Search
Close this search box.
,

Cveće u saksiji – kako ga održati u životu?

saveti-za-saksijsko-cvece-2048x5

Svaka od nas je barem jedanput u životu na poklon dobila cveće u saksiji. Početno oduševljenje je verovatno bilo veliko…Strava, imam živo cveće, sa’ću da ga mazim, pazim i biće najlepše u zgradi, ma kakvoj zgradi, u celom gradu…. Ipak, realnost je često bila drugačija, a mnoge od nas koje nisu toliko vične sa biljkama, doživele su i da im se to isto cveće „ponosno“ osuši i uvene.

Zbog svih nas koje smo bar jedanput u životu bacile jadne uvele i osušene biljke u kantu za đubre, donosimo vam praktične i korisne savete kako što duže u životu održati cveće u saksiji. U celoj ovoj priči, jako nam je pomogla autorka sajta rupanasaksiji.rs, te u nedostatku bilo čega što bismo dodale, prenosimo njen tekst u celosti…

Najčešća pitanja u vezi uzgoja saksijskih biljaka

Izvor: Canva

Da bismo na najbolji način saželi celokupan “proces” gajenja ukrasnih biljaka u kućnim uslovima, trudićemo se da odgovorimo na najčešća pitanja vezana za ovu oblast.

 1. Koje sve cveće možemo smatrati ukrasnim sobnim cvećem?
 2. Osnovna pravila za negu – odabir zemlje, saksije, đubriva?
 3. Kako znati koliko treba zalivati sobno cveće?
 4. Kako presađivati ukrasno sobno cveće?
 5. Kako razmnožavati ovo cveće?
 6. Kako se rešiti biljnih bolesti i štetočina?

Koje cveće se smatra ukrasnim sobnim cvećem?

Ukrasno sobno saksijsko cveće je svako bilje koje se gaji u kućnim uslovima, odnosno u unutrašnjem prostoru, a koje služi za ukras i oplemenjivanje životnog prostora. Pod njim podrazumevamo i biljke koje cvetaju, kao i one koje nam ne daju cvet. Najčešće sobno cveće koje možemo naći u srpskim domovima su: orhideja, afrička ljubičica, ciklama, begonija, kalanhoa, primula, aloja, fikus, dracena, bendžamin, paprati, kaktusi, adam, tradeskancija, kroton, filadendron, božićna zvezda, itd.

Nega sobnog cveća?

Izvor: Canva

Kao i sve biljke, i ukrasno saksijsko cveće zahteva određenu negu i brigu. Svako cveće ima svoje specifičnosti u odnosu na klimatske uslove, sastav zemlje, količinu hranljivih materija, količinu vode itd. Nekima će biti potrebno manje, nekima više vode. To se odnosi i na količinu svetla, kao i na temperaturu prostorije u kojoj se biljka čuva.

Izbor saksije

Ono što je zajedničko pravilo za uzgoj sobnog ukrasnog bilja jeste da prvenstveno treba obezbediti saksiju koja odgovara veličini biljke. Za cveće sa većim korenom po pravilu ide i veća saksija, i obrnuto. Ako je saksija premala, biljka neće imati dovoljno hranjivih materija te će gladovati. Treba paziti i na veličinu otvora na dnu saksije. On treba da bude dovoljno veliki da bi višak vode prilikom zalivanja mogao nesmetano da otiče, čime se sprečava truljenje korena.

Odabir zemlje

Sledeće na šta treba paziti je zemlja. Ako primetimo da biljka slabije napreduje, da žuti i vene, prvo treba pogledati da li je zemlja dobra i da li odgovara biljci. Najkvalitetniju zemlju za određenu vrstu sobnog ukrsnog cveća je poželjno kupiti u proverenim cvećarama ili rasadnicima. Tamo će nam stručna lica preporučiti najbolje supstrate za našu biljku, ali i đubrivo koje će joj najviše prijati. Za bolju drenažu, zemlju možemo pomešati sa peskom, a na dno saksije stavilti krupnije kamenčiće.

Kada i koliko zalivati saksijsko cveće?

Zalivanje nam često može napraviti problem, jer je opšte mišljenje da biljke treba obilno i stalno zalivati da bi rasle. Ipak, prekomerno zalivanje nije dobro, jer suvišna vlaga šteti korenu. Takođe, tako se i zemlja previše ispira, odvodeći sa sobom i hranjive mineralne sastojke. Opet, ni premalo zalivanja svakako neće doneti korist biljci. Tada će biti nakvašen samo površinski sloj zemlje, dok će koren ostati suv. Opšte pravilo je da biljku treba zalivati kada je zemlja skroz suva. Jedan od trikova je da ako saksija odzvanja kao da je prazna kada je udarimo sa strane, znači da u zemlji nema vode, i to je znak da biljku treba zaliti. Ukoliko preterate u zalivanju i biljka za dva sata ne upije vodu koja je iscurela u podmetač, vodu treba prosuti, jer je višak. Voda za zalivanje treba biti odstajala, te je dobro napuniti nekoliko flaša koje će služiti samo za to. Biljke sa većim listovima treba i orošavati, pa je zgodno imati prskalicu i čistu krpicu za tu svrhu.

Kada i kako presađivati cveće?

Izvor: Canva

Kako biljka raste, treba je i presađivati u veću saksiju da bi dalje napredovala. Najbolje vreme za presađivanje sobnih ukrasnih biljaka je proleće. U tom poslu, treba da pazimo da ne oštetimo koren. Zbog toga, biljke određene za presađivanje nekoliko dana ne treba zalivati. Tako će se zemlja malo osušiti i lakše izvući iz postojeće saksije. Takođe, sve korenčiće koji su se razvili izvan zemlje ili su truli treba odrezati i odstraniti suvo lišće i povređene grane. Nakon presađivanja, biljku moramo dobro zaliti, što je posebno važno u prvih 8 do 14 dana. Jedini izuzetak su kaktusi, koji inače ne podnose obilno zalivanje – njih ne treba zalivati 4 – 5 dana nakon presađivanja.

Kako razmnožavati saksijsko cveće?

Najveća sreća je kada vidimo da nam cveće odlično napreduje. Tada možemo doći na ideju da ga razmnožimo da bismo još više oplemenili naš prostor, ili eventualno rasad poklonili nekoj dragoj osobi. Prilikom ovog procesa, treba prvenstveno utvrditi način razmnožavanja karakterističan za datu biljku – da li je to reznicama, semenom, markotiranjem i sl. Sobne biljke se najčešće razmnožavaju reznicama – pelcerima. Skoro za sve sobne biljke važi da mogu razviti žilice samo na onim mestima svojih izdanaka gde su im pupovi. Najpogodnije vreme za razmnožavanje sobnog ukrasnog cveća je od polovine februara do polovine marta.

Da li cveće treba tretirati hemijskim sredstvima?

Izvor: Canva

Još jedna dilema vezana za ukrasno sobno cveće jeste da li ga treba tretirati hemijskim sredstvima u slučaju pojave biljnih bolesti i štetočina. Moramo znati da do oboljevanja sobnih biljaka dolazi najviše zbog neadekvatne nege i nestručnog održavanja, te je u tom smislu bolje sprovesti “prevenciju” pojave bolesti. Ako do nje ipak dođe, biljku možemo isprskati nekim insekticidom ili fungicidom. Tom prilikom, treba voditi računa da se to ne obavlja u zatvorenoj prostoriji, već napolju – na terasi, u vrtu i sl. Ako hoćemo da izbegnemo hemiju, vrlo delotvorno sredstvo je “odvar” od koprive, koji se lako pravi, a za biljke čini čuda.

Umesto zaključka

Sve u svemu, ukoliko se odlučite za kupovinu sobnog ukrasnog cveća, ili ste ga od nekog dobili na poklon, imajte u vidu da je svaka biljka živo biće koje ima svoje zahteve i potrebe. Verujemo da će vam se trud isplatiti te da će vam biljke desetostruko uzvratiti svojim izgledom, bojama, mirisom i uopšte svojim postojanjem.

Izvor: rupanasaksiji.rs

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


  Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

   PODELI
   PODELI
   Katarina Lancrat

   Katarina Lancrat

   Master specijalni pedagog na papiru, dugogodišnji copywriter u praksi. Posao u „Zvečanskoj“ me prekalio, na SOS telefonu potkovao, a pisanje web sadržaja učinilo svojom, slobodnom i odlučnijom nego ikad. Keva sam dva detinja bistra uma, ali i mnogobrojnih kreativnih tekstova koji lebde svuda po webu. Knjige su mi odlično društvo ali samo ako imam sa kim da ih oživim.
   Pogledaj komentare (0)

   Ostavite odgovor

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

   POVEZANI ČLANCI