Search
Close this search box.
,

Sunčanica i toplotni udar kod pasa

Kako sprečiti, prepoznati i reagovati?

Dugotrajna izloženost psa suncu i visokim temperaturama mogu dovesti do veoma opasnih stanja, kao što su sunčanica i toplotni udar. Zbog mogućih dugoročnih zdravstvenih problema, ali i mogućeg smrtnog ishoda, zaista je neophodna brza i adekvatna reakcija. Zato u ovom članku detaljno obrazlažemo simptome i dajemo ti konkretne savete kako da zaštitiš svog krznenog prijatelja. 

Izvor: Canva

Kako se psi (samo)rashlađuju?

Kako bi što bolje zaštitila i predupredila eventualne ozbiljne posledice sunčanice i toplotnog udara, važno je da znaš da je pasivno rashlađivanje kod pasa drugačije nego kod ljudi. Apokrine znojne žlezde kod pasa se nalaze na jastučićima šapa. Međutim, njihova sposobnost znojenja, odnosno pasivnog rashlađivanja, je znatno manja u poređenju sa ljudima. 

Ključni mehanizam oslobađanja viška toplote i rashlađivanja tela kod pasa je dahtanje. Ono im omogućava da održe normalnu telesnu temperaturu, naročito kada su izloženi toploti i fizičkom naporu. Međutim, kada se susretnu sa ekstremnim situacijama, njihov sistem za hlađenje tela može da zakaže. I upravo su sunčanica i toplotni udar česte posledice takvih okolnosti.

Izvor: Canva

Sunčanica –simptomi i saveti

Sunčanica (toplotna iscrpljenost) je stanje koje nastaje kada se pas pregreje zbog izloženosti jakom suncu. Evo nekih ključnih znakova:

 • Intenzivno dahtanje i ubrzano disanje. Ako pas na taj način pokušava da rashladi telo, sasvim izvesno mu je previše toplo.
 • Slabost i letargija. Pas koji je dugo na jakom suncu, vrlo verovatno će izgledati umorno i biće bez energije, sporih pokreta.
 • Povećana žeđ. U slučaju sunčanice, pas će često piti vodu u većim količinama kako bi se hidrirao.
 • Povraćanje ili proliv. Ovi simptomi (uz ostale) svakako ukazuju na gubitak balansa u organizmu i (vrlo) moguće sunčanicu.
 • Jako crvenilo desni i jezika. Ovo je svakako signal koji ukazuje na to da se telo psa bori sa toplotnim stresom.
 • Povišena telesna temperatura. Ona je takođe jedan od indikatora sunčanice.
 • Slab, nesiguran hod, gubitak koordinacije.

Izvor: Canva

Ako primetiš neki od ovih simptoma, odmah reaguj:

 • Hitno premesti psa na hladnije mesto, daleko od sunca.
 • Obezbedi psu svežu, umereno hladnu vodu, u dovoljnim količinama, kako bi se hidrirao.
 • Pažljivo i postepeno rashladi psa. Može da posluži neka prskalica sa vodom ili lagano kvašenje tela, hladne obloge na šapama.
 • Nakon ukazane prve pomoći, odvesti psa veterinaru, naročito ako simptomi ne popuštaju. 

Toplotni udar – simptomi i saveti

Toplotni udar je po život opasno stanje. On nije nužno vezan za izloženost jakom suncu, već za ekstremno visoku temperaturu kojoj je pas izložen. Povećana vlagu u vazduhu povećava rizik. Do toplotnog udara dolazi kada telesna temperatura psa dramatično raste, a pas nije u stanju da se na odgovarajući način rashladi.

Izvor: Canva

Faktori koji povećavaju rizik za dobijanja toplotnog udara:

 • Ostavljanje psa u parkiranom automobilu. To se jednostavno ne radi! Čak ni uz otvorene prozore na par minuta. Temperatura u automobilu, za jako kratko vreme, može drastično da poraste, što je veoma opasno za psa.
 • Dugotrajno izlaganje jakom suncu. Pas ne sme biti izložen suncu bez dovoljno zaklona, hladovine i vode, naročito tokom vrelih letnjih dana.
 • Fizičko naprezanje tokom ekstremno visokih temperatura. Prekomerno trčanje, pa čak i igra, tokom vrelih dana, mogu dovesti do pregrevanja tela.
 • Povećanu pažnju posvetiti psima sa povećanim rizikom. U tu grupu spadaju psi sa prekomernom težinom, psi sa gustim krznom i dugom dlakom, stari, bolesni, kao i štenci. Međutim, posebno su rizični brahiocefalični psi, kao što su bokseri, engleski i francuski buldog, bostonski terijer, ši cu, mops ili bulmastif. Ovi psi, zbog takozvane „spljoštene“ njuške, imaju ozbiljnih disajnih problema tokom cele godine. Kada dođu u situaciju pojačanog dahtanja, oni se zapravo guše. Iz tog razloga su u ogromnom riziku i od dobijanja sunčanice i toplotnog udara.

Izvor: Canva

Prepoznavanje simptoma toplotnog udara je od ključnog značaja

Evo nekoliko najvažnijih znakova koji mogu ukazivati na toplotni udar:

 • Ekstremno brzo disanje, intenzivno dahtanje ili gušenje.
 • Visoka telesna temperatura (preko 40°C). Ako je telo psa izuzetno toplo i na dodir, uz druge simptome, verovatno preživljava toplotni udar.
 • Jarko crvene ili modre desni i jezik. Ovo je siguran znak da je došlo do problema sa cirkulacijom.
 • Problem sa koordinacijom, opšta slabost i otežano kretanje.
 • Gubitak svesti ili kolaps. Ovo je najozbiljniji simptom koji ukazuje na izuzetno teško stanje, opasno po život.

Izvor: Canva

I sama sumnja na toplotni udar zahteva hitnu reakciju i pružanje prve pomoći pre odlaska kod veterinara. 

 • Hitno premesti psa u hladovinu ili hladniji, klimatizovan prostor, kako bi se rashladio.
 • Ponudi psu umereno hladnu vodu – nikako ledenu. Ne forsiraj psa da pije i nemoj mu sipati vodu u grlo, jer može da se uguši.
 • Postepeno psa rashladi. Hladne obloge se stavljaju samo na šape. Nikako ne polivaj psa vodom. Ne koristi led i hladne obloge na stomaku i glavi, jer pas može da zapadne u stanje šoka.
 • Čim se malo stabilizuje, psa treba transportovati do veterinara.

Bolje sprečiti, nego lečiti

Iako postoje okolnosti i situacije van naše kontrole, postoji mnogo toga na šta možemo da utičemo. Zato ti dajemo nekoliko korisnih saveta u smislu prevencije i smanjenja rizika od sunčanice i toplotnog udara:

Izvor: Canva

 • Uvek osiguraj svom psu pristup svežoj vodi – naročito tokom visokih spoljnih temperatura.
 • Šetnje i/ili trening sa psom organizuj u vreme kad je sunce slabije i kada su temperature niže. Ne zaboravi ni da su psi mnogo niži od nas, odnosno bliži tlu koje je znatno toplije od temperature vazduha. Ta razlika se kreće od nekoliko stepeni do preko 20. Dakle, ako je napolju oko 35°C, tlo može biti i preko 50°C. Stoga naročito budi oprezna ako si u gradu i šetaš psa po asfaltu ili betonu. U prodaji postoji veliki izbor prsluka za rashlađivanje, što može biti odlična svakodnevna „prva pomoć“ u toku šetnje. Postoje i cipele za pse, ali i zaštitne kreme za jastučiće na šapama koje smanjuju rizik od dobijanja opekotina i oštećenja. Razmisli i o ovoj opciji ako ti i tvoj ljubimac nemate zelenih površina u blizini doma.
 • Ako pas boravi napolju, obezbedi mu dovoljno hladovine i zaklona, kako bi mogao da se skloni od direktnog sunca. Eventualno mu napravi neku „hladnu“ zonu. To može biti pristup hladnim pločicama, nekoj većoj kofi ili kadici sa vodom i slično. Isto važi i za pse koji borave unutar kuće ili stana. Ako se odlučiš za „hladne prostirke“ koje mogu da se kupe po pet šopovima, ne zaboravi mere opreza. Pojedini psi vole svašta da grickaju, a ove prostirke baš i nisu namenjene jelu.
 • Ako pas boravi u boksu, možda ćeš razmisliti i o „vodenoj zavesi“ kao idealnom rešenju. To su zapravo prskalice kakve viđaš po kafićima, koje se montiraju ispred ulaza u boks. Mogu da se nabave za 10-20 EUR, montaža je laka, a „vodena zavesa“ istovremeno osvežava i snižava temperaturu.
 • Još jednom da ponovimo: nikada ne ostavljaj psa u parkiranom automobilu tokom toplih dana! Ne ni u slučaju „ali samo par minuta“!
 • Smanji psu intenzitet fizičkih aktivnosti. Da – čak i kada je igra u pitanju. 
 • Smanji količinu i kalorijsku vrednost hrane. Zapravo, preporučljivo je obrok podeliti i davati iz dva puta. Razlog je taj što se psima tokom varenja telo greje. Više hrane, duže varenje, više toplote – logično. Neki psi sami sebi redukuju ishranu ili odbiju hranu kada je jako toplo. Ipak, sa ovim treba biti na oprezu. Jer, odbijanje hrane može biti i simptom nekih ozbiljnijih stanja, pa konsultacija sa veterinarima nikada nije loš izbor.
 • Psu krzno treba održavati tokom cele godine – verujemo da to nije sporno. Ipak, vreli dani zahtevaju pojačane mere opreza kod pasa sa gustom dlakom. Šišanje nekim dugodlakim i „čupavim“ psima može pomoći da se dodatno rashlade. Međutim, obavezno treba ostaviti par centimetara dlake, jer im krzno štiti kožu od sunca. Ako nisi sigurna u „šta i koliko“, uvek je dobar potez savetovati se sa veterinarima, iskusnim vlasnicima, odgajivačima ili grumerima.

I za kraj, ali ne manje važno, ostavljamo jedno podsećanje

Izvor: Canva

Napolju (nažalost) samostalno živi veliki broj pasa. Njihov život je sam po sebi veoma težak, često surov i uglavnom veoma tužan. Zato, ako već to ne radiš, molimo te da negde ostaviš bar neku činijicu sa vodom i za njih. Može da posluži i stara šerpica, plastična kutija koja ničemu ne služi, balon za vodu presečen na pola – bilo šta što možeš da napuniš. I voda – ona koja život znači…

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


  Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

   PODELI
   PODELI
   Dragana Šuica

   Dragana Šuica

   Biram da živim ono što volim - slobodno, bez nametnutih okova. Zaljubljena sam u radost življenja, prirodu, životinje i ljudsku dobrotu. Volim da putujem od prošlosti do budućnosti u polju univerzalnog znanja, ali i da podignem zavese mističnog. Moć reči koristim da istini i skrivenoj lepoti dam vidljiv oblik. Stečena iskustva i spoznaje rado delim, jer verujem u to da smo ovde i sada ZaJedno – da kreiramo i čuda stvaramo.
   Pogledaj komentare (0)

   Ostavite odgovor

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

   POVEZANI ČLANCI