Search
Close this search box.
,

7 najefikasnijih načina da sebi upropastiš život posle 40-te

U dobu si kada imaš dovoljno iskustva. I pameti – da se ne lažemo. Realno, dovoljna si sama sebi. Podjednako si sposobna i za dobro i za loše. A više je loše nego dobro – da budemo iskrene. Muka ti je od pametovanja, raznih gurua, holivudskog osmeha, saveta, ličnih priča. Ionako je sve marketing u službi prodaje. Trudila si se „za sve pare“ tolike godine. Što je mnogo – mnogo je. Ili bolje reći: dosta je! Saglasne smo. Zato želimo da ti uštedimo vreme i da ti pomognemo. Istraživale smo i napravile popis. Delimo sa tobom 7 najefikasnijih načina da sebi upropastiš život posle 40-te. Nema potrebe da lutaš i eksperimentišeš. Ovo je oproban recept. I ne brini ako imaš manje od 40. Jer, nikad nije dovoljno rano da se počne.

Izvor: Canva

1. Ignoriši svoje telo

Živiš u svom telu tolike godine. Gledaš ga, prisustvuješ njegovim fazama i promenama. Ove skorašnje ti baš i nisu po volji, ali nemaš kud iz ove kože. Zato je najbolje da telo staviš na „off“. Jednostavno se pravi da ne postoji. Nemoj da se gledaš u ogledalu – osim kad baš moraš i to samo ponekad. Još bolje: stavi ga i na „mute“. Neka priča – ti ga ne slušaj. Boli ga nešto? Neka trpi. Trpiš i ti njega decenijama. Umorno je? Koga briga – umorna si i ti od života, pa nikom ništa. Na kraju krajeva, to isto telo te ionako izdaje. Postaje tvoj najveći neprijatelj. Predaje se gravitacionoj sili umesto tebi. Najbolje da se u „ovim godinama“ još i znojiš zbog izdajice. Kao da ti nije dovoljno što se preznojavaš zbog hiljadu drugih razloga. Kauč je zakon. Stavi telo na „ignore“. Slobodno „sinuj“ poruke od njega, ali ne odgovaraj nipošto. Neka se nauči pameti.

Izvor: Canva

2. Budi dostupna uvek i svima

Sa posebnom pažnjom se posveti čitanju ovog dela. Ovde se nalazi jedan od najefikasnijih načina da sebi upropastiš život. Kada sve drugo propadne, ovo neće – garantovano! Dakle, iz rečnika izbaci reč „ne“. Jednostavno zaboravi da postoji „ne“ kao odgovor. Naročito kada su u pitanju tuđe obaveze, želje i prohtevi. Kad god te neko pozove, traži nešto od tebe, zahteva – šta god – sve prihvataj. Jer, život je ionako prekratak, a odmor precenjen. Uostalom, da oni mogu „to nešto“ sami, ne bi zvali tebe. Logično. Zato se potrudi da uvek i svuda budeš dostupna svima. Čak i onda kad je na tvoju štetu. Cilj je da ti imaš osećaj obaveze i dužnosti, a drugi slobodu da traže šta god da im je potrebno. I ne zaboravi: „ne“ kao odgovor ne postoji.

Izvor: Canva

3. Ostani zauvek u zoni komfora

Ako se još uvek pitaš „zašto?“ – nemoj više. Odgovor je više nego jednostavan i logičan: zato što je komfor sinonim za udobnost. Zašto bi neko uopšte poželeo da izađe iz udobnosti? Neka se sa tim pate ovi mlađi. Ti si već dovoljno eksperimentisala. Drži se ustaljene rutine, istih ljudi, istog posla. Ipak su to navike. Imaš svoj ritam. Čak i ako si malo nezadovoljna, ništa ne menjaj. Što bi rekle babe „sedi gde si, jer ni za gde jesi nisi“. Uostalom, ko ti garantuje da neće biti gore od ovog sada? A uvek može gore. Nemoj to da zaboraviš. Za svaki slučaj ponovi to bar jednom dnevno. Što je sigurno – sigurno je. Baš kao i zona komfora. Možda nije sjajno, ali ti je bar poznato. Izvan tvoje zone je možda mrak. A mrak je strašan. To si bar naučila još kad si bila mala.

Izvor: Canva

4. Virtuelni svet je zakon

Smučilo ti se „ovde i sada“. Razumljivo. Prošlost ne možeš da promeniš, a od budućnosti baš i nemaš mnogo koristi. Ionako svako malo najavljuju smak sveta. Možda ta budućnost nikad ni ne dođe. Zato je savet da zbrišeš u virtuelni svet. Šarenilo, čuda, ludila – ne znaš gde pre da pogledaš. Tuđi životi na „izvol’ te“. I ko za inat, svaki lepši i zanimljiviji od tvog. Zanemarićemo malu dozu ljubomore i ozlojeđenosti koju osećaš – ništa strašno. To ionako ostaje sa tobom u tvoja četiri zida. Neće niko da zna. Uostalom, zdravo je nekad i pokipeti – izađe višak. Svakako nastavi da učestvuješ u tuđim životima sa nesmanjenim žarom, jer tvoj je ionako dosadan. A ako se umoriš od „kibicovanja“ tuđih profila, nemoj da zaboraviš da imaš i veliki izbor rilsova, lajvova, storija. Lista je dugačka, a život prekratak da sve vidiš i u svemu učestvuješ. Uostalom, virtuelni svet te, za razliku od mnogih koji su te razočarali, čeka širom raširenih ruku.

Izvor: Canva

5. Budi neumorna u samokritikovanju

Ko će bolje da te kritikuje od tebe same? Zato prioni na samokritikovanje sa toliko žara da ti pozavide i najveći neprijatelji. Jer, to je neophodno. Surov je put do uspeha. Ako nemaš nikoga ko će da te gazi usput, moraš da preuzmeš na sebe taj važan zadatak. Što više patiš, pre ćeš da ojačaš. Ovaj svet nije za slabiće. A, što je još važnije, nije ni za one nesavršene. Naravno, ti kao nesavršena, zaslužuješ kritiku. Ali, neka to bude početak, jer svaka dobra kritika se završi nekom kaznom. Budi kreativna. Kinji se za svaku boru, svaku nepravilnost, poneku sedu i, naravno, svaku grešku. Sve dobro kod sebe preskoči ili zaobiđi u širokom luku. Ni drugi te ne hvale – zašto bi ti onda samu sebe hvalila? To je ionako potpuno neprirodno. Za razliku od savršenstva – dabome. Ako nisi baš sigurna šta je to savršeno i gde se nalazi, vrati se na prethodni korak i pročitaj još jednom.

Izvor: Canva

6. Negiraj svaku vrstu učenja i sve što je novo

Ponavljaj sebi stalno: đavo je u detaljima. I u novim stvarima. Učenje je za decu. Ti si to prerasla. A i mozak ti je ionako do te mere već pun, da šištiš kroz uši. Svakako već mnogo toga znaš. A i ove tehničke novotarije – to sve treba spaliti na lomači. Nego, samo penziju da dočekaš, pa da pobegneš na vikendicu. Tamo ti neće trebati ni znanje stranog jezika, ni nove veštine (od kojih ti se povraća), ni pametni telefon, ni internet. Treba ti samo parče zemljice, pa da uživaš u cveću i svom povrću. Istina, ne znaš baš puno o tome, ali naučićeš kad dođe vreme. Ne žuri. Mada, zna sigurno komšinica Rajka sve o tome. Samo da poživi ona do tvoje penzije i milina. Batali knjige i tablete i budalaštine – čuvaj oči za stare dane.

Izvor: Canva

7. Odbaci strast i radost

Sa velikim gnušanjem odbaci strast i radost. To nek ostane u domenu davno zaboravljenih snova. Kad ih već nisi ostvarila – šta će ti sad? Radost je ionako precenjena. Neprestani fokus na probleme neka bude prioritet. Na rutinske poslove takođe. Odavno se odraslo. A ozbiljnost ide sa godinama. To je sasvim prirodno. Čuj hobi? Da li stvarno neko normalan i zaposlen ima vremena za to? Hobiji su za decu. Strast za mlade. U ovim godinama žena treba da se smiri – šta god to bilo. Svakako tako kažu – oni neki sa televizije. Nego, ako ti ni to „smirenje“ baš ne ide od ruke, nemoj mnogo da brineš. Već si zaključila da nisi savršena. Zato svim silama navali na loše vesti i tragičnu svakodnevnicu. Ako popustiš pod pritiskom, nađi sebi novu obavezu – telo da umoriš, mozak da odmoriš. Klin se klinom izbija. I to kažu – zar ne?

Bonus: trik za poništavanje liste

Nije stalo u popis, a trebalo je: nikada nemoj da se smeješ. Samo, nisi izdržala – priznaj? Možda malo kiselo, jer si se negde prepoznala. Ali, nasmejala si se. I mi smo. Smejale smo se iz istog razloga. Nismo se baš uklopile „do koske“, ali tu smo – grebuckamo po površini. Doduše i borimo se – muški. Pre svega da bismo ostale žene. Ali ne bilo kakve. Nego zadovoljne žene. Srećne. Kreativne. Produktivne. Zato se smejemo. Svemu i svačemu. U nedostatku dobrog razloga, izmislimo neki. Kao, na primer, ovaj sa listom za upropašćavanje života.

Izvor: Canva

Mada, nije lista baš ni sasvim slučajno tu. Ona postoji u stvarnom životu. Ali postoji i smeh. Kao lek, pre svega. Ne potcenjuj njegovu snagu – nikada. I još nešto da ti došapnemo: odavno je dokazano da se kroz smeh najbolje pamti i uči. Zato ovaj i ovakav tekst – neočekivano i naizgled ničim izazvan. No, tu je i sigurno će imati svoj eho. Nadamo se u vidu smeha, za početak. A onda i u vidu pitanja sa konstruktivnim odgovorima. I nastavka našeg druženja – čvrsto u to verujemo. Jer, pisaćemo još na razne teme. Onako potpuno ženski – iskreno i kreativno. Za tebe, za nas, za danas i sutra.

Smej se! Od srca i glasno! Pomeri planetu, jer si Žena – može ti se sve. Baš sve!

KAKO BI OCENILI TEKST?

Loading spinner

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Ne propusti mesečno pismo. Od bumerke – bumerki.

 


  Ovaj web sajt je zaštićen sa reCAPTCHA i primenjuje Google Politiku privatnosti i Uslove korišćenja usluge.

   PODELI
   PODELI
   Dragana Šuica

   Dragana Šuica

   Biram da živim ono što volim - slobodno, bez nametnutih okova. Zaljubljena sam u radost življenja, prirodu, životinje i ljudsku dobrotu. Volim da putujem od prošlosti do budućnosti u polju univerzalnog znanja, ali i da podignem zavese mističnog. Moć reči koristim da istini i skrivenoj lepoti dam vidljiv oblik. Stečena iskustva i spoznaje rado delim, jer verujem u to da smo ovde i sada ZaJedno – da kreiramo i čuda stvaramo.
   Pogledaj komentare (0)

   Ostavite odgovor

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

   POVEZANI ČLANCI