Search
Close this search box.

Sova – Mudra vizionarka i preduzetnica godine

Verovatno i ti, kao i svi drugi, pri pomisli na preduzetništvo, prvo pomisliš na užurbane „tašna-mašna“ ljude, sastanke, telefone koji zvone, ponude, robu, novac, tabele i grafikone. Kladimo se da (ni u ludilu) ne bi pomislila na sovu.

Osim simpatične koincidencije da je ženskog roda i svima dobro poznat simbol mudrosti, sova svakako ne deluje kao klasična preduzetnica. Uprkos tome, ova misteriozna, mistična i nadasve intrigantna ptica poseduje sve osobine vrhunske preduzetnice.

Hajde da čekiramo šta to sovu kandiduje i smešta na sam vrh liste laureata „Preduzetnica godine“.

Vizija

Sove imaju zaista neverovatan vid, zbog čega, ne samo da jasno vide na velikoj udaljenosti, već vide stvari koje drugima promiču. I upravo ih to klasifikuje kao „vizionarke“.

Baš kao što sova pronalazi plen u mraku i sa velike visine, tako bi svaki preduzetnik trebalo da bude u stanju da prepozna poslovnu priliku – naročito tamo gde drugi ne vide ništa. 

Izvor: Canva

Brzo i pravovremeno donošenje odluka – mudrost

Sove su poznate po sposobnosti brze i pravilne procene situacije. Zapravo, one su majstori analize na osnovu koje su u stanju da još brže odreaguju. Između ostalog, zbog toga ih (opravdano) smatramo simbolom mudrosti.

Po „sovinom principu“ bi i preduzetnici trebalo da donose odluke i reaguju, čak i kada su informacije ograničene.

Prilagodljivost

Kako bi preživele, očuvale vrstu i zadržale svoju dugovečnost, sove su znatno unapredile svoju urođenu prilagodljivost. Opstaju i traju, uprkos svemu i svima.

Slično sovama, preduzetnici se suočavaju sa raznim i konstantnim promenama i izazovima. Kako bi zadržali i unapredili svoje poslovanje, moraju da budu spremni da se prilagođavaju novim tržišnim uslovima i da brzo reaguju.

Izvor: Canva

Organizacija vremena i resursa

Sove su noćne ptice, što im daje jedinstvenu prednost. Njihov izuzetan sluh i izvanredan, naročito noćni vid, omogućavaju im da se kreću kroz mrak, brzo se prilagođavajući promenljivom okruženju. Dok sve druge ptice spavaju, sove su aktivne i predano rade na ispunjenju svojih „ciljeva“. Lete potpuno nečujno i veoma brzo.

Sve ove osobine ih čine izuzetnim i vrlo efikasnim lovcima. To su veštine koje bismo svi želeli da imamo, pogotovo u poslovnom svetu. Međutim, sove se i odmaraju u pravo vreme i na pravi način obnavljaju energiju. Vreme je dragocen resurs, koji treba mudro upotrebiti.

Preduzetnici – bar oni koji pretenduju da budu uspešni, takođe bi trebalo da budu spremni da rade i van radnog vremena. Uz to, trebalo bi – baš kao i sove, da budu preduzimljivi.

Jer, put do uspeha (takođe) podrazumeva inicijativu i ulaganje dodatnog truda. Ali, svaki preduzetnik bi, poput sove, trebalo da zna i kada i na koji način da odmori, kako ne bi sagoreo pre vremena.

Veština komunikacije

Sove imaju izuzetno razvijene komunikacijske veštine. One koriste razne zvuke i pokrete kako bi izrazile svoje namere i uspostavile saradnju sa drugim jedinkama.

U poslovnom svetu, do uspeha se često stiže upravo dobrom komunikacijom i izgradnjom efikasnog tima. Sove nas upravo podsećaju na to da je, u procesu ostvarivanja ciljeva, komunikacija jedna od ključnih veština.

Izvor: Canva

Hrabrost i samouverenost

Sove su izuzetno teritorijalne. U odbrani svog gnezda i ptića su neumorne i pokazuju izuzetnu hrabrost. Taj instinkt zaista je vredan poštovanja.

Preduzetnici takođe moraju biti spremni da se bore za svoje ideje, projekte i timove. Trebalo bi da budu hrabri i da se ne plaše suočavanja sa izazovima. Sove su u tome velika inspiracija i putokaz – i to ne samo u poslovnom svetu.

Društvena odgovornost

Sove su neverovatno važna karika ekosistema i njihov doprinos u tom smislu je neprocenjiv. Između ostalog, one (vrlo predano) kontrolišu populaciju štetnih insekata i glodara, održavajući na taj način (zdravu!) prirodnu ravnotežu.

Na isti način, preduzetnici imaju ključnu ulogu u održavanju zdravog ekonomskog sistema. Njihova kreativnost i preduzimljivost pokreću ekonomski rast i stvaraju nova radna mesta.

Izvor: Canva

Merljivi rezultati

Samo jedan par sova sa mladuncima, na jednom poljoprivrednom gazdinstvu, svakog meseca „zaradi“ najmanje 800 EUR i to samo po jednom osnovu. Kako?

Jedući najveće štetočine – glodare. Računica je jednostavna. Glodari bi, da ih sove ne pojedu pre toga, na godišnjem nivou oteli hranu za (na primer) 3 visokomlečne krave. To je oko 27.000 litara mleka ili oko 9.000 EUR godišnje.

U ovu računicu nije ušla na primer ušteda od kupovine otrova kojima se glodari uglavnom uništavaju, kao ni utrošak vremena, niti neprocenjiva dobrobit za životnu sredinu.

Dakle, jedan par sova „zaradi“ više nego što je prosečna plata u našoj zemlji. Na isti način se meri uspeh preduzetnika. Ne samo kroz obrt i profit, već i kroz inovacije, održivost i (dodate) vrednosti koje stvara u korist svog okruženja.

Izvor: Canva

Dodelom titule „Preduzetnica godine“ – ma koliko fiktivna bila, sovi zapravo priznajemo njenu zaista nemerljivu vrednost i doprinos.

Sove bi trebalo svima nama da budu inspiracija za to kako se na putu do uspeha razmišlja „van okvira“ i kako se koriste sopstvene sposobnosti. One nas podsećaju na to da su vizija, mudrost, komunikacija i prilagodljivost ključni elementi, ne samo za uspešno poslovanje, nego i za (samo)održanje. Jer, i preduzetništvo samo po sebi je mnogo više od „klasične“ predstave o poslovanju. Ono je upravo kombinacija hrabrosti, vizionarskog duha, mudrosti i preduzimanje pravovremenih akcija. 

Sova od svih nas zavređuje ništa manje do divljenja. Uistinu, ona jeste pandan preduzetničkom duhu, ali i svojevrstan dar i poziv da sve ove njene osobine i principe usvojimo i primenimo u svakodnevnom životu.

Zato, čuvajmo ove divne ptice. Neka sova bude naša večna inspiracija da letimo ka sopstvenom uspehu, oplemenjujući svet oko nas sopstvenom originalnošću, mudrošću i dobrim delima. 

Autorka: Dragana Šuica

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


  Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

   Tagovi:
   PODELI
   PODELI
   Dragana Šuica

   Dragana Šuica

   Biram da živim ono što volim - slobodno, bez nametnutih okova. Zaljubljena sam u radost življenja, prirodu, životinje i ljudsku dobrotu. Volim da putujem od prošlosti do budućnosti u polju univerzalnog znanja, ali i da podignem zavese mističnog. Moć reči koristim da istini i skrivenoj lepoti dam vidljiv oblik. Stečena iskustva i spoznaje rado delim, jer verujem u to da smo ovde i sada ZaJedno – da kreiramo i čuda stvaramo.
   Pogledaj komentare (0)

   Ostavite odgovor

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

   POVEZANI ČLANCI