Search
Close this search box.
,

Strah od menopauze i šta da očekujemo?

U razgovoru sa Dr Majom Ristić, specijalistom ginekologije i akušerstva KBC Zvezdara u Beogradu, napravile smo seriju razgovora o menopauzi i perimenopauzi. Sve nam je objasnila na vrlo razumljiv i jednostavan način.

˝Kao ginekolog u praksi često dolazim u kontakt sa ženama koje na pomen termina menopauze prestrašeno ustuknu. Kao da im je dodeljena dijagnoza teške bolesti, a svaku tegobu ili simptom kategorično negiraju.

U narednom tekstu, pokušaću da malo pojasnim prirodu ovog neizostavnog razdoblja u reproduktivnom životu svake žene. Nadam se da ćemo na taj način malo umanjiti nepotreban strah˝.

Izvor: Canva

Sa čime smo rođene?

˝Dakle, svaka od nas, u trenutku rođenja, u jajnicima ima oko 400.000 jajnih ćelija. Jajnici i jajne ćelije od rođenja, a naročito od početka puberteta neprekidno učestvuju u složenim procesima lučenja ESTROGENA I PROGESTERONA. Ovi hormoni učestvuju u procesima ovulacije i mestruacije koji zovemo MENSTRUACIONI CIKLUS. U svakom mesečnom ciklusu nepovratno propadne 1021 jajnih ćeija bez mogućnosti njihovog ponovnog stvaranja. Samo da pojasnim- od ove 1021. jajne ćelije samo je jedna ona prava. Ta jedna dovoljno sazre da od nje u pravom tenutku i  na pravom mestu može nastati embrion tj buduća beba. Ostale jajne ćelije propadaju u različitim fazama svog rasta koji se odigrava tokom svakog menstrualnog ciklusa˝.

Smatra da se žena tokom reproduktivne faze života tj od prve mestruacije ima oko 400 ciklusa. Prostom računicom, shvatamo da će do, prosečno 51. godine, izgubiti gotovo sve jajne ćelije kada otprilike nastupi menopauza. Na ovaj način jajnici izgube gotovo sav potencijal proizvodnje hormona i cikličnog pokretanja menstrualnog ciklusa.

Izvor: Canva

Kada nastupa perimenopauza, a kada menopauza?

Sada dolazimo do termina MENOPAUZA, koji označava period od godinu dana posle poslednje menstruacije. Na našem podneblju statistički je to oko 50-52 godine.

Ovoj promeni predhodi period PERIMENOPAUZE. Priod smanjene produkcije polnih hormona koji karakteriše pojava prvih menopauzalnih simptoma (valunzi, nesanica, vaginalna suvoća, gubitak koštane gustine i drugi). Ovaj period krene već negde oko četrdesete, a može da traje i celih 10 godina.

Nakon ove jedne godine bez menstruacije nastupa period POSTMENOPAUZE. Ovu fazu karakteriše povlačenje velikog broja tegoba koje su karakterisale prethodna dva razdoblja.

Zašto ulazimo u menopauzu?

Postavlja se pitanje zašto je žensko telo programirano da u jednom trenutku ostane bez bitnih hormona a da to nije rezultat neke bolesti? Objašnjenja ovakvih stvari nalaze se u samoj biti postojanja ljudskog roda i ženske jedinke u njemu.

 Kod većine životinjskih vrsta životni vek traje koliko i reproduktivni period. Ljudi, uz retke životinjske izuzetke, žive mnogo duže od reproduktivnog perioda. Organizovani smo u porodice u čijem centru je žena i potomstvo.

Smatra se da menopauza ima funkciju da omoguću ženi isključivo posvećivanje podizanju potomstva, bez izlaganja svim rizicima novih trudnoća i rađanja. Ovi rizici su veći sa starenjem organizma. Na ovaj način čuva se potomstvo i obezbeđuje jedna od osnovnih bioloških funkcija ljudske rase- produženje vrste.

Izvor: Canva

Kako savladati strah od menopause?

˝Osim kulturoloških i mentalitetnih razloga, ne postoji ni jedan drugi valjani razlog zašto bi se neke od nas stidele ili plašile prirodnog procesa tranzicije organizma. Baš kao što se ne bi trebalo da se stidimo tj plašimo menstruacije ili trudnoće. Menopauza je neizbežan prirodni proces. Potrebno je da progovorimo i potražimo načine, kako da ovaj period života provedemo prijatno u punom društvenom i radnom kapacitetu˝ .

Mogućnosti za prevazilaženje potencijalnih nelagodnosti su velike. Žena koja ulazi u ovaj ciklus svog života, neminovno raspolaže velikim bogatsvom. Neka od njih su svakako: iskustvo, zrelost, staloženost kojom mlađe žene teško vladaju…

Žena oslobođena tereta reproduktivnosti ima priliku da se posveti sebi i svom duhovnom i fizičkom balansu. Priroda nas je i sama podržala u tome. Mlada, a opet zrela žena je rasterećena pritiska o samodokazivanju i ostvaranju ličnih i društvenih ciljeva. Uz adekvatnu podršku tvog ginekologa i drugih specijalista (endokrinologa, psihologa, reumatologa…) možeš ući bez poteškoća u još jednu fazu života. Pred tobom je mnoštvo prednosti u odnosu na ono što si već ostavila iza sebe. Ne zaboravi da je to ono čime s ponosom treba da raspolažeš.

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


  Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

   PODELI
   PODELI
   Ana Tadić Pantos

   Ana Tadić Pantos

   U ovaj magazin prenela sam svoju supermoć da okupim jedinstvene ljude na istom mestu. Diplomirana sam filološkinja koja uživa da se igra rečima i niže ih u forme inspirisane maštom i životnim iskustvom. Bumerku sam stvorila kako bih pokazala ženama da ih prava mladost čeka tek u četrdesetima.
   Pogledaj komentare (0)

   Ostavite odgovor

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

   POVEZANI ČLANCI