Search
Close this search box.
,

5 malih stvari koje će vam pomoći da sačuvate zdrav razum

U vremenu koje prebrzo teče, postoje mala zadovoljstva kao oaze obnavljanja našeg mentalnog zdravlja. Njih pravimo same i to na način kako to samo nama najviše odgovara. Ovo su samo neki od predloga kako sebi priuštiti sitna zadovoljstva tokom svakodnevice.

Izvor: Canva

Sigurno vam se desilo da nešto dugo planirate i iščekujete, a na kraju kada to dobijete, ne osetite ni mrvicu onog ushićenja koje ste očekivali. Umesto da doživimo sreću u pravom trenutku, mi je činimo zavisnom od ishoda nekog događaja. 

Toliko se potrošimo u iščekivanju nečeg grandioznog, a u stvari su male, na prvi pogled beznačajne, stvari te koje nam pomažu da postignemo sve te grandiozne ciljeve.

Usmeravamo pažnju na stvari koje nemamo, verujući da će sa njima doći i sreća. Ali, u stvari, tako je nemoguće biti srećan. Stremeći ka onome za šta verujemo da će nam doneti sreću, tonemo u sve veći ambis nezadovoljstva i udaljavamo se od svih malih sreća koje se nalaze oko nas.

Mali trenuci zadovoljstva, vremenom stvaraju trajnu sreću. Prema nekim istraživanjima, navika da uživate u malim stvarima, može čak imati pozitivan uticaj na vase zdravlje.

Konstantne pozitivne emocije mogu da: poboljšaju zdravlje srca, ojačaju imunitet, smanje stres i bol i doprinesu dužem životu.

Izvor: Canva

Ukoliko ste odlučni da promenite svoj pogled na svet i malo usporite ubrzani tempo, koji nam nameće svakodnevnica, razmotrite ovih 5 malih stvari koje vam mogu pomoći da sačuvate zdrav razum.

 • Družite se sa biljkama

Poznato je da zelena boja ima umirujuće dejstvo i veruje se da umanjuje stres. Naravno, to ne znači da morate da krečite ceo stan u zeleno da biste se opustili u sopstvenom domu! Jednostvano obogatite prostor sa nekoliko biljaka i videćete koliko ćete se osećati bolje kad vam naiđe loš dan. 

Sve manje vremena provodimo u prirodi. Sve više se robotizujemo u svakom smislu te reči, pa nam se uživanje u prirodi svelo na hvatanje savršenog ugla za fotografiju, koju ćemo postaviti na društvene mreže. Umesto toga, unesite po koju saksijicu i nađite joj savršen ugao u vašem domu.

 • Sačuvajte dete u sebi

Nisu sve male radosti oko nas, neke sitnice se mogu naći i u nama. Da li ste primetili da su boje bile drugačije kad ste bili deca? Dete gleda na svet bez koristi, uživa u svemu, u ptici, u opalom lišću, u kestenu što mu je pao na glavu, u cudnom oblaku… Dete u svemu tome vidi neki smisao. Njihov svet ima čiste boje, a “odrasliji” kao da su dodali pomalo sivila u sve.

Izjedančite se sa decom, slušajte njihov smeh, igrajte se sa njima, pravite kule od peska i kolačiće od blata. Protrljajte malo oči i skinite tu sivu mrenu, koja je samo posledica ambicija i osvajačkih pohoda na besmislene ciljeve. Nemojte zaboraviti biti dete, jer samo tako ćete sačuvati čoveka u sebi.

 • Popijte kafu sami sa sobom

Znam, znam, kafa nije zdrava! Ali ako ćemo tako, nije zdrav ni stres pa se uselio u svaku poru života. Ni vazduh nam više nije zdrav, pa ga udišete. Ni sunce više nije zdravo, pa se sunčate. Hrana je puna aditiva, pa je jedete. Tako da neće vam puno naškoditi jedna samačka kafa.

Odvojite pola sata od svakodnevne trke, skuvajte sebi kafu, sedite i sami sa sobom popijte jednu kafu u miru i tišini. Kafa ima moć da spaja ljude, možda može pomoći da uspostavite dublju vezu sa samim sobom.

Izvor: Canva

 • Prepustite se mirisima

Obratite pažnju na mirise u prolazu. Prolazite, recimo, pored neke stare kuće i osetite miris krofni gotovo isti kao miris bakinih krofni. Poslednji put ste taj miris ostetili pre mnogo godina. Bake odavno nema, ali vi ćete se osmehnuti, jer vam je taj miris nekada bio izvor sreće. 

Svaki miris može da vam vrati sećanje na neki lep događaj u vašem životu. Zato pustite mirise da budu deo vašeg dana, koji će vam izmamiti osmeh na lice.

 • Nađite vremena za vašu kuhinju

Dajte svojoj kuhinji dozu ljubavi. Kada se lista obaveza proteže duže od drevnog papirusa, neka vam kuhinja postane vaša antistres oaza. Pokušajte da spremite nešto za jelo svaki dan, pa makar to bila najobičnija voćna salata ili sendvič. Zamislite je kao malu laboratoriju ukusa i ekspedicija kroz začine postaje avantura vredna pamćenja. Dopustite sebi neograničenu dozu slobode i kreativnosti. Nahranićete i dušu i telo, ali i usrećiti voljene osobe.

Navika da uživate u malim stvarima unapređuje mentalno zdravlje.

Kada bi svako posvetio pažnju svojoj mentalnoj higijeni na ovaj način, ne bi morale da se gutaju tabletice sa suncem, trouglićem i ostalim geometrijskim i nebeskim telima. Ne fali ljudima medikamenata, ljudima fali povoda za iskren osmeh. 

Ako se zagledate u svakodnevnicu, shvatićete da se tu nalaze male nepredviđene radosti sa kojima uz pomoć kojih ćete izgraditi bolji život za sebe. 

Ceneći male stvari nećete sprečiti da se loše stvari dešavaju, ali ćete naučiti kako da prestanete da naglašavate njihov značaj, a kao poklon dobićete večni izvor mantalne ravnoteže.

Usporite malo i pogledajte oko sebe!

Autorka: Danijela Vuk

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


  Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

   PODELI
   PODELI
   Saradnice

   Saradnice

   Saradnice su sa nama jer je jako važno da ni jedna priča ne liči na drugu. One su kreativne, stručne da uvek ispričaju priču baš onaku kakva jeste, a o svemu znaju skoro pa sve... Zato su tu sa nama, kao najbolje drugarice iz srednje koje o nama znaju i ono čega se mi ne sećamo.
   Pogledaj komentare (0)

   Ostavite odgovor

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

   POVEZANI ČLANCI