI
      Picture of Dragana Šuica

      Dragana Šuica

      Biram da živim ono što volim - slobodno, bez nametnutih okova. Zaljubljena sam u radost življenja, prirodu, životinje i ljudsku dobrotu. Volim da putujem od prošlosti do budućnosti u polju univerzalnog znanja, ali i da podignem zavese mističnog. Moć reči koristim da istini i skrivenoj lepoti dam vidljiv oblik. Stečena iskustva i spoznaje rado delim, jer verujem u to da smo ovde i sada ZaJedno – da kreiramo i čuda stvaramo.
      Pogledaj komentare (0)

      Ostavite odgovor

      Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

      POVEZANI ČLANCI