Search
Close this search box.
,

Putovanje na more bez muškog suvozača

Stiglo nam je leto i planovi kuda na more se uveliko realizuju. Planiraju se putovanja sa mužem i decom, momkom ili prijateljicama koje su solo ili žele da odmore- znate od koga. Ukoliko spadaš u drugu grupu onda te očekuje veselo putovanje autom bez muškog suvozača.

Izvor: Canva

Godinama se veliki broj ljudi odluči autom krene na put. To daje slobodu da se kreću iz mesta u mesto i uglavnom su to muškarci. Ima i onih žena koje će ovog leta da putuju bez muškaraca. Ukoliko si ti jedna od njih i u planu imaš “žensko leto” neka ovo bude tvoj vodič.

Žena za volanom

Izvor: Canva

,,Sigurno vozi žena“. Da li vam je poznata ova rečenica uvek kada se napravi greška u saobraćaju? 

Stereotipa je bezbroj od toga da žene loše parkiraju, sporo voze ili ih je čak strah od same vožnje. Sigurno u vašoj okolini poznajete ovakve žene, ali svakako da znate i mnoge koje parkiraju paralelno iz prve?

Na sve to ćemo dodati i komentare da ne možes da voziš sama bez muškarca (muža,momka, brata). Molim? Pa oni nisu svesni koliko smo mi snalažljive i da njihova uverenja odavno ne važe. Ne padajmo pod uticaj predrasuda! Žene su sada rame uz rame sa muškarcima i za volanom su pravi šmekeri.

Nekada je važilo pravilo da muškarac vozi, a žena dodaje sendviče. Medjutim vremena se menjaju pa sa njim i to da je lepša polovina sa mesta suvozača prešla na mesto vozača.

Da li sam dovoljno dobar vozač za dugo putovanje?

Izvor: Canva

Ovo pitanje je sasvim normalno i javlja se pred svima koji se spremaju za svoje prvo duže putovanje bez muškog suvozača na more. Bilo bi čudno da se ne postoji makar mala doza straha, koji nas usmerava samo na oprez u logistici.

Uzmimo primer jednu situaciju koja može poslužiti kao dobra priprema. Do mora je potrebno preći 500km, a ti prelaziš 20km na dan po gradu. Vožnja po gradu se odvija pod znatnijim brojem ˝ometača˝ u vožnji. Tu su : pešaci, znakovi na putu, telefon koji zvoni, drugi vozači koji trube… Na autoputu poloviš brzinom koja ti leži, muzika sa radija koju ti biraš i nema žurbe. U toj atmosferi nećeš ni primetiti da se pređeni kilometri na satu nižu neverovatno brzinom.

Nakon što pređeš toliki put bićeš preponosna na sebe i radovaćeš se sledećem letu! 

Ipak, ukoliko bi putovanje predstavljalo tvoju prvu vožnju i držanje volana nakon par godina, možda ne bi bilo loše da sa tobom podje neko ko je željan avanture, a opet super stručan da glumi kopilota.

Putovanje bez muškog suvozača ume da bude veoma zabavno!

Izvor: Canva

Putovanje bez muškarca ume da bude zabavno! Seti se samo nekog putovanja sa muškarcem. Ne žele da staju često, ne zanima ih tvoja želja da svratiš u šoping centar koji si videla usput i ne dopada im se tvoja muzika.

Dobra vest je ta da ukoliko voziš bez jačeg pola play lista je samo tvoja i šoping usput je tvoj izbor. Zvuči dobro, zar ne?

Veliki plus je dobra drugarica ili dve u autu, tu je zabava zagarantovana. Možete obaviti koju trač partiju, praviti planove i pauze na putu koliko vam je to potrebno i naravno muzika na max!

Pripreme pred put

Draga ženo, ponovićemo još jednom da su žene sposobne i mogu sve! To je jedna jako važna ženska parola koja daje vetar u ledja i podseća nas koliko smo hrabre i sposobne. Ali zašto je to važno za putovanje na more bez muškog suvozača?

Kada je muškarac vozač on brine o stvarima kao što su gume i ulje, to nije tvoj deo posla. Ipak vreme je da naučiš par stvari oko auta kako te na putu ne bi iznenadile lampice na kontrolnoj tabli ili meke gume. Dobro proveri auto u nekom servisu pred sam put kako ne bi došlo do bilo kakvog iznenađenja. Cena takvog pregleda automobila je simbolična i samo testiranje traje vrlo kratko.

S obzirom da se put ne može predvideti i situacije koje se mogu desiti, ne zaboravi da za svaku postoji rešenje. Imaj kod sebe broj šleb službe i broj nekog tebi bliskog ko se poznaje u automobile. Nemoj pitati baš bilo kog prolaznika da ti pomogne ukoliko to bude bilo potrebno. Najbolja opcija jeste da staneš na pumpu i od radnika zatražiš pomoć. Sigurno nisi prva osoba koja im je to zatražila. 

Neophodna dokumentacija i oprema za putovanje

Izvor: Canva

Pre nego što podješ na put napravi dva spiska, jedan da proveriš da li si ponela sve od dokumentacije, a drugi da li je sve od opreme koje je obavezna u automobilu spremo.

Od dokumentacije obavezno proveriti da li je spremno sledeće:

-važeći pasoš,

-zeleni karton (informiši se da li je potreban u zemlji u kojoj putuješ),

-žuta karta (potrebna je ukoliko vozilo nije registrovano na tvoje ime),

-zdravstveno putno osiguranje

-evropski formular za prijavu saobraćajnog udesa

Što se tiče auta, kako bi te služio celim putem i bio potputno zakonski ispravan kada je u pitanju oprema, nakon obavljenog malog servisa proveri da li u njemu imaš: prvu pomoć,

-rezervni točak,

-reflektujući prsluk (na dohvat ruke),

-sigurnosni trougao,

-protivpožarni aparat

-sajlu  

Neke od zemalja imaju svoja pravila i posebne zahteve kada je u pitanju oprema za automobil. O tome se treba dobro informisati pre samog puta kako bi sve spremila na vreme. 

Uz dobru organizaciju, putovanje na more bez muškog suvozača nije bauk, već zabava. Vidi i sama na autoputu, dok mu dodaješ flašicu vode, koliko žena za volanom prelazi kilometre bez muškarca uspešno!

Srećan put, Bumerko!

Autorka: Marija Perić

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


  Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

   PODELI
   PODELI
   Saradnice

   Saradnice

   Saradnice su sa nama jer je jako važno da ni jedna priča ne liči na drugu. One su kreativne, stručne da uvek ispričaju priču baš onaku kakva jeste, a o svemu znaju skoro pa sve... Zato su tu sa nama, kao najbolje drugarice iz srednje koje o nama znaju i ono čega se mi ne sećamo.
   Pogledaj komentare (0)

   Ostavite odgovor

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

   POVEZANI ČLANCI