Search
Close this search box.
,

Kako putovati sama?

Da li si nekada pomislila kako bi zaista bilo posebno i rasterećujuće ostaviti sve obaveze iza sebe? Odustati od svih dogovora i uklapanja sa drugima i prosto spakovati kofere i otputovati negde sama? Moram ti reći da sigurno nisi jedina. Često sam se sama pitala kako to izgleda otputovati sama i pijuckati Mohito na nekoj egzotičnoj plaži, na primer. 

Iz ove perspektive mi je smešno kada se setim koliko mi je bilo nezamislivo da sama sednem u kafić dok čekam drugaricu. A kamoli da spakujem kofere i negde otputujem sama.  Sad shvatam da su sve to samo barijere u glavi koje nas sprečavaju da uživamo u zaista neponovljivim stvarima. Solo putovanje je jedno od njih.

izvor: Unsplash

Top destinacije za solo putovanje

Najbitnije je da odlučiš sama sa sobom da li je takav vid putovanja za tebe. Mnoge žene koje su se usudile na to, svedoče da je solo putovanje nemerljivo iskustvo i da bi ga opet ponovile. Proguglaj koje destinacije su najbolje za žene koje putuju same. Prema nekim istraživanjima, u vrhu destinacija koje su najviše prijateljski nastrojene prema ženama koje su same na putovanju su Finska, Holandija, Francuska i Španija u Evropi, a ukoliko želiš da posetiš neku egzozičniju destinaciju, preporuka Japan, Kanada i Novi Zeland. 

Priprema je pola posla

Odluka je pala – putuješ sama. Ok, znaš i koja destinacija je u pitanju, ali nisi sigurna da je smeštaj koji si našla na nekim od sajtova baš za tebe? U tom slučaju, obrati pažnju na recenzije, pogotovo na one koje su pisale žene. Takođe, obrati pažnju i na ocene domaćina, jer ne želiš da imaš neprijatne situacije sa domaćinom, pogotovo jer si sama.

Ovo možeda deluje kao preveliki zalogaj. Preporuka je da svoje prvo solo putovanje organizuješ preko agencije, ili na nekoj bližoj destinaciji od par dana. Za razbijanje treme dobri su i dnevni ili vikend izleti koje nude brojne agencije. Tako nećeš morati da razmišljaš o prevozu i smeštaju, već samo da se fokusiraš na dobar provod.

Izvor: Unsplash

Pre polaska obavesti svoje najbliže i periodično se javljaj tako da uvek znaju gde se nalaziš. 

Trikovi koji ti mogu koristiti:

Aplikacije – skini sve aplikacije koje ti mogu biti od pomoći, kao što su Uber, Google travel, Trover.

Koristeći Uber lakše ćeš se kretati kroz grad. Samo uneseš mesto ulaska i izlaska iz vozila i zatim se povežeš sa svojim vozačem.

Google travel nudi prilagođene ture, predlaže znamenitosti i restorane u blizini tvog smeštaja. Jako dobra aplikacija, pogotovo na solo putovanju. 

Trover je odlična aplikacija ukoliko te zanima fotografija. Kada zapratiš određeni hashtag tj. lokaciju, na tvom feedu će se pojavljivati samo slike sa tvoje destinacije koje ti mogu biti prava inspiracija.

Dokumenta – obavezno napravi kopiju dokumenata ili ih slikaj da ih imaš u svom telefonu. Svetske metropole su poznate po džeparošima, pa ćeš tako biti osigurana u slučaju pljačke. Što se tiče novca, nikad sav novac ne drži na istom mestu ili u istom novčaniku. Nikad ne nosi celu sumu koju si ponela na putovanje sa sobom. Raspodeli sumu u nekoliko gomilica i sakrij na različita mesta u smeštaju, a kada izlaziš ponesi samo za ono najosnovnije.

Putna apoteka – uvek budi spremna da kod sebe imaš najosnovnije lekove, kao što su neki analgetik ili antipiretik, jer nikad ne znaš kakav je režim rada i infrastruktura apoteka i zdravstvenih ustanova na destinaciji koju posećuješ.

Za i protiv solo putovanja

Brojne su prednosti kada putuješ sama – tako bolje upoznaješ sebe i svoje potrebe, upoznaješ nove ljude i širiš mrežu kontakata. Zabluda je da će ti na ovakvom tipu putovanja biti dosadno, baš naprotiv. Kada si sama više si okrenuta svojim potrebama i željama, tako da možeš da se fokusiraš na baš one segmente putovanja ili izlete koje želiš. Nemaš taj problem da moraš da praviš kompromis zbog partnera s kojim putuješ ili da ulaziš u bespotrebne konflikte kuda ići i šta obići.

S druge strane, na destinaciji se često organizuju ture i izleti na kojima ćeš imati priliku da se družiš i stekneš nova poznanstva, što nije toliko verovatno da će se desiti ako putuješ u paru ili sa društvom. U ovom slučaju si mnogo otvorenija za neke nove razgovore i nove ljude.

Izvor: Unsplash

Nema puno razloga koji su protiv ovakvih putovanja. Bitno je da budeš načisto sa sobom da je to ono što želiš i da, pre svega budeš oprezna i dobro pripremljena. Uvek se dobro informiši o destinaciji i pravilima ponašanja i oblačenja na istoj, da ne bi sebe dovela u neprijatnu situaciju. Mana solo putovanja je i doplata za jednokrevetnu sobu. Kad si već odlučila da putuješ sama, mala je verovatnoća da želiš da deliš sobu sa nekom nepoznatom osobom. U tom slučaju je doplata za jednokrevetnu sobu neizbežna, ali komfor i mir nemaju cenu. Sa druge strane, motiv putovanja može biti i baš to – želja da stekneš nova poznanstva. Samim tim ti smeštaj u sobi sa još jednom, dve ili tri osobe neće predstavljati problem. Sve zavisi od tvojih preferencija i očekivanja. 

U slučaju da ne želiš da budeš sama, nego prosto nisi mogla da usaglasiš svoje slobodne dane sa prijateljima, uvek postoji opcija da na nekim od foruma koji se bave putovanjima, pronađeš osobu koja bi ti pravila društvo. Naša preporuka su forumi koji se pretežno bave ženskim temama i gde je verovatnoća da ćeš pronaći saputnika najveća.

Različiti su razlozi za solo putovanja!

Nekome je to način života i potpuno prirodna stvar, a nekome izlazak iz zone komfora. Ono zahteva malo duže preispitivanje i planiranje. Bez obzira kojoj grupi pripadaš, naš ti je savet da iskoračiš i konačno uradiš nešto izuzetno za sebe. Nalaziš se u najboljim godinama i u najboljem momentu svog života za nezaboravnu avanturu.

Autorka: Sanja Dragović

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


  Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

   PODELI
   PODELI
   Saradnice

   Saradnice

   Saradnice su sa nama jer je jako važno da ni jedna priča ne liči na drugu. One su kreativne, stručne da uvek ispričaju priču baš onaku kakva jeste, a o svemu znaju skoro pa sve... Zato su tu sa nama, kao najbolje drugarice iz srednje koje o nama znaju i ono čega se mi ne sećamo.
   Pogledaj komentare (0)

   Ostavite odgovor

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

   POVEZANI ČLANCI