Search
Close this search box.
,

  Slovenački dragulj-Bled

          

Još jedno putovanje sa prijateljicama koje praktikujem, više u terapeutske svrhe, u korist zdravog razuma i zdrave duše. Lokacija – Bled. Dovoljno blizu da se lako organizujemo, a opet dovoljno daleko da je promena ambijenta potpuno očigledna. Kao neko ko ne voli nepredviđene situacije, uvek se dobro pripremim pre putovanja. Ovaj put ipak nisam. Znam da svako putovanje donosi nešto lepo i prepustila sam se iznenadjenju.

Na put sam se uputila sa mojom najboljom prijateljicom Majom. Ona je vozila, ja sam bila navigacija. Geografski, naša destinacija i nije toliko udaljena, ali sve ono što nas je čekalo na putu i na samom odredištu je toliko daleko i drugačije od svega na šta su se naše oči navikle. Pogled mi je bio bukvalno zalepljen za šoferku auta. Priroda, pejzaži u nijansama zelene, lek za oči umorne od sivila asfalta. Te kuće sa imanjima pokraj puta, te gromade od Julijskih Alpa, savršeno podšišane žive ograde, opčinilo me je sve.

Slike: privatna kolekcija

Smeštaj

Ponuda smeštaja je neobično šarena za tako malo mesto. Mi smo se odlučile za vilu Prešern na samom jezeru. Mislim da bolji smeštaj nismo mogle da imamo. Čista bajka. S jedene strane šuma, s druge strane pogled na jezero sa divne verandice. Ma milina!

Slike: privatna kolekcija. Vila Prešern

Jutra na Bledu su najlepša. Posmatrate to podizanje magle iznad jezera, sunce koje se polako probija. Sporije nego negde drugde, taman toliko da se nauživate. Čist vazduh vam golica pluća. Doručak na otvorenom kao u nekom filmu iz šezdesetih, a vi u svemu učestvujete kao glavni akter.

Slika : privatna kolekcija. Bledsko jutro

Oko Bledskog jezera se proteže divna pešačka staza. Šetajući naići ćete na restorane, kafiće, hotele koji su više grupisani na istočnoj obali. Naići ćete i na par predivnih vila. Mnoge od njih su pretvorene u hotele. Jednu od tih vila je koristio i sam kralj Aleksandar Karadjordjević, a zatim i Josip Broz Tito.

Kralj Aleksandar ju je kupio od aristokratske porodice Vindišigarc 1922. godine. Kasnije je vila srušena i sagradjena je nova. Vremenom, a kako je to situacija nalagala, postala je letnja rezidencija Josipa Broza Tita ´47. godine.

Obavezno svratite do nje, popite kafu i naručite gibanicu. Nemojte da vas buni naziv, oni tako zovu kolač od jabuka, oraha i žutog fila. Ukus je fenomenalan.

Slike : privatna kolekcija. Bivša rerzidencija Josipa Broza Tita

Pogled na jezero je odavde najlepši, a to uostalom objašnjava i vlasnička struktura vile. Kao istorijski pečat koji se teško briše, u njoj još uvek postoje Titove slike i predmeti iz tog perioda. Koliko bi nekada bilo teško da se poveruje da će jednoga dana u ovoj vili boraviti obični smrtnici. Danas je vila pretvorena u hotel.

Bledsko ostrvo

Na Bledskom jezeru se nalazi jedino prirodno ostrvo u Sloveniji. Čudno zvuči ali je tako.

Slika: privatna kolekcija

Ostrvo je malo. Do njega možete doći brodićem koji oni zovi Pletna. Pletna je drveni brodić koji je dugačak 7m, a širok 2m. Brodom upravlja pletnar sa dva vesla i upravlja neobičnim stilom veslanja.

Druga opcija je da iznajmite čamac i da se sami uputite ka ostrvcetu. Trebaće vam jedno 20 minuta dobrog veslanja, ali sam sigurna da se mali napor isplati posebno ako idete u paru. Instant romantika za slike!

Slike: privatna kolekcija

I mi smo se odlučile za drugu opciju. Doživljaj je fenomenalan, ali je i umor u nedostatku kondicije ozbiljan. Bilo nam je toloko zabavno u čamcu, smejale smo se i došle do zaključka da ni jedna ne zna da vesla kako treba. Zato nam je trebalo više od 30 minuta da stignemo do ostrva. Kao nagradu za sav taj trud dočekalo nas nestvarno plavetnilo vode tirkizne boje.

Inače da vam ne pričam koliko se vodi računa o čistoći jezera. U većem delu jezera se vidi dno. Neverovatan prizor, posebno za sve nas koji dno jezera Ade Ciganlije vide jedino u plićaku.

Slika: privatna kolekcija

Zvono za sreću

Na ostrvu se nalazi crkva Marijinog Uznesenja iz 12.veka. Da bi ste došli do nje morate se popeti stepenicama koje su, pogađate… iz 17. veka, taćnije 99 stepenika iz 17og veka. 

U njoj nalazi zvono, a verovanje kaže da ono ispunjava želje. Što znači – zavrnite rukave, ili nogavice, pravac uz 99 stepenika i zazvonite. Ulaz u crkvu se naplaćuje, ali to zanemarite, sreća nema cenu!

Slike: privatna kolekcija

Legendice

Sve legenda do legende. Jedna od njih kaže da je upravnik Bledskog dvorca -Hartman Kreigh bio jako strog i okrutan prema seljanima. Jednog dana on je misteriozno nestao. Njegova žena Poliksena, šta će… krene da se svaki dan moli u kapeli na pomenutom ostrvu. U čast svog muža dala je da se izradi zlatno zvono od svog bogatstva koje je imala. Dok su zvono prevozili na ostrvo, oluja je potopila brodić. Poliksena, ne odustaje da oda počast svom suprugu, pa je zatim prodala sve što je imala i ostatak imetka uložila u izgradnju crkve na ostrvu. Muža nikada nije pronašla, ali je zato mir pronašla u jednom samostanu u Rimu. Nakon njene smrti, davne 1534. godine papa je izradio novo zvono. Blagoslovio ga je, a to je upravo ovo zvono koje se i dan danas nalazi u crkvi.  Nakon papinog blagoslova u čast ove tužne i večne ljubavi ipak postoji neko verovanje da ono ispunjava želje romantičnih turista. Da li je tako, ne znamo. Svakako legende daju posebnu čar kada prvi put posetite neku novu destinaciju. U centralnom delu crkve se nalazi kanap vezan za zvono. Nigde ne piše koliko puta možemo da ga upotrebimo. Ja se nisam štedela.

Slike: privatna kolekcija. Zvono koje donosi sreću

Bledske kremšnite ili ti krempite

Dok ste na Bledu obavezno se zasladite čuvenom bledskom krempitom. Pravljena je po specijalnom receptu. Mi ga nismo tražile već smo se ovog puta prepustile uživanju. Verujte mi, bolju niste jeli. Ogromne su, a znalci kažu da mora cela da se zaljulja kad je mrdate na tanjiru ako valja. Naravno nismo odolele, ponele smo nekoliko kući.

I da ne zaboravim, kupite je u restoranu Park, tu su najbolje i prave se po originalnom receptu. Previše priče o hrani mi izvlači vodu na usta, s toga prelazim na druge znamenitosti.

Slika: privatna kolekcija. Čuvene bledske krempite

Kupanje na jezeru

Šetajući oko jezera primetile smo dva bazena. Oni su punjeni jezerskom vodom. Ulazi se sa drvenih molova, a ulaz se naplaćuje. Neki hoteli imaju svoje plaže na jezeru ukoliko se nađete tamo tokom leta. Ja sam bila u oktobru, vreme je bilo divno, sunčano ali ne i za kupanje. Verujem da ni leti temperatura jezera nije baš prijatna za kupanje za one zimogrožljive. Međutim ti bazeni su ograđeni, pa se voda verovatno lako i zagreje.

Uz jezero ćete naići na puno pontonskih molova tako da mozete da pridjete bliže vodi. Ima i pecaroša sa ozbiljnom opremom i šatorima koji noće u odvojenim ogradjenim delovima za pecaroše, čekajući dobar ulov.  Naravno, sve to uz dozvolu grada i dozvolu za pecaroše. 

Dvorac koji gordo stoji iznad jezera

Tu smo bile već dva dana, a dvorac nas gleda i zove, čeka. Mami nas da krenemo peške, ipak dobro je da nismo. Smešten je na litici od 130m iznad Bledskog jezera. Odlučile smo se da upalimo auto i krenemo. Lepo asvaltiran put koji nas dovodi do samog ulaza u utvrdjenje. Da li treba i ovde da napomenem da je sve prelepo uredjeno i očuvano? Bledski dvorac ili tvrdjava kako ga zovu, je najstariji u Sloveniji. Izgleda da je na Bledu sve najlepše i najstarije… Izgradjen je pre više od 1000 godina. 

Nemački kralj Henrik II  je poklonio imanje Bled briksenskim biskupima. Vlasnici nisu nikada u njemu živeli. Živeli su u Briksenu u Italiji, a dvorac im je izgleda bio daleko. Jedno vreme su ga i iznajmljivali. U 19. veku kratko je pripadao Napoleonu.

Dvorac je dvaputa pogodjen munjom usled čega su izazvani požari. 

Kad udjete imaćete susret sa velikom vinovom lozom za koju se procenjuje da je stara 400 godina. Tu je i muzej, vinarija, suvenirnica i štamparija koja je zadžala duh vremena.

Slike: privatna kolekcija. Vinova loza stara 400 godina

U njoj se nalazi rekonstruisana  Gutenbergova štamparska mašina kojom se štampalo u 16.veku.

Slike: privatna kolekcija

Unutar štamparije možete kupiti neki stari povez u koži, ali i isto tako napraviti otisak na papiru na staroj ručnoj mašini. Ljubazni radnik štamparije će vam pomoći da ručno poredjate slova i napravite tekst koji vi želite da odštampate. Vaša ruka sama pravi otisak koji nosite kući kao suvenir.

Slike: privatna kolekcija

U dvorcu postoji i kafić gde možete da napravite predah. Osvežite se sa časom vina ili zanatskog piva. Krempita je nezaobilazni slatkiš. Pogled je veličanstven sa terase. Prizor Alpskih vrhova i malog ostrva na jezeru ostaviće vas bez daha.

Slike: privatna kolekcija. Bledski zamak

Kanjon Vintgar

Našoj avanturi po Bledu još nije kraj. Rešile smo da istražimo i obidjemo još nešto zanimljivo.

Slike: privatna kolekcija

Ono što nas je privuklo je kanjon Vintgar. Nalazi se u Triglavskom nacionalnom parku. Kanjon je dugačak 1600m i na nekim deonicama dubok 250m. Postoje dve rute kojom možete ići. Jedna je zelena, obilazite kanjon i crkvu svete Katarine. Druga je crvena i obilazite kanjon i Bledsku Dobravu. Mi smo se odlučile za zelenu rutu jer ima deonica gde pešačite kroz šumu 12 km da bi ste došli do crkve svete Katarine. Kad stignete do nje pruža vam se prelep pogled na Gorenjski region i Julijanske Alpe.

Slike: privatna kolekcija

Inače prolazak kroz kanjon je nezaboravan. Ta količina bistre i hladne vode, taj šum brze vode, pratiće vas sve vreme dok šetate uz ivicu kanjona. U kanjonu su napravljeni pontoski mostići koji vas vode uz tok reke.

Obavezno se obucite bolje jer je temperatura tamo niža za par stepeni. Vazduh koji vas sve vreme opija i reže po licu. Disali smo duboko da ga ne zaboravimo i sačuvamo u plućima.

Naravno, uz svaku njihovu atrakciju imate i mali kafe, da odmorite. Mame vas sa kafom i njihovim domaćim kolačima. Naravno, nismo odolele. Posle ove avanture rešismo da odmorimo. Šetnja i kafica pokraj Bledskog jezera puni baterije.

Slika: privatna kolekcija

Slovenija te zove da se vratiš

Sutra je novi dan, a to znači i nove avanture i akcijanje.

Taj poslednji dan rešile smo da obiđemo Kranj. Potrebno vam je pola sata vožnje do njega. Kranj zaslužuje mnogo više pažnje, jer je i on bio posebno iznenađenje za mene baš kao i sam Bled. Tu je naravno i Bohinj koji treba obići.

Slovenija me je apsolutno očarala svojom lepotom i čistoćom. Vredi otići i obići je, a Bled nek vam bude prva destinacija.

Lepo je rekao Prešern : „Ne postoji u Kranjskoj lepši kraj, ko s okolinom ovaj, što liči na raj.“

Slika: privatna kolekcija

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


  Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

   PODELI
   PODELI
   Ana Vukmanović

   Ana Vukmanović

   Bumerka koja te vodi kroz svet kreativnosti, ali i praktičnih saveta. Dizajnerka sam po profesiji, ali i u duši. Volim fotografiju jer je moje oko naviklo da vidi samo ono lepo, a ko putuje sa mnom spreman je na nezaboravne avanture vredne sećanja. Živim život kao da mi je dat na pozajmicu, jer nema drugog pokušaja za sve što izmaštamo jednom.
   Pogledaj komentare (0)

   Ostavite odgovor

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

   POVEZANI ČLANCI