Search
Close this search box.
,

Kako sprečiti negativan uticaj medija na decu?

Da li je moguće sprečiti uticaj medija na decu, koji je u najvećem broju slučajeva negativan? 

Ovde ćemo dati neke predloge za odvraćanje dece od medija, koje možeš, a i ne moraš da prihvatiš ako misliš da postoji nešto bolje. Pošto je svako dete priča za sebe, ovi predlozi su tu više kao okvirne smernice koje mogu umanjiti negativne strane medija, a ujedno pojačati tvoj autoritet kao roditelja. 

Dve muve jednim udarcem, sjajno zar ne?

Izvor: Canva

PREDLOZI ZA ODVRAĆANJE DECE OD MEDIJA

Da se razumemo, ovde navodimo smernice za roditelje dece do 7 godina, jer je to period kada oni najviše upijaju kako pozitivne, tako i negativne medijske sadržaje.

U tom uzrastu, uticaj medija na decu je najveći i tada bi trebalo obratiti najviše pažnje na sprečavanje njihovih negativnih efekata.

 • Ako već voliš da gledaš rijaliti emisije, izdvoj se od dece. Bolje je da tada budeš nasamo, nego da oni slušaju i gledaju necenzurisane scene, likove i komentare.
 • Posveti deci barem sat vremena zajedničkog kvalitetno provedenog vremena, makar se ono sastojalo samo od razgovora sa njima.
 • Pokušaj da ograničiš svoje vreme na mobilnom telefonu, ako treba objasni deci da ćeš npr. narednih sat vremena biti na telefonu. I to je bolje nego da svakih 5 minuta proveravaš poruke, mejlove, lajkove i sl. I tebi će prijati takva organizacija, videćeš.
 • Ne kupuj deci mobilni telefon pre polaska u školu, ne treba im!
 • Uvek se pridržavaj ovih pravila! Dovoljno je da jednom popustiš i dete će već naći „rupu u zakonu“
 • Nemoj misliti da ovim pravilima decu uskraćuješ za nešto, shvati da i njima i sebi činiš dugoročnu uslugu
 • Nemoj misliti da ovim pravilima sebi uskraćuješ nešto, jer postoji puno vremena u toku dana kada možeš na miru provesti vreme na internetu ili pred ekranom, a da deca nisu prisutna
 • Ne nasedaj na dečije manipulacije poput plakanja, vrištanja i dranja kada mu zabraniš ekrane. Ako istraješ, oni će nakon nekoliko pokušaja shvatiti da takvim ponašanjem neće ništa iznuditi od tebe
 • Ako ti je lakše, napiši pravila na papir i napravi „zvaničan dokument“ koji ćeš detetu pokazivati kad god se bude bunilo. Za decu, pisani dogovor ima mnogo veću težinu nego usmeni.

Izvor: Canva

ZAKLJUČAK

Nadamo se da smo ti donekle pomogli da se izboriš sa čudovišnim medijima i sveprisutnim ekranima. Borba je teška, ali ne baš toliko da je ne možemo dobiti. 

Mislimo da je veći problem u nama, odraslima, jer smo i mi u najvećem broju slučajeva zavisni od ekrana. Prema tome, krenimo od sebe! 

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


  Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

   PODELI
   PODELI
   Katarina Lancrat

   Katarina Lancrat

   Master specijalni pedagog na papiru, dugogodišnji copywriter u praksi. Posao u „Zvečanskoj“ me prekalio, na SOS telefonu potkovao, a pisanje web sadržaja učinilo svojom, slobodnom i odlučnijom nego ikad. Keva sam dva detinja bistra uma, ali i mnogobrojnih kreativnih tekstova koji lebde svuda po webu. Knjige su mi odlično društvo ali samo ako imam sa kim da ih oživim.
   Pogledaj komentare (0)

   Ostavite odgovor

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

   POVEZANI ČLANCI