Search
Close this search box.

„Zero Waste“ životni stil: saveti i trikovi

Ako si i ti umorna od besomučnog gomilanja stvari, a pri tom prepoznaješ značaj očuvanja životne sredine i to te muči, imamo rešenje. Životni stil pod nazivom „Zero Waste“ (Nula otpada). I ne – to nije još jedan u nizu trendova. Ovo je čitav jedan pokret, naročito popularan među ženama koje su (ili žele da budu) ekološki osvešćene. U ovom članku ti pišemo o praktičnim savetima i trikovima pomoću kojih možeš lako da usvojiš i osvojiš Zero Waste. Uzbuđena? I mi smo!

Izvor: Canva

Šta je Zero Waste životni stil?

Zero Waste je filozofija koja se temelji na smanjenju i eliminisanju otpada iz naših života. Zero Waste životni stil je kombinacija minimalizma, ekološke i ekonomske održivosti i ličnog stila. Između ostalog, Zero Waste podrazumeva korišćenje ekološki prihvatljivih proizvoda, recikliranje, ponovno korišćenje i kompostiranje.

Uz ovakav pristup, imaš mogućnost da smanjiš svoj (takozvani) ekološki otisak, uštediš novac, budeš zdrava, izgledaš fenomenalno i da istovremeno, potpuno rasterećena, uživaš u ispunjenom životu.

Manje je više

Minimalizam – magična reč koja ima moć da transformiše pogled na materijalno. Precizno rečeno, minimalistički pristup podrazumeva smanjenje nepotrebnih materijalnih stvari, uz fokusiranje na esencijalno važno. U prevodu: umesto da gomilaš nepotrebne predmete iz masovne proizvodnje, usmeri pažnju na bitne komade koji ti omogućavaju funkcionalnost i istinsku radost.

Minimalistički pristup te uči da ceniš isključivo kvalitet i dugotrajnost. Na taj način, utičeš i na smanjenje potrošnje bitnih resursa, ali i na smanjenje količine otpada. Pri tom ćeš smanjiti i količinu sopstvenog stresa i uštedeti ozbiljan novac. 

Izvor: Canva

Dom sa manje otpada

Tvoj dom može da postane Zero Waste oaza. Možeš, za početak, da odabereš ekološki prihvatljive proizvode za čišćenje ili da ih sama napraviš. Maksimalno izbegavaj upotrebu plastičnih kesa i plastičnog posuđa. Zabavi se uz pametne trikove poput kompostiranja, recikliranja i ponovnog korišćenja. I naravno – ne zaboravi da uživaš u svom biljnom vrtu.

Ne brini ako nemaš „svoje parče zemlje“, jer možeš da ga napraviš i na terasi ili u kuhinji. Uz to, organsko uzgajanje hrane je odličan način da doprineseš ekološkoj održivosti, ali i sopstvenom zdravlju. 

Izvor: Canva

Lepota koja ne šteti planeti

Nema potrebe za stresom kada je lepota u pitanju. Još manje potrebe ima da svoju lepotu žrtvuješ u ime očuvanja planete. Sve što je potrebno je da, za početak, pametno biraš kozmetiku. Odluči se za onu koja je „cruelty-free“ – nije testirana na životinjama, ne sadrži štetne hemikalije i pakovana je u staklenoj ili recikliranoj ambalaži.

Potom se zabavi istražujući. Postoji mnogo fantastičnih brendova koji će za tvoju kožu, telo i kosu učiniti čudo, a pri tom su odgovorni prema našoj planeti. Plastične četkice za zube, zameni onima od bambusa i kaži „Ćao!“ proizvodima za jednokratnu upotrebu. 

Izvor: Canva

Ekološki osvešćena ikona stila

Zero Waste ili održiva moda je nova revolucija. Umesto da te brze promene trendova frustriraju, fokusiraj se na klasične, kvalitetne komade koji će trajati godinama i pri tom će istaći tvoju individualnost. Biraj brendove koji koriste reciklirane materijale i proizvode odeću u održivim uslovima.

Umesto da odeću bacaš i iznova kupuješ novu, istraži mogućnost da, popravljanjem i prepravljanjem, iznošenim stvarima daš lični pečat i udahneš novi život. Jer, upravo je to ekološki svestan (i pametan) izbor, ali i apsolutni hit u svetu. Na kraju, ali ne i najmanje važno – i na taj način ćeš sačuvati dosta parica.

Izvor: Canva

Zero Waste i mentalno zdravlje

Minimalistički pristup može imati pozitivan uticaj i na tvoje mentalno i duhovno blagostanje. Usvajanjem principa ovakvog načina života, bićeš fokusirana na ono što ti zaista donosi sreću, umesto da se opterećuješ (isključivo) materijalnim stvarima. Takođe, smanjenje nereda i eliminisanje gomila nepotrebnih stvari, doneće ti osećaj unutrašnjeg mira, ravnoteže i balansa.

Bonus saveti za Zero Waste životni stil: 

 • Kada ideš u kupovinu, napravi spisak stvari koje ti zaista trebaju. Odupri se impulsivnoj kupovini.  Plastične kese zameni dugotrajnim platnenim ili torbama od nekog drugog (po mogućstvu recikliranog) materijala. Kada god i šta god možeš, kupuj u „rinfuzu“, na mestima na koja možeš da doneseš svoje posude za proizvode koje kupuješ.
 • Ne bacaj hranu. Ostatke povrća iskoristi za pravljenje ukusnih bujona ili krem čorbica. Kompostiraj organski otpad kako bi napravila đubrivo za tvoje organske biljke. Višak hrane možeš i da zamrzneš i kasnije iskoristiš.
 • Potrudi se da koristiš višenamenske proizvode koji su biorazgradivi i bez štetnih hemikalija. 
 • Plastične flaše zameni onima od stakla ili nerđajućeg čelika.
 • Postani majstor „uradi sama“ projekta – DIY. Na primer, napravi od prirodnih sastojaka svoje kozmetičke preparate ili sredstva za čišćenje. Na internetu možeš da nađeš fenomenalne recepte.
 • Maksimalno eliminiši iz upotrebe papirne maramice. Pamučne su opet u modi. 
 • Kada poklanjaš, razmisli o personalizovanim, ručno pravljenim poklonima. Takvi pokloni, ne samo što su održivi, već imaju i posebnu vrednost. Ako ipak nisi tip „za pravljenje“, razmisli o zameni „materijalnog“ poklona sa onim u vidu kupovine članstva u teretani, nekog zanimljivog i korisnog kursa, posete nekom događaju. Mnogo je „zamenskih“ opcija. Budi kreativna, zabavi se.

Izvor: Canva

Zero Waste životni stil nije „modni krik“, već putovanje koje te vodi ka održivom i ekološki osvešćenijem životu. Pomoću ovih saveta i trikova, itekako možeš smanjiti svoj ekološki otisak i doprineti očuvanju naše planete. Ako se odlučiš za to da, oslobađanjem od viškova i usvajanjem minimalističkog pristupa, Zero Waste postane tvoja nova filozofija življenja, garantujemo ti zdraviji i srećniji život. 

Ohrabrujemo te da kreneš napred i da budeš žena koja utiče na pozitivne promene. Jer ti nisi „samo jedna od“ i „kap u moru“, već čudesna sila koja ima moć da pomera granice. I to sa stilom i osmehom na licu.

Autorka: Dragana Šuica

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


  Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

   PODELI
   PODELI
   Dragana Šuica

   Dragana Šuica

   Biram da živim ono što volim - slobodno, bez nametnutih okova. Zaljubljena sam u radost življenja, prirodu, životinje i ljudsku dobrotu. Volim da putujem od prošlosti do budućnosti u polju univerzalnog znanja, ali i da podignem zavese mističnog. Moć reči koristim da istini i skrivenoj lepoti dam vidljiv oblik. Stečena iskustva i spoznaje rado delim, jer verujem u to da smo ovde i sada ZaJedno – da kreiramo i čuda stvaramo.
   Pogledaj komentare (0)

   Ostavite odgovor

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

   POVEZANI ČLANCI