Now Reading
Kako sprečiti negativan uticaj medija na decu?
Dark Light

Kako sprečiti negativan uticaj medija na decu?

uticaj-medija-na-decu

Da li je moguće sprečiti uticaj medija na decu, koji je u najvećem broju slučajeva negativan? 

Ovde ćemo dati neke predloge za odvraćanje dece od medija, koje možeš, a i ne moraš da prihvatiš ako misliš da postoji nešto bolje. Pošto je svako dete priča za sebe, ovi predlozi su tu više kao okvirne smernice koje mogu umanjiti negativne strane medija, a ujedno pojačati tvoj autoritet kao roditelja. 

Dve muve jednim udarcem, sjajno zar ne?

Izvor: Canva

PREDLOZI ZA ODVRAĆANJE DECE OD MEDIJA

Da se razumemo, ovde navodimo smernice za roditelje dece do 7 godina, jer je to period kada oni najviše upijaju kako pozitivne, tako i negativne medijske sadržaje.

U tom uzrastu, uticaj medija na decu je najveći i tada bi trebalo obratiti najviše pažnje na sprečavanje njihovih negativnih efekata.

  • Ako već voliš da gledaš rijaliti emisije, izdvoj se od dece. Bolje je da tada budeš nasamo, nego da oni slušaju i gledaju necenzurisane scene, likove i komentare.
  • Posveti deci barem sat vremena zajedničkog kvalitetno provedenog vremena, makar se ono sastojalo samo od razgovora sa njima.
  • Pokušaj da ograničiš svoje vreme na mobilnom telefonu, ako treba objasni deci da ćeš npr. narednih sat vremena biti na telefonu. I to je bolje nego da svakih 5 minuta proveravaš poruke, mejlove, lajkove i sl. I tebi će prijati takva organizacija, videćeš.
  • Ne kupuj deci mobilni telefon pre polaska u školu, ne treba im!
  • Uvek se pridržavaj ovih pravila! Dovoljno je da jednom popustiš i dete će već naći „rupu u zakonu“
  • Nemoj misliti da ovim pravilima decu uskraćuješ za nešto, shvati da i njima i sebi činiš dugoročnu uslugu
  • Nemoj misliti da ovim pravilima sebi uskraćuješ nešto, jer postoji puno vremena u toku dana kada možeš na miru provesti vreme na internetu ili pred ekranom, a da deca nisu prisutna
  • Ne nasedaj na dečije manipulacije poput plakanja, vrištanja i dranja kada mu zabraniš ekrane. Ako istraješ, oni će nakon nekoliko pokušaja shvatiti da takvim ponašanjem neće ništa iznuditi od tebe
  • Ako ti je lakše, napiši pravila na papir i napravi „zvaničan dokument“ koji ćeš detetu pokazivati kad god se bude bunilo. Za decu, pisani dogovor ima mnogo veću težinu nego usmeni.

Pogledaj još
psi-za-mali-stan-bumerka

KAKO SPREČITI NEGATIVAN UTICAJ MEDIJA NA DECU slika 2

Izvor: Canva

ZAKLJUČAK

Nadamo se da smo ti donekle pomogli da se izboriš sa čudovišnim medijima i sveprisutnim ekranima. Borba je teška, ali ne baš toliko da je ne možemo dobiti. 

Mislimo da je veći problem u nama, odraslima, jer smo i mi u najvećem broju slučajeva zavisni od ekrana. Prema tome, krenimo od sebe! 

What's Your Reaction?
Bumerski
0
Korisno
0
Nisam sigurna
0
Sjajno
0
Zabavno
0
Pogledaj komentare (0)

Odgovori

Vaša adresa neće biti objavljena.

Sva prava zadržana. Bumerka 2023, Made by craze&friends
Politika privatnosti i kolačića

Scroll To Top